Gafa lui Putin care a făcut pe toată lumea să râdă. Ce spune despre puterea economică a Occidentului: „Nu este clar ce este mare acolo”

În încercarea de a demonstra „superioritatea” Rusiei față de Occident, președintele Vladimir Putin a stârnit un val de ironie și ridiculizare pe rețelele sociale.

Vladimir Putin, președintele Rusiei FOTO: Profimedia
Vladimir Putin, președintele Rusiei FOTO: Profimedia

Declarațiile sale recente, menite să sublinieze presupusa slăbiciune economică a țărilor din G7, s-au transformat într-un autogol mediatic.

Vorbind în cadrul unui eveniment public la Moscova, Putin a încercat să ia în derâdere realizările economice ale Uniunii Europene și ale țărilor din G7, comparându-le cu Rusia și evidențiind creșterea PIB-ului țării sale. „În 2024, creșterea PIB-ului Zonei Euro a fost de 0,9 la sută. Iar G7... Nu este clar ce este mare acolo. Acolo, oriunde te-ai uita, nu poți vedea niciodată pe hartă”, a spus liderul de la Kremlin, potrivit Adevarul

Ironie și realitate economică

Cuvintele sale au devenit rapid subiect de ironii. Comentatorii i-au amintit că din G7 fac parte Canada și Statele Unite, a doua și a treia țară ca mărime din lume. Din punct de vedere economic, aceste state depășesc Rusia de multe ori, iar comparația făcută de Putin s-a dovedit nefondată.

Mai mult, datele economice reale contrazic flagrant retorica liderului rus. Potrivit FMI, PIB-ul total al țărilor G7 este de 51,45 trilioane de dolari, în timp ce blocul BRICS, la care Putin face referire adesea, are un PIB de 31,86 trilioane de dolari. Rusia, cu un PIB de doar 2,2 trilioane de dolari, este comparabilă cu Italia sau Canada, dar se află la mare distanță de Statele Unite, care domină economia mondială cu 30,3 trilioane de dolari.

Creștere economică pe hârtie, declin real

Declarațiile lui Putin devin și mai ridicole în contextul în care creșterea economică a Rusiei este susținută artificial de industria militară.

În ultimii doi ani, PIB-ul Rusiei a fost impulsionat în principal de producția de armament, cu o creștere de 4,1%. Însă acest „boom” economic este determinat de cheltuielile uriașe pentru război, nu de o dezvoltare sustenabilă. În realitate, veniturile populației scad, întreprinderile civile sunt afectate, iar nivelul de trai continuă să se deterioreze.

Un comentator a rezumat perfect situația: „Când ai o economie de mărimea Canadei, dar încerci să-ți faci mișto de SUA și Europa, acesta este deja un diagnostic.”

Izolarea economică și propaganda Kremlinului

Ironia lui Putin față de G7 este și mai absurdă dacă ne amintim că Rusia a fost exclusă din acest grup în 2014, după anexarea Crimeei. Kremlinul încearcă acum să compenseze izolarea internațională prin discursuri triumfaliste despre „măreția economică”, deși realitatea este cu totul alta.

PIB-ul Rusiei rămâne departe de cel al țărilor din G7, iar economia sa se bazează în continuare pe exporturile de materii prime, fără inovații sau progrese tehnologice majore.

În timp ce Putin se laudă cu „succesul” său economic, Rusia plătește prețul deciziilor sale strategice greșite. Sancțiunile occidentale strangulează economia, inflația crește, iar deficitul bugetar este acoperit prin tipărirea excesivă de ruble. În timp ce G7 rămâne lider mondial în termeni economici, Rusia își ascunde declinul în spatele unei propagande lipsite de fundament.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
curte jpg
image png
Vulcanul Kawah Ijen, foto Shutterstock jpg
Presiune social media asupra adolescentilor - telefon - adolescent - depresie FOTO Shutterstock
friptura miel foto shutterstock
Grotta Azzurra, foto Shutterstock jpg
img webp
bani multi pensie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net