În Grecia a început judecata celei mai mari tragedii din Mediterana: naufragiul cu 82 de morți și 600 dispăruți

Ultima actualizare:

În Grecia a început marţi procesul celei mai mari tragedii din Marea Mediterană, naufragiul navei supraîncărcată cu peste 750 de migranți și care s-a soldat cu moartea a peste 80 de persoane, iar aproximativ 600 sunt în continuare dispărute. Printre aceștia, mulți copii. Nouă egipteni sunt judecați pentru implicare în această mare tragedie, relatează AFP. Pe de altă parte autoritățile elene sunt acuzate că au intervenit cu mare întârziere după scufundarea navei.

Inculpații riscă închisoare pe viață

Nava era încărcată cu peste 750 de migranți care voiau să ajungă în Italia. Foto: Profimedia Images
Nava era încărcată cu peste 750 de migranți care voiau să ajungă în Italia. Foto: Profimedia Images

La aproape un an de la naufragiul soldat cu peste 80 de morţi şi circa 600 de dispăruţi, cei nouă presupuşi traficanţi sunt judecaţi la tribunalul din Kalamata pentru "facilitarea intrării ilegale de migranţi" şi "omucidere prin neglijenţă", precum şi de "apartenenţă la o organizaţie infracţională", fiind pasibili de închisoare pe viaţă.

Naufragiul navei Adriana, un vas de pescuit supraîncărcat, în noaptea de 13 spre 14 iunie 2023, a ridicat numeroase întrebări privind operaţiunile de salvare întreprinse de autorităţile portuare elene, aminteşte AFP.

Un număr de 104 migranţi au supravieţuit accidentului survenit în apele internaţionale, la circa 87 km în largul oraşului Pylos.

Au fost doar 104 supraviețuitori.
Au fost doar 104 supraviețuitori.

La bordul navei plecate de pe ţărmurile Libiei cu destinaţia Italia se aflau peste 750 de oameni, între care aproape 350 de pakistanezi. Au fost recuperate doar 82 de cadavre.

Avocații inculpaților: „sunt țapi ispășitori”

Avocaţii apărării susţin că cei nouă egipteni, cu vârste între 21 şi 37 de ani, nu sunt decât "ţapi ispăşitori pentru a acoperi responsabilităţile autorităţilor portuare" şi contestă competenţa tribunalului grec, întrucât naufragiul s-a produs în apele internaţionale.

Organizaţia Human Rights Watch a avertizat la rândul său împotriva "unui risc real ca aceşti nouă supravieţuitori să fie declaraţi vinovaţi pe baza unor probe incomplete şi îndoielnice", potrivit directoarei adjuncte a HRW Europa, Judith Sunderland.

Avocaţii acuzaţilor au denunţat totodată grave vicii de procedură în cursul anchetei, clienţii lor fiind arestaţi la doar 24 de ore după ce au supravieţuit dramei şi numai în baza declaraţiilor a nouă martori.

Autoritățile elene acuzate că au intervenit cu întârziere

Asociaţii pentru ajutorarea migranţilor şi unele media internaţionale au atras atenţia asupra responsabilităţii gărzilor de coastă, care au intervenit cu întârziere.

Înainte de deschiderea procesului, câteva zeci de persoane s-au strâns în faţa tribunalului din Kalamata, unde militanţi antirasişti şi de stânga au scandat: "Această crimă nu va fi uitată!".

Mătuşa unuia dintre acuzaţi, Dalia Abdel Megui, venită din Italia, a declarat pentru AFP că nepotul ei e nevinovat.

"A venit în Europa în căutarea unui viitor mai bun, asta-i tot. Nu e un criminal", a spus ea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Florin Decuseara, cântăreț jpg
image
image
image
image
image
image
cai sat jpg
555 (19) jpg
bacalaureat adevarul jpg
bani jpg
femeie haine dulap shutter jpg
FotoJet (6) jpg
Cinci poveşti mai puţin cunoscute despre Bucureştiul de altădată jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net