Modele de avioane legendare care au inspirat navele din Star Wars
Primele filme ale celebrei francize „Star Wars” au fost influențate profund de documentarele despre cel de-Al Doilea Război Mondial. Noul film din faimoasa serie, „Star Wars: Trezirea Forței” a avut premiera mondială în această săptămână. Încă din copilărie, regizorul George Lucas a fost fascinat și, totodată, marcat de evenimentele istorice din trecut.
Primul film „Star Wars” a apărut în 1977 și a reușit să umple un gol, pentru înfocații fani ai genului SF. Criticii și istoricii spun despre filmele americane din era `70, că au fost cele mai bune din toate timpurile. „Star Wars” a fost construit în jurul unei prăpastii din cultura acelor vremuri, pe care regizorul George Lucas a știut cum s-o umple. Asul din mâneca celebrului regizor au fost influențele vechi, combinate cu cele moderne. Primul film din seria „Star Wars” este o alăturare inedită între peliculele istorice despre piloții din cel de-Al Doilea Război Mondial, scenele cu samurai construite de Akira Kurosawa în lungmetrajele sale și creaturile ciudate pe care le puteai vedea în filmele cu buget scăzut.
Influențele istorice sunt profund înrădăcinate în seria „Star Wars”. În anii `50, George Lucas era copil, iar poveștile despre cel de-Al Doilea Război Mondial l-au marcat profund. Eroii săi sunt inspirați din piloții care au luptat pe timpul războiului. Este și cazul navelor spațiale din „Star Wars”, care au fost inspirate de avioanele de luptă, folosite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Avionul Spitfire Mk. 1 și nava X-Wing Starfighter T-70
Nava spațială X-Wing, folosită de Aliața Rebelă, este inspirată din avionul britanic folosit de Aliații, Spitfire Mk. 1, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Spitfire este o aeronavă versatilă, folosită de forța armatelor britanice Royal Air Force (RAF), dar și de alte țări aliate. Supermarine Spitfire este un avion cu rază scurtă de acțiune, de înaltă performanță. A continuat să fie folosit în prima linie până în anii `50. A fost folosit pentru prima dată în Bătălia Anglei. Royal Air Foce și-a menținut superioritatea aeriană în fața Luftawaffe, și a împiedicat invazia Germaniei naziste în Marea Britanie. Spitfire a fost cel mai important avion folosit în timpul celuil de-Al Doilea Război Mondial, scrie Popular Science.
La fel ca Spitfire, rolurile principale ale navei X-Wing Starfighter T-70 sunt de acționa și a intercepta. Această aeronavă este asul din mâneca Alianței Rebele.
Echivalentul modern al aeronavei Spitfire Mk 1 este F-16, în prezent utilizat de 28 de țări. Este totodată și doua cea mai folosită aeronavă militară din lume. La fel ca Spitfire și X-Wing, F-16 este un avion relativ mic, dar foarte rapid și puternic, și îndeplinește o multitudine de roluri. Designul său inspirat din avioanele folosite în cel de-al Doilea Război Mondial a lăsat loc de îmbunătățiri. F-16 a fost creat în 1976.
Republic P-47 Thunderbolt și Nava Y-Wing
Republic P-47 Thunderbolt a fost o arenovă americană de vânătoare-bombardament. Puternic înarmat cu 8 mitraliere Browning M2, câte patru în fiecare aripă, a fost considerat unul dintre cele mai bune avioane de vânătoare folosite de SUA, dar și de alte țări aliate, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Nava Y-Wing din „Star Wars”, folosită de Alianța Rebelă, seamănă destul de bine cu P-47, fiind inspirația de bază a regizorului George Lucas, pentru realizarea aeronavei spațiale a Rebelilor.
Messerschmitt Bf 109 și nava TIE
Messerschmitt Bf 109 a fost un avion de vânătoare german, folosit în cel de-Al Doilea Război Mondial. La acea vreme, era unul dintre cele mai moderne avioane de vânătoare. A fost conceput ca interceptor, dar era folosit și în misiuni de protejare a bombardierelor, cât și în atacurile la sol. Până la retragerea sa în 1945, au fost concepute peste 30.000 de bucăți. Atunci când Germania Nazistă a lansat războiul fulger (blitzkrieg), Bf 109 a fost cel care a apărat și acompaniat armata lui Hitler. Cu toate acestea, avioanele Bf 109 nu erau de ajuns pentru a asigura o victorie. Mai târziu, a fost descris drept „un design german care a ratat la limită victoria”.
Nava TIE Fighter din „Star Wars” este echivalentul avionului Messerschmitt Bf 109. Înarmată cu două lasere, aeronava acționează la o înălțime joasă. În timpul Bătăliei Yavin 4, din primul film „Star Wars”, navele TIE au eușuat să îi oprească pe Rebeli. Pe lângă asta, nu numai că au pierdut lupta în fața navelor X-Wing, dar au eșuat să oprească nava lui Han Solo, Millennium Falcon. Navele TIE vor putea fi văzute la luptă și în noul film „Star Wars-Trezirea Forței”.