FOTO. Franța are cel mai tânăr premier din istorie și primul gay declarat în această funcție

Ultima actualizare:

Franța bifează o dublă premieră. În funcția de premier a fost numit, marți, Gabriel Attal, cel mai tânăr din istoria Franței și totodată primul gay asumat în această funcție, în vreme ce președintele Emmanuel Macron caută un nou început pentru restul mandatului său, pe fondul presiunii politice tot mai mari din partea extremei dreaptă, relatează AP.

Emmanuel Macron și noul prim ministru al Franței. Foto: AP
Emmanuel Macron și noul prim ministru al Franței. Foto: AP

Este primul prim ministru al Franței homosexual asumat

Biroul lui Macron a anunțat numirea printr-un comunicat. Attal, în vârstă de 34 de ani, a devenit o figură proeminentă în ultimii ani îndeplinid funcțiile de purtător de cuvânt al guvernului și ministru al Educației. El este primul prim-ministru declarat gay al Franței.

Gabriel Attal, cel mai tânăr prim ministru al Franței. Foto: AP
Gabriel Attal, cel mai tânăr prim ministru al Franței. Foto: AP

Attal, un fost membru al Partidului Socialist, s-a alăturat mișcării politice creată de Macron în 2016 și a fost purtător de cuvânt al guvernului între 2020 și 2022, o slujbă care l-a făcut bine cunoscut publicului francez. A fost numit apoi ministru al bugetului înainte de a fi numit în iulie ministru al educației, una dintre cele mai prestigioase funcții din guvernul francez.

Gabriel Attal are 34 de ani și este homosexual declarat. Foto: AP
Gabriel Attal are 34 de ani și este homosexual declarat. Foto: AP

Attal a anunțat rapid o interdicție a hainelor lungi în sălile de clasă, care a intrat în vigoare odată cu noul an școlar în septembrie, spunând că hainele purtate în principal de musulmani testează secularismul în școli.

El a lansat, de asemenea, un plan de experimentare cu uniforme în unele școli publice, ca parte a eforturilor de a îndepărta atenția de la haine și de a reduce hărțuirea școlară.

Attal a detaliat recent, la televiziunea națională TF1, modul în care a fost supus hărțuirii la gimnaziu, inclusiv hărțuire homofobă.

Noul prim ministru „seamănă puțin cu Macron”

Sondajele de opinie franceze arată că el a fost cel mai popular ministru din guvernul lui Borne.

Predecesorul său, Elisabeth Borne, și-a dat demisia luni, în urma recentelor tulburări politice legate de legea imigrației care întărește capacitatea guvernului de a deporta străini.

Macron – care a fost cel mai tânăr președinte al Franței când a venit la putere în 2017 – urmează să colaboreze cu Attal pentru a numi un nou guvern în zilele următoare, deși se așteaptă ca unii miniștri cheie să continue în funcțiile lor.

Gabriel Attal seamănă un pic cu Macron din 2017”, a spus deputatul Patrick Vignal, referindu-se la momentul în care președintele a preluat pentru prima dată funcția ca cel mai tânăr lider din istoria modernă a Franței, la acea vreme o figură populară printre alegători.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net