La câțiva kilometri de România, o țară se transformă într-o mică Spanie. Măslinii au răsărit peste tot

Ultima actualizare:

Măslinii spanioli își găsesc o nouă casă pe pantele din Ungaria pe măsură ce clima se încălzește. Un producător de vin a vrut la început doar să încerce, mai mult din amuzament, iar azi are câteva sute de măslini. Pomii cresc chiar lângă un loc preferat de români: Lacul Balaton.

În Ungaria au răsărit măslinii

Lacul Balaton, Ungaria
Lacul Balaton, Ungaria

Producătorul de vin Csaba Torok, care cultivă măslini pe pantele calde din sudul Ungariei, lângă Lacul Balaton, crede că pomii săi din sudul Europei și-au găsit o nouă casă de succes pe măsură ce clima Europei se încălzește, transmite Reuters.

În vârstă de 55 de ani, Torok a primit primii trei măslini mici din Spania în 2008. Doi au murit de frig în prima iarnă, dar unul a supraviețuit, ceea ce l-a determinat pe Torok să cumpere alți.

În ultimii ani a ajuns la aproximativ 200 de măslini. I-a plantat în podgoria sa de pe Hegymagas, o formațiune vulcanică cu pante însorite, ploi abundente și sol bogat.

„Văd acești copaci ca o parte integrală a peisajului de aici în viitor”, a declarat el pentru jurnaliștii Reuters chiar din mijlocul livezii, în timp ce culegea măslinele alături de prieteni.

El spune că microclimatul de aici a devenit în ultimii ani tot mai prielnic pentru copacii aduși din sudul Europei.

Torok își duce măslinele culese manual în Slovenia învecinată, unde ele sunt transformate în ulei de măsline virgin, pe care îl vinde pentru 4.500 de forinți (12,35 dolari).

„Un sentiment mediteranean”

„Pe măsură ce sudul Europei este afectat de secete și de valuri de căldură toride, zonele în care plantațiile de măslini pot înflori par să se deplaseze spre nord”, a spus producătorul maghiar.

În ultimii ani, iernile din Ungaria au devenit simțitor mai blânde. Europa este continentul cu cea mai rapidă încălzire din lume, a declarat luna trecută Agenția Europeană de Mediu, și se confruntă cu un risc mai mare de secetă în sud.

În sudul Ungariei, lângă orașul Pecs, Gabor Stix experimentează de ani de zile cu o plantație de măslini, cultivând pomi pentru vânzare. Stix se așteaptă ca toți pomii săi cultivați în acest an să fie vânduți până în martie.

Măslinii iubesc această climă. ... Cineva ar crede că Ungaria nu este potrivită pentru producția de măslini, dar este”, a spus Stix.

Chiar și la nord de Ungaria, în Slovacia, oamenii au cumpărat măslini pentru grădinile lor pentru a avea un „sentiment mediteranean”. În satul Iza, Istvan Vass, proprietarul unui centru de grădinărit, a importat anul acesta 25 de camioane cu măslini din Spania, pe care îi vinde cu 300-500 de euro bucata.

Spania, care furnizează de obicei aproximativ 40 % din uleiul de măsline din lume, a suferit recolte slabe de măsline în ultimii doi ani din cauza valurilor de căldură și a unei secete prelungite, dublând prețurile uleiului de măsline la niveluri record.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net