Operațiunea Forth Bridge. Protocolul după moartea prințului Philip. Pandemia impune funeralii cu restricții

Ultima actualizare:

    Prințul Philip și-a dorit o înmormântare în stil militarSursa foto: Getty Image
Prințul Philip și-a dorit o înmormântare în stil militarSursa foto: Getty Image

Prințul Philip, soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a murit vineri, 9 aprilie 2021, iar Casa Regală a activat Operațiunea „Forth Bridge”. Iată ce se va întâmpla de acum încolo și ce va face regina după înmormântare!

Ducele de Edinburgh avea 99 de ani, era bolnav și foarte slăbit după o internare în spital de aproape o lună. Prințul, care suferise recent o intervenție chirurgicală pe cord și se refăcea acasă, în sânul familiei, a murit liniștit, alături de cei dragi și este plâns acum o lume-ntreagă. 


    Regina Elisabeta va fi în doliu opt zile Sursa foto: Getty Image
Regina Elisabeta va fi în doliu opt zile Sursa foto: Getty Image

Prințul Philip a murit. Ce este „Operațiunea Forth Bridge”

Evenimentele care urmează morții prințului Philip sunt cunoscute sub numele de „Operațiunea Forth Bridge”, un protocol pregătit din timp de echipa Casei Regale şi autorităţile britanice și care poartă numele unui pod situat între regiunile scoţiene Edinburgh şi Fife. Numele de cod al anunţului morţii prinţului Philip a fost "Forth Bridge is down!". Deși nu se cunosc planurile exacte, iată care ar fi cursul probabil al evenimentelor ce vor urma în zilele următoare. 

  • În loc să fie depus la Westminster Hall, se așteaptă ca trupul neînsuflețit al prințului Philip să fie dus la Palatul St James, acolo unde a fost dusă și Diana, prințesa de Wales, după moartea sa din 1997. Publicul nu va avea acces.
  • Regina va intra într-o perioadă de doliu de opt zile, în care aparițiile sale publice vor fi anulate. Tot în această perioadă nu vor fi promulgate legi noi. 
  • După alte 30 de zile de doliu, regina va reveni la atribuțiile sale publice. 
  • Țara va intra imediat într-o perioadă de doliu naţional. Aceasta înseamnă că trebuie respectate o serie de reguli, cum ar fi coborârea tuturor steagurilor în bernă, în cinstea ducelui. Toţi prezentatorii de ştiri şi oamenii care vor apărea la televiziuni vor purta ţinute în negru, în semn de respect. În timpul pregătirilor pentru înmormântare, regina nu va onora nici o îndatorire regală.
  • Există trei categorii de funeralii regale, scrie Walesonline.co.uk. Prima presupune o înmormântare de stat și se aplică înalților oficiali precum Lord nelson sau Winston churchill. Apoi, există o înmormântare ceremonială pentru membrii familiei regale cu un grad militar ridicat, pentriu consoarta suveranului și moștenitorul tronului. Ultima categorie o reprezintă o înmormântare privată pentru toți ceilalțimembri ai familiei regale, soții și copiii lor. 

Prințul Philip a participat de multe ori la repetițiile propriei înmormântări

Prinţul Philip, Duce de Edinburgh şi soţ al Reginei Elisabeta a Marii Britanii, a avut indicaţii clare şi chiar a participat la repetiţii ale propriei înmormântări. Soţul reginei a specificat că nu îşi doreşte funeralii de stat şi că preferă o ceremonie discretă la Capela St.George din Windsor, în stil militar, urmată de înmormântarea de la Grădinile Frogmore din apropierea Castelului Windsor. Mai mult, prinţul Philip şi-a dorit ca la eveniment să fie prezentă doar familia, apropiaţii şi şefii de state din Commonwealth.

Fostul secretar al Palatului Buckingham, Dickie Arbiter, a explicat că membrii în vârstă ai familiei regale obişnuiesc să participe la repetiţiile pentru propria înmormântare, iar cea a Reginei Elisabeta are loc cel puţin o dată pe an.

Ultima înmormântare de stat a unui membru al Familiei Regale Britanice a avut loc pe 9 aprilie 2002, atunci când a murit Regina-Mamă, mama actualei Regine Elisabeta. Majoritatea monarhilor britanici sunt înmormântaţi în Westminster Abbey şi Capela St George, dar atât Regina Victoria, cât şi Prinţul Albert sunt îngropaţi într-un mausoleu din Grădinile Frogmore.


    Prințul Philip va fi înmormântat după regulile impuse de pandemia de Covid-19Sursa foto: Getty Image
Prințul Philip va fi înmormântat după regulile impuse de pandemia de Covid-19Sursa foto: Getty Image

Pandemia schimbă regulile înmormântării 

Pandemia va avea un impact major asupra aranjamentelor funerare atent stabilite, făcute în consultare cu ducele, pe când acesta era în viață, transmite TheSun.  Încă de la debutul pandemiei, organizatorii au fost ocupați, în culise, cu elaborarea unei strategii de urgență în cazul în care prințul ar fi murit în timpul crizei coronavirusului. Lucru care, din păcate, chiar s-a întâmplat. 

Astfel, cu restricțiile anti Covid-19 încă în vigoare, ceremonia de bun rămas și funeraliile nu vor putea avea loc așa cum era stabilit și programat. Dacă nu ar fi existat pandemia, mii de oameni ar fi venit la Londra, ar fi inundat străzile și împrejurimile palatuluiWindsor, chiar ar fi campat peste noapte pentru a urmări îndeaproape procesiunea militară din ziua înmormântării. Sute de membrii ai forțelor armate ar fi împânzit străzile, mii de ofițeri de poliție ar fi format cordoane pentru a ține mulțimea la o distanță rezonabilă, pentru a păstra ordinea și pentru a proteja familia regală.  

Însă pandemia schimbă dramatic regulile, iar organizatorii funeraliilor încearcă cu disperare să evite aglomerarea de oameni și formarea mulțimilor. Motiv pentru care nu va exista procesiune militară pe străzile Londrei, iar pregătirile se vor concentra asupra castelului Windsor. Înmormântarea ducelui care va avea loc la Capela Sf. Gheorghe, va fi televizată.

Ducele, care a fost vaccinat împotriva coronavirusului în ianuarie, a petrecut o mare parte din 2020 și începutul anului 2021 la castelul Windsor după ce s-a mutat de la proprietatea Sandringham din Norfolk pentru a rămâne alături de regina înainte de începerea primului lockdown.


    La funeraliile prințului Philip, participanții vor purta măști și vor păstra distanța socialăSursa foto: Getty Image
La funeraliile prințului Philip, participanții vor purta măști și vor păstra distanța socialăSursa foto: Getty Image

Prințul Philip, înmormântat după regulile impuse de pandemie

Regulile actuale privind înmormântările din Anglia stabilesc participarea la funeralii a unui număr de maximum 30 de persoane. Acestea sunt obligate să păstreze distanțarea socială dacă nu locuiesc împreună.  Aceasta înseamnă că Regina va trebui să decidă ce membri ai familiei sale numeroase ar trebui să fie invitați la înmormântarea soțului său.  Monarhul, copiii ei și alte rude prezente vor fi nevoite să poarte mască de protecție la nas și la gură și să stea la doi metri distanță unii față de ceilalți, dacă nu locuiesc împreună, în aceeași casă.

CITEȘTE ȘI: 

Povestea extraordinară de viață a prințului Philip. S-a născut pe masa din bucătărie și a fugit în exil ascuns într-un coș de fructe

Cele mai mari gafe ale prințului Philip, care au pus în încurcătură familia regală britanică

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net