Povestea fascinantă a canalului unic în lume cu apă turcoaz. Împăratul Nero a săpat chiar el cu o sapă de argint

Ultima actualizare:

Când îl privești îți taie respirația. Între pereții uriași de piatră curge o apă a cărei culoare este de un turcoaz ireal. Ideea construirii acestui canal s-a născut în urmă cu 2.500 de ani, iar povestea spune că însăși împăratul Nero a săpat la canal cu o sapă din argint.

Impresionantul Canal Corint cu apă turcoaz

Canalul Corint este una dintre minunile lumii.
Canalul Corint este una dintre minunile lumii.

Canalul Corint, proiectul care a durat 2500 de ani, delimitează Peloponezul de restul teritoriului grecesc. În lungime de 6 km, săpați în piatră, unește Mările Ionică și Egee și scurtează drumul vaselor cu 400 de km, cu condiția ca acestea să fie suficient de „suple” ca să îl poată traversa.

Canalul Corint a stârnit uimire, apoi admirația lumii întregi.

Proiectul a început cu mult înaintea erei noastre, pe vremea tiranului Periander. Grecii acelor vremuri s-au oprit însă din visare, căci nu s-au încumetat la o asemenea lucrare, conștienți fiind că puterile lor ar fi fost depășite în confruntarea cu terenul deosebit de dificil.

Ulterior, Demetrius I a plănuit să realizeze canalul, dar, din nou, fără succes, materializarea proiectului fiind abandonată. Nici Iulius Caesar n-a fost străin de mega construcția din Corint, însă n-a mai apucat să schițeze pașii de realizare pentru că a fost asasinat.

Lucrările Canalului Corint au început efectiv în vremea împăratului Nero când însuși împăratul a efectuat primele lovituri de sapă. Si nu una oricare, ci de argint.

Ideea unui canal între cele două mări s-a născut acum 2.500 de ani
Ideea unui canal între cele două mări s-a născut acum 2.500 de ani

În acea epocă s-au săpat șanțuri late, la ambele extremități ale viitorului canal și au fost realizate puțuri, pentru a se stabili ce fel de roci urmau a fi dislocate. Sfârșitul vieții împăratului Nero a determinat încetarea lucrărilor, dar actualul canal se află exact pe amplasamentul stabilit atunci, în secolul I e.n.

Canalul Corint, ambiția grecilor

Canalul Corint este impresionant prin dimensiunile lui, foarte îngust, între pereți de piatră înalți
Canalul Corint este impresionant prin dimensiunile lui, foarte îngust, între pereți de piatră înalți

Realizarea Canalului Suez a crescut ambiția grecilor. De aici nu s-au mai oprit până când nu au dat gata cel mai uimitor canal navigabil.

Nu a fost ușor, dar grecii nu s-au lăstat. După mai multe încercări, lucrările au fost preluate de o firmă din Grecia sub coordonarea a doi arhitecți maghiari care participaseră anterior la proiectul canalului Panama.

Este o realizare tehnică de excepție a acelor vremuri, aspectul său frapând prin îngustime. Lățimea redusă, de doar 21-25 de metri și adâncimea nu prea mare, de 8 metri, fac imposibilă traversarea sa de către vasele de mare tonaj. Din punct de vedere turistic, Canalul Corint rămâne însă un punct de tranzit și un punct de atracție important, prin aspectul său neobișnuit, captivant, unic.

Canalul Corint a fost finalizat în urmă cu exact 127 de ani, pe 6 august 1893, iar construcția sa a durat 12 ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Sistem PAtriot   exercitiu militar   Foto FAcebook MApn Lt  Radu Chirilă jpg
image
image
image
image
image
image
mihaela bilic instagram jpg
autobuz troleibuz stb foto shutterstock
distractie jpeg
Nicki Minaj profimedia 0717344716 jpg
praf saharian jpeg
cana jpg
shutterstock 2238691451 jpg
foto1 aglomerati autostrada 12711400 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net