Laboratorul spaţial al Chinei s-a prăbuşit pe Terra. Totul a părut o "ploaie de stele"
Cercetătorii chinezi pot respira uşuraţi după ce laboratorul spaţial, aşteptat de câteva zile să cadă pe Pământ, a reintrat în atmosferă şi s-a dezintegrat aproape în totalitate, undeva deasupra Pacificului de Sud.
Reintrarea în atmosferă a laboratorului spaţial a fost urmărită de 13 agenţii speciale, sub coordonarea ESA - Agenţia Spaţială Europeană. Staţia Tiangong 1 nu mai putea fi controlată şi plutea în derivă de doi ani. Avea în jur de 10 metri lungime, o greutate de opt tone şi fusese lansat în 2011 pentru a găzdui experimente pe orbită. Loboratorul, care a găzduit de-a lungul timpului astronauţi plecaţi în misiune, s-a defectat în luna martie 2016 şi, de atunci, plutea fără sens. Cercetătorii au făcut tot ce au putut pentru a readuce modulul într-o zonă din Pacific, dar acest lucru nu s-a putut realiza, relatează edition.cnn.com.
Staţia spaţială dezafectată avea o greutate de opt tone, însă prăbuşirea ei nu prezenta riscul de a produce pagube materiale, au anunţat autorităţile chineze, care au promis pământenilor că vor asista la un spectacol asemănător unei “ploi de stele”. Cu toate acestea există un risc infim ca persoanele să fie lovite de fragmente din aeronavă. Riscul pentru ca o persoană să fie lovită de un fragment desprins din staţia chineză,cu greutatea de peste 200 de grame, este de 1 la 700 de milioane, potrivit CMSEO.
China a investit miliarde de euro în programul său de cucerire a spaţiului, încercând să ajungă din urmă UE şi Statele Unite. Mai mult decât atât, China intenţionează să plaseze pe orbită până în 2022 o staţie spaţială ce va avea la bord echipaje de astronauţi. O altă dorinţă a acestei ţări este de a trimite un astronaut pe suprafaţa Lunii.