Ea e singurul copil născut în zona poluată a Cernobîlului
Povestea incredibilă a Marikăi Sovenko, în vârstă de 19 ani, care a crescut în regiunea contaminată în urma catastrofei nucleare din 1986. Este considerată miracolul unuia din cele mai îngrozitoare cataclisme provocate de om din istorie! Marika Sovenko e singurul copil născut în zona contaminată de la Cernobîl, susţin părinţii ei.
Povestea incredibilă a Marikăi Sovenko, de 19 ani, a ieşit la iveală în plină isterie mondială declanşată de serialul “Cernobîl”, care se bucură de cel mai mare succes la ora actuală. Părinţii ei, Lidia şi Mihail Sovenko, susţin că au păcălit vigilenţa autorităţilor care au evacuat locuitorii din zona contaminată în urma accidentului de la Cernobîl din 1986. Mihail era pompier când s-a produs catastrofa şi a fost chemat la datorie după ce reactorul 4 a explodat. Locuia împrună cu soţia la 30 de kilometri de Cernobîl. Ei au refuzat să fie evacuaţi, fiindcă autorităţile nu le-au oferit o altă locuinţă. S-au numărat printre cei 158 de oameni care s-au întors să trăiască ilegal în regiune, după ce au fost îndepărtaţi cu forţa toţi localnicii.
Soțul a ajutat-o să nască
Lidia susţine că nu şi-a dat seama că a rămas însărcinată în 1999. A născut-o pe Marika numai cu ajutorul soţului, care i-a tăiat cordonul ombilical. Au hrănit fetiţa cu lapte de la vaci ce păşteau pe păşuni din zonă şi peşti pescuiţi din apele contaminate. Soţii Sovenko au fost condamnaţi de autorităţi pentru asta şi socotiţi criminali. Şi, totuşi, ei susţin că fiica nu s-a îmbolnăvit. În prezent e studentă şi munceşte într-un bar la Kiev, zicând:_ “Sunt bine, lucrez. Mă întreţin. Asta este”. “Nu e un mutant, nu are două capete. E o fată dulce şi iubitoare”, spune mama ei, care are în prezent 66 de ani. “Oamenii de aici cred că Marika este un simbol al renaşterii Cernobîlului, un semn de la Dumnezeu”, adaugă ea. Expunerea la niveluri ridicate de radiaţii este extrem de periculoasă pentru oameni, pe termen lung, ducând la cancere şi deces. Milisievertul e unitatea de măsură a radiaţiei. 2 milisievert măsoară radiaţiile nenocive la care suntem expuşi în mod normal. Locuitorii din zona Cernobîl au fost evacuaţi când radiaţiile măsurau 350 milisievert. La 1.000 milisievert, apar ameţeli, senzaţie de greaţă, vomă, dar nu se moare imediat. De la 5.000 milisievert survine decesul. Muncitorii de la centrala nucleară de la Cernobîl au fost supuşi la 6.000 milisievert şi au murit în decurs de o lună.
Click spune
Accidentul de la Cernobîl a avut loc sâmbătă 26 aprilie 1986. la ora 1.23 noaptea. Reactorul 4 al centralei nucleare situat la 18 kilometri de oraşul Cernobâl a suferit o explozie catastrofală cu scurgeri radioactive. 336.000 de persoane au fost evacuate. Circa 125.000 de oameni au murit din cauza efectelor radiaţiei, dintre care 50 în primele luni după catastrofă..
Foto: Marika susţine că e perfect sănătoasă
Foto: Împreună cu părinţii, care au fost condamnaţi fiindcă au adus-o pe lume într-o zonă contaminată
Citește și
Imagini infraroșu spectaculoase de la Cernobîl! „E ca un paradis de pe altă planetă”
Rusia va realiza propriul serial de televiziune despre catastrofa nucleară de la Cernobîl