Mugabe a demisionat! Prietenul lui Ceaușescu a condus Zimbabwe timp de aproape patru decenii
Președintele dictator din Zimbabwe, Robert Mugabe (93 de ani), a demisionat din funcția de lider al statului. Dictatorul a pus capăt, de bunăvoie, unei conduceri cu mână forte, care a durat aproape patru decenii.
Robert Mugabe și-a depus demisia marți seară, 21 noiembrie, lăsând loc la conducerea țării fostului viceprețedinte, Emmerson Mnangagwa, informează Digi24. Mugabe a condus Zimbabwe timp de 37 de ani, dar decizia de a demisiona a fost primită cu multă bucurie pe străzile capitalei Harare, fiind sărbătorită cu un adevărat concert de claxoane.
„Eu, Robert Gabriel Mugabe [...] îmi prezint demisia ca președinte al Republicii Zimbabwe cu efect imediat. Am ales de bunăvoie să demisionez [...]. Această decizie a fost motivată de [,,,] dorința mea de a asigura un transfer al puterii fără probleme, pașnic și neviolent”, a scris Mugabe în document, care a fost citit de Jacob Mudenda, președintele Adunării Naționale.
Tensiunile sociale au fost alimentate în urmă cu o săptămână, când Mugabe l-a destituit din funcție pe vicepreședinte, și el fost luptător pentru libertate în lupta pentru obținerea independenței, în urmă cu 40 de ani. Măsura luată de Mugabe a atras ostilitatea Armatei, care a intervenit în forță și a ocupat sediul televiziunii naționale și a ținut sub arest la domiciliu familia prezidențială. În Zimbabwe, era Mugabe s-a încheiat, fiind întrerupte orice legături cu puterea soției lui Mugabe sau urmașilor acestora.
Vizita lui Nicolae Ceaușescu în Zimbabwe
Robert Mugabe a fost unul dintre prietenii lui Nicolae Ceaușescu, iar în ultimii ani, dictatorul african chiar a fost comparat cu fostul lider comunist, mai ales în ceea ce privește agățarea de putere chiar și la o vârstă foarte înaintată. Nicolae Ceaușescu a vizitat Zimbabwe în 1979, fiind primit la Harare chiar de Mugabe, care pe atunci era prim-ministru. La rândul său, dictatorul african a fost invitat în România, unde a fost întâmpinat de sute de șoimi ai patriei și de pionieri, într-o organizare festivă specifică erei comuniste.