O nouă descoperire în Egipt. A fost găsit primul mormânt al unui faraon de la cel al lui Tutankhamon
Descoperire istorică în Egipt. A fost găsit primul mormânt al unui faraon de la descoperirea mormântului lui Tutankhamon, în urmă cu peste un secol. Mormântul regelui Tutmes al II-lea era ultimul (mormânt regal) nedescoperit din cea de-a 18-a dinastie egipteană.

A fost găsit mormântul faraonului Thutmose al II-lea
Echipa arheologului britanic Piers Litherland a găsit mormântul faraonului Thutmose al II-lea sub o cascadă din munții Theban din Luxor, la aproximativ 3 kilometri de Valea Regilor. Acesta nu conținea aproape nimic în afară de resturi, iar echipa crede că acesta a fost inundat și golit în decurs de șase ani de la moartea faraonului, în 1479 î.Hr.
„Emoţia de a intra în aceste lucruri este doar una de nedumerire extraordinară, pentru că atunci când dai peste ceva ce nu te aştepţi să găseşti, este tulburător într-adevăr”, a spus directorul de teren al misiunii, Dr. Piers Litherland. „Şi când am ieşit, soţia mea mă aştepta afară şi singurul lucru pe care l-am putut face a fost să izbucnesc în lacrimi”. Dr. Litherland a declarat că descoperirea a rezolvat misterul locului în care se află mormintele regilor de la începutul dinastiei a 18-a.
Cine a fost Tutmes al II-lea
Tutmes al II-lea a fost un strămoş al lui Tutankhamon, a cărui domnie se crede că a fost între 1493 şi 1479 î.Hr. Mormântul lui Tutankhamon a fost găsit de arheologii britanici în 1922. Tutmes al II-lea este cunoscut mai ales pentru că a fost soţul reginei Hatşepsut, considerată unul dintre cei mai mari faraoni ai Egiptului şi una dintre puţinele femei faraon care a domnit de drept.
Al doilea mormânt a fost îngropat în secret
Ulterior, Litherland a declarat că este posibil să fi identificat locația unui al doilea mormânt aparținând lui Thutmose al II-lea. Acesta, bănuiește el, va conține corpul mumificat și bunurile tânărului faraon, scrie The Guardian.
Arheologii cred că acest al doilea mormânt a fost "ascuns la vedere" timp de 3.500 de ani, fiind îngropat în secret sub 23 de metri de fulgi de calcar, moloz, cenușă și tencuială de noroi și făcut să arate ca o parte a muntelui. „Există 23 de metri de straturi făcute de om, așezate deasupra unui punct din peisaj unde credem - și avem dovezi - că există un mormânt ascuns dedesubt", a spus Litherland.
Deși mumia faraonului fusese găsită în secolul al XIX-lea într-un alt sit și se află acum expusă la Muzeul Național al Civilizației Egiptene, mormântul original a rămas nedescoperit până acum.