„Intrăm pe un teritoriu necunoscut. Predicțiile noastre au eșuat dramatic”. Zece luni de temperaturi record
În ultimele 12 luni a fost, în medie, cu 1,58 grade Celsius mai cald decât clima planetei în secolul al XIX-lea, spun experții după ce luna martie a fost declarată a zecea lună consecutiv cu temperaturi record, transmite AFP, citată de News.ro. Oamenii de ştiinţă din domeniul climei spun că sunt depășiți și că nu știu la ce să se mai aștepte. „Dacă anomalia nu se stabilizează până în august, lumea va intra pe un teritoriu necunoscut”, spune un expert în climă, citat de BBC.
Din iulie 2023 până în prezent, fiecare lunp și-a depășit recordul
Încălzirea globală antropogenă, accentuată de fenomenul El Niño, a multiplicat numărul de catastrofe naturale, în timp ce omenirea nu şi-a redus încă emisiile de gaze cu efect de seră.
În timp ce luna iulie 2023 a devenit cea mai caldă lună măsurată vreodată în lume, fiecare lună începând cu iunie şi-a depăşit, de asemenea, propriul record.
Iar luna martie 2024 a continuat seria, cu o temperatură medie cu 1,68°C mai mare decât un martie normal în climatul epocii preindustriale (1850-1900), a anunţat marţi Serviciul pentru schimbări climatice (C3S) al Observatorului european Copernicus.
Astfel, în ultimele douăsprezece luni, temperatura globală a fost cu 1,58°C mai mare decât în era preindustrială, depăşind limita de 1,5°C stabilită de Acordul de la Paris.
„Acest lucru este incredibil de neobişnuit”
De mai bine de un an, temperatura oceanelor, principalele regulatoare climatice, care acoperă 70% din suprafaţa Pământului, este mai caldă ca niciodată.
Luna martie 2024 a stabilit chiar un nou record istoric pentru toate lunile combinate, cu o medie de 21,07°C măsurată de Copernicus la suprafaţa mării (excluzând zonele din apropierea polilor).
„Acest lucru este incredibil de neobişnuit”, notează Samantha Burgess.
„Cu cât atmosfera globală devine mai caldă, cu atât evenimentele extreme vor fi mai numeroase, mai severe şi mai intense”, subliniază omul de ştiinţă, citând ameninţarea „valurilor de căldură, a secetelor, a inundaţiilor şi a incendiilor de pădure”.
„Un teritoriu necunoscut”
Schimbările climatice ar putea trece „într-un teritoriu neexplorat”, dacă temperaturile nu scad până la sfârşitul anului, a declarat pentru BBC Gavin Schmidt, directorul Institutului Goddard pentru Studii Spaţiale al NASA.
Unii cercetători sunt îngrijoraraţi că lumea ar putea intra într-o nouă fază de schimbări climatice şi mai rapide, mai ales dacă după ce El Niño va dispărea în lunile următoare, temperaturile nu vor scădea.
„Până la sfârşitul verii, dacă vom avea în continuare temperaturi record în Atlanticul de Nord sau în altă parte, atunci vom fi intrat pe un teritoriu necunoscut”, a declarat pentru BBC News Gavin Schmidt.
Oamenii de ştiinţă au dificultăţi în a explica exact de ce sfârşitul anului 2023 a fost atât de cald.
Temperaturile au început să doboare recorduri cu o marjă deosebit de mare în jurul lunii septembrie a anului trecut, iar atunci, El Niño era încă în curs de dezvoltare, deci nu poate explica toată căldura suplimentară.
„Predicţiile noastre au eşuat destul de dramatic pentru specificul anului 2023, iar dacă statisticile anterioare nu funcţionează, atunci devine mult mai greu de spus ce se va întâmpla în viitor”, a spus el.
„Încă încercăm să înţelegem de ce situaţia s-a schimbat atât de dramatic la mijlocul anului trecut şi cât timp va continua această situaţie, dacă este vorba de o schimbare de fază sau dacă este un boom în tendinţele climatice pe termen lung”, arată şi dr. Samantha Burgess de la Copernicus.