Finlanda vrea să devină prima ţară din lume fără fumători! Iată cum
Guvernul finlandez a dezvoltat un plan foarte ambițios, ce vizează sănătatea și bunăstarea financiară a rezidenților acestei țări. Finlanda vrea să devină până în anul 2040 primul stat din lume fără fumători.
Oficialii finlandezi își propun ca mai puțin de 2% din totalul adulților să consume tutun, în orice formă, înainte de anul 2040, informează Digi24. Acest lucru ar însemna că peste 98% din populația Finlandei să refuze să fumeze țigarte clasice, pipă, țigări electronice, trabuc și să consume tutun de prizat. Rata fumatului din Finlanda a urmat o curbă descendentă în ultimele decenii datorită unor măsuri eficiente, precum interzicerea reclamelor la ţigări şi interzicerea expunerii pachetelor de ţigarete în magazine, dar şi crearea unor spaţii în zone publice în care fumatul este interzis.
În 2013, 16% dintre finlandezii cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani fumau zilnic, în timp ce în Marea Britanie procentul aferent aceleiaşi categorii de vârsta a fost de 19% în anul 2014. Începând din ianuarie 2017, guvernul finlandez a implementat un nou set de măsuri împotriva fumatului. Oficialii finlandezi refuză să promoveze produse mai „blânde”, care sunt mai puțin periculoase, precum e-țigaretele sua inhalatoarele cu tutunun. Suedia, unul dintre vecinii Finlandei, are la rândul ei o scădere considerabilă a numărului de fumători, doar 12,7% în rândul bărbaților și 15,2% în randul femilor, în 2013. Însă, suedezii au obținut aceste rezultate parția prin promovarea „snus-urilor”, un produs comercializat sub forma unei pudre de tutun, care nu se fumează, ci se administrează oral. Acel produs, alături de alte forme de tutun cu administrare orală, este interzis în alte state din Uniunea Europeană. În loc de „snus-uri”, britanicii susțin folosirea e-țigaretelor, pentru a-i ajuta pe fumători să renunțe la acest viciu. Însă, Finlanda vrea să elimine fumatul devinitiv.
„Nu vrem să cădem în capcana altor politici care sprijină produse mai puţin dăunătoare”, a spus Kaari Paaso, care se teme că promovarea altor produse va avea ca rezultat noi dependenţe, de care Ministerul Sănătăţii va trebui să se ocupe în viitor.
„Vrem să eliminăm toate produsele bazate pe tutun”, a precizat acelaşi oficial finlandez.