De ce e bine să mănânci măsline. Sunt bune pentru inimă și pot proteja împotriva osteoporozei și cancerului

Măslinele sunt fructe mici care cresc pe măslini (Olea europaea). Ele aparțin unui grup de fructe numite drupe sau fructe cu sâmburi și sunt înrudite cu mango, cireșe, piersici, migdale și fistic. Măslinele sunt foarte bogate în vitamina E și alți antioxidanți puternici. Studiile arată că sunt bune pentru inimă și pot proteja împotriva osteoporozei și cancerului.

Măslinele sunt foarte bogate în vitamina E și alți antioxidanți puternici. Foto: Click.
Măslinele sunt foarte bogate în vitamina E și alți antioxidanți puternici. Foto: Click.

Grăsimile sănătoase din măsline sunt extrase pentru a produce ulei de măsline, una dintre componentele cheie ale dietei mediteraneene incredibil de sănătoase. Măslinele sunt, de asemenea, savurate în salate, sandvișuri și tartine, scriu cei de la Healthline.

Informații nutriționale

Măslinele conțin 115-145 de calorii pe 3,5 uncii (100 de grame) sau aproximativ 59 de calorii pentru 10 măsline. Valorile nutriționale pentru 3,5 uncii (100 de grame) de măsline coapte, conservate sunt:

Calorii: 116,
Proteine: 0,8 grame,
Carbohidrați: 6 grame,
Zahăr: 0 grame,
Fibre: 1,6 grame,
Grăsimi: 10,9 grame,
Saturat: 2,3 grame,
Mononesaturate: 7,7 grame,
Polinesaturate: 0,6 grame,

Risc redus de boli de inimă

Măslinele  conțin 11-15% grăsimi, din care 74% la sută este acid oleic, un tip de acid gras mononesaturat. Este componenta principală a uleiului de măsline.

Acidul oleic este asociat cu mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv scăderea inflamației și un risc redus de boli de inimă. Poate chiar ajuta la combaterea cancerului.

Carbohidrați și fibre

Măslinele sunt un fruct neobișnuit datorită conținutului ridicat de grăsimi. Grăsimea lor cea mai abundentă este acidul oleic, care poate avea mai multe beneficii pentru sănătate. De asemenea, conțin 4-6% carbohidrați, dintre care majoritatea conțin fibre.

Carbohidrații cuprind 4-6% din măsline, ceea ce le face un fruct cu conținut scăzut de carbohidrați. Majoritatea acestor carbohidrați sunt fibre. De fapt, fibrele reprezintă 52-86% din conținutul total de carbohidrați.

Prin urmare, conținutul net de carbohidrați digerabili este foarte scăzut. Cu toate acestea, măslinele sunt încă o sursă relativ săracă de fibre, deoarece 10 măsline oferă doar aproximativ 1,5 grame.

Vitamine și minerale

Măslinele sunt o sursă bună de mai multe vitamine și minerale, dintre care unele sunt adăugate în timpul procesării. Compușii benefici ai acestui fruct includ:

Vitamina E. Alimentele vegetale bogate în grăsimi conțin de obicei cantități mari din acest puternic antioxidant.

Fier. Măslinele negre sunt o sursă bună de fier, care este importantă pentru ca celulele roșii din sânge să transporte oxigen.

Cupru. Acest mineral esențial lipsește adesea în dieta occidentală tipică. Deficiența de cupru poate crește riscul de boli de inimă.

Calciu. Cel mai abundent mineral din corpul tău, calciul este esențial pentru funcționarea oaselor, mușchilor și nervilor. Unele metode de prelucrare a măslinelor adaugă calciu în fructe.

Sodiu. Majoritatea măslinelor conțin cantități mari de sodiu, deoarece sunt ambalate în saramură sau apă sărată.

Alți compuși vegetali

Măslinele sunt bogate în mulți compuși vegetali, în special antioxidanți, inclusiv.

Oleuropeină. Acesta este cel mai abundent antioxidant din măslinele proaspete, necoapte. Este legat de multe beneficii pentru sănătate.

Hidroxitirosol. În timpul maturării măslinelor, oleuropeina este descompusă în hidroxitirosol. Este, de asemenea, un antioxidant puternic.

Tirosol. Cel mai răspândit în uleiul de măsline, acest antioxidant poate avea efecte anticancerigene.

Acidul oleanolic. Acest antioxidant poate ajuta la prevenirea leziunilor hepatice și la reducerea inflamației.

Quercetină. Acest nutrient poate scădea tensiunea arterială și poate îmbunătăți sănătatea inimii.

Beneficiile pentru sănătate ale măslinelor

Măslinele sunt un element de bază al dietei mediteraneene. Sunt asociate cu multe beneficii pentru sănătate, în special pentru sănătatea inimii și prevenirea cancerului. S-a demonstrat că antioxidanții dietetici reduc riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.

Măslinele sunt bogate în antioxidanți, cu beneficii pentru sănătate variind de la combaterea inflamației până la reducerea creșterii microorganismelor.

Un studiu mai vechi din 2009 a arătat că consumul unui reziduu pulpos din măsline a crescut semnificativ nivelul sanguin de glutation, unul dintre cei mai puternici antioxidanți din organism.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
IMG 0107 jpeg
image
image
image
image
image
image
iepure paste istock jpg
furnici jpg
biserica romani credinciosi FOTO adevarul
Slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală din București 16 aprilie 2023 FOTO Inquam Photos Alexandru Busca  (3) jpg
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net