Furt fără precedent în istoria Irlandei de Nord. Au dispărut două rezervoare pline cu spermă de taur
Un furt cu „o valoare semnificativă”, după cum au anunțat autoritățile irlandeze, a avut loc în comitatul Tyrone din Irlanda de Nord. Este vorba de două tancuri pline cu spermă de taur, iar lichidul seminal este extrem de valoros, au transmis cei care se ocupă de anchetă. Rezervoarele conțineau ceea ce a fost descris drept o „cantitate mare” de material seminal, relatează BBC. Nimeni nu își explică cum este posibil ca doluă tancuri să dispară fără urmă, pline cu azot lichid, relatează BBC.
Uluire
Specialiștii din agricultură sunt uluiți, Dacă uneltele chiar și animalele pot fi realtiv ușor furate și asta se întâmplă destul de des, lichidul seminal situația stă cu totul și cu totul altfel. Aici este vorba despre o industrie specializată.
„Nu te încurci cu azotul lichid”, a spus un specialist, citat de BBC, care explică faptul că acesta este folosit pentru depozitarea criogenică - în esență congelarea a ceva cu scopul de a conserva.
Temperatura rece poate fi foarte periculoasă, motiv pentru care cei care lucrează la depozitarea materialului seminal trebuie instruiți și înregistrați.
Rezervoarele trebuie completate de câteva ori pe an pentru a le menține în funcțiune.
Conservarea spermei de taur înseamnă susținerea geneticii care poate fi de neînlocuit.
Furtul
Se bănuișete că rezervoarele despre a căror capacitate nu s-au dat detalii, au dispărut între 21 și 23 octombrie.
Rezervoarele conțineau ceea ce a descris o cantitate mare de spermă de taur pentru inseminare. Aceasta se depozitează în paie, în compartimente din interiorul rezervoarelor de stocare criogenică.
Materialul seminal poate fi foarte valoros în fucnție de calitatea taurului. Materialul seminal de la animalelel premiate poate ajunge la prețuri foarte mari.
Paiele rămase de la un taur câștigător al premiului Charolais, care a murit cu câțiva ani în urmă, sunt vândute acum cu peste 500 de lire sterline bucata.
Inseminarea artificială este extrem de importantă în agricultură. pe lângă faptul că este mai sigură decât aducerea unui taur într-o turmă. Totodată le permite fermierilor să dezvolte calitatea genetică a efectivului lor.