Incredibil! Vânzătorul japonez s-a îmbogățit după ce a memorat 1.300 de carduri bancare ale clienților
De necrezut! Un vânzător din Japonia, Yusuke Taniguchi, în vârstă de 34 de ani, a memorat toate datele de pe cardurile a 1.300 de persoane. Ca un veritabil escroc, a folosit informațiile personale ale victimelor pentru a face tranzacții online și pentru a-și cumpăra tot ce îi poftea inima, fără ”să miște altceva decât degetele”.
Tusuke Taniguchi (34 ani) și-a folosit memoria incredibilă pentru a reține toate informațiile de pe cardurile clienților lui. Bărbatul putea fi geniu în fizică nucleară, dar a ales să fie răufăcătorul ”de serviciu” din magazinul de cartier. Tusuke a lucrat ca agent comercial într-un magazin, în Tokyo, Japonia. Însă nimeni nu știa că super-puterea lui este o memorie ”de elefant”. Practic, Tusuke poate reține cu precizie șiruri întregi de cifre, pe care le asociază cu nume. S-a decis că poate să-și folosească darul de la natură pentru a-și face mofturile, fără să muncească sau să se chinuie în vreun fel. Așa că s-a pus pe treabă, chiar la locul de muncă...
Tusuke Taniguchi a memorat șiruri de 16 cifre și datele personale a 1.300 de oameni
Tusuke și-a antrenat atenția și memoria și, pe deasupra, a învățat tainele meseriei de actor. Pentru că era un peronaj foarte discret, clienții lui nu bănuiau nimic. În timp ce victimele lui se simțeau relaxate și erau încântate de prezența lui, Tusuke avea în cap un plan malefic. El își folosea incredibila memorie fotografică pentru a reține numărul cardului, care e format din 16 cifre, numele deținătorului, data expirării cardului și codul de securitate al cardului, scris pe verso. Tipul de memorie fotografică, pe care o are Taniguchi, se numește ”memorie eidetică” (n.r. abilitatea unei persoane de a-și aminti imagini foarte clar, deși le-a văzut pentru o perioadă foarte scurtă de timp).
Tusuke scria toate informațiile cardurilor într-un carnețel
Taniguchi putea să țină minte toate datele victimelor lui, până în momentul în care le scria. Polițiștii, după ce i-au percheziționat casa, au găsit un carnețel special, cu sute de nume și carduri de credit, toate furate de criminal. Tranzacțiile pe care le făcea bărbatul erau strict online. El a declarat: ”Îmi cumpăram tot felul de chestii. După care, le vindeam la amanet și foloseam banii pentru a cumpăra mâncare și pentru a-mi plăti chiria”. Acum patru luni, însă, i-a venit sfârșitul nelegiuirilor. Tusuke a folosit un card de credit pentru a cumpăra câteva genți scumpe, fiecare în valoare de aproximativ 2.500 de dolari. Greșeala cea mare a lui Tusuke a fost faptul că a introdus adresa lui personală pentru livrearea comenzii. Astfel, pentru anchetatori a fost ușor să îl prindă.
Ce este memoria eidetică?
Memoria eidetică este prezentă la 2-10% din populația globului, la copii cu vârste între 6 și 12 ani. Acest tip de memorie nu poate fi moștenită de la părinți la copii și, în general, această abilitate dispare odată cu vârsta, dacă nu e antrenată și optimizată de individ. Uneori, însă, memoria eidetică este asociată cu autism și sindrom Asperger.