Omicron, alarmă globală! Cum a apărut, ce simptome dă, ce necunoscute sunt

Ultima actualizare:

Avem o nouă variantă de COVID-19, Omicron. Una „îngrijorătoare”, după cum o descriu cercetătorii. Are 50 de mutaţii, este de 4 ori mai transmisibilă decât tulpina Delta şi nu se ştie în ce măsură actualele vaccinuri ne vor proteja în faţa ei. Întreaga lume medicală este în alertă şi se iau măsuri dure.

Cum a apărut tulpina Omicron

Noua variantă de COVID a apărut prin octombrie în Africa de Sud, cel mai probabil ca urmare a infectării unui pacient sever imunodeprimat, cu HIV. „E posibil să fi produs permutaţii ale virusului vreme de luni de zile înainte de a ajunge la soluţia actuală. Astfel de pacienţi pot ajunge adevărate laboratoare vii, dacă sunt infectaţi şi lăsaţi nesupravegheaţi”, a scris cercetătorul timişorean Octavian Jurma.

Ce a ieşit? „O variantă care are în total 50 de mutaţii, mai mult de 30 dintre acestea în structura proteinei Spike şi 10 în RBD (receptor binding domain), structura care se leagă la receptori şi faţă de care sunt dirijaţi anticorpii neutralizanţi, inclusiv cei din vaccin”, explică dr. Cristian Apetrei, profesor român în Departamentul de Microbiologie şi Genetică Moleculară de la Universitatea din Pittsburgh, SUA.

OMS o consideră «îngrijorătoare»

Detectată pentru prima dată joi în Africa de Sud, varianta B.1.1.529 a fost clasată vineri drept „îngrijorătoare” de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi a primit numele „Omicron”. Într-un raport de evaluare a riscurilor, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) notează că există „o incertitudine considerabilă privind contagiozitatea, eficienţa vaccinurilor, riscul de reinfectare şi alte caracteristici ale variantei Omicron. Nivelul de risc pentru UE este foarte ridicat. Având în vedere posibilitatea ca vaccinurile actuale să nu protejeze împotriva acestei variante şi a faptului că ar putea fi mai contagioasă, considerăm ridicată posibilitatea de noi contaminări (cu Omicron) în UE”, a precizat agenţia.

Isterie la nivel mondial din cauza Omicron

Tot mai multe state ale lumii şi-au închis graniţele pentru călătoriile din şi spre Africa, în urma depistării variantei Omicron. E doar o amânare a răspândirii accelerate. „În final, tulpina va ajunge peste tot. Nimeni nu va putea s-o oprească. Singurul lucru care se face acum e cumpărarea de timp până aflăm dacă  răspunde la vaccin, dacă impactul ei pe sănătate e mai grav”, a declarat Raed Arafat.În timp ce Africa se simte „pedepsită”, izolată şi tratată nedrept de restul lumii, Statele Unite i-au felicitat pe cercetători pentru identificarea rapidă a noii variante de COVID şi pentru „transparenţa” de care au dat dovadă în a împărtăşi informaţia.

Noua tulpiă Covid transmite de patru ori mai repede decât Delta

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că Omicron ar fi de 4 ori mai transmisibilă decât varianta Delta, care şi ea e de 3 ori mai transmisibilă decât tulpina clasică. „Deci ar fi de 12 ori mai transmisibilă decât tulpina iniţială”, a spus Rafila.

cercetator shutter 1674776659 jpeg

Omicron simptome neobişnuite

Cazurile depistate până acum în Africa de Sud nu sunt grave, însă dau simptome neobişnuite la persoanele tinere, a declarat şefa Asociaţiei Medicale din această ţară: „Cei mai mulţi pacienţi se plâng de dureri în corp şi de oboseală extremă”. Nu se ştie cum se manifestă virusul la persoanele în vârstă, cu boli asociate.

Ce necunoscute rămân

Întrebat dacă vaccinul e eficient împotriva tulpinii africane, Alexandru Rafila a recunoscut că deocamdată nu sunt date clare. „Se pare că această mutaţie multiplă la nivelul proteinei Spike ar putea să facă ineficient vaccinul. De fapt, nu vaccinul, ci anticorpii obţinuţi în urma vaccinării nu ar mai fi eficienţi. Dar în acest moment nu avem informaţii ştiinţifice”. Oamenii de ştiinţă vor stabili abia peste două săptămâni ce fel de formă de boală provoacă această variantă, dacă dă o mortalitate mai mare, cât de contagioasă e, cât de mult s-a răspândit şi în ce măsură ne protejează vaccinurile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net