OMS: Europa poate înregistra 500.000 de morţi până în februarie

4 noiembrie 2021
article img
Europa, din nou ”epicentrul” Covid-19Foto: Pixabay

Îngrijorător! Europa este din nou epicentrul pandemiei. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) trage un semnal de alarmă cu privire la ritmul ”foarte îngrijorător” al transmiterii Covid-19, în prezent, în Europa, care ar putea conduce la o jumătate de milion de morţi suplimentare pe continent până în februarie.

”Suntem, din nou, epicentrul” Ritmul actual al transmiterii (covid-19) în cele 53 de ţări din regiunea europeană (a OMS) este îngrijorător (...)Dacă rămânem pe această traiectorie, am putea să avem altă jumătate de milion de morţi din cauza covid-19 în regiune până în februarie”,  a declarat joi, într-o conferinţă de presă online, diectorul OMS Europa Hans Kluge.

OMS explică această creştere a numărului cazurilor de covid-19 printr-o combinaţie între o vaccinare insufcientă şi o relaxare a măsurilor împotrva epidemiei. Potrivit unor date OMS Europa, spitalizările din cauza covid-19 ”s-au dublat în decurs de o săptămână”.

Numărul cazurilor noi pe zi este în creştere de aproape şase săptămâni la rând în Europa, iar numărul deceselor zilnice este în creştere de un pic mai mult de şapte săptămâni consecutive - aproximativ 250.000 de îmbolnăviri şi 3.600 de morţi zilnice, potrvit datelor ofciale ale ţărilor, compilate de AFP.

Acuala creștere, alimentată de România, Ucraina și Rusia

Actuala creştere este alimentată de Rusia, care a înregistrat 8.162 de morţi din cauza covid-19 în ultimele şapte zile, Ucraina (3.819 de morţi) şi România (3.100 de morţi), potrivit acestor date. OMS îndeamnă la o continuare a folosirii masive a măştii de protecţie împotriva epidemiei.

”Proiecţii fiabile arată că dacă ajungem la un nivel de utilizare de 95% a măştilor în Europa şi în Asia, vom putea salva până la 188 000 de vieţi din jumătatea de milion de vieţi pe care riscăm săle pierdem până în februarie 2022”, subliniază Kluge.