Pământul va fi distrus de cea de-a doua lună a sa? VIDEO
3753 Cruithne este un asteroid care orbitează în jurul Soarelui cu o perioadă foarte apropiată de perioada orbitală a Pământului. Unii îl numesc, impropriu, a doua lună a Terrei, iar alții cred că acesta ne va aduce pieirea.
Luna este singurul corp ceresc pe care există urme de paşi lăsate de civilizaţia umană în sistemul nostru. Ce nu ştim despre Luna este că nu e singurul satelit natural al Terrei, informează huffingtonpost.com.
În 1997, a fost descoperit un corp ceresc, 3753 Cruithne, un sateleit cvasi-orbital al Terrei. Asta înseamnă că acesta nu orbitează în jurul Pământului într-o orbită clară, ordonată, precum Luna sau sateliţii artificiali. În schimb, Cruithne, care poartă numele unui popor semi-legendar, cruithni, care locuisw în Scoția și în părți ale Irlandei între anii 800 î.Hr. și 1000, se deplasează ceva mai aproape de Soare într-o orbită sub formă unei potcoave, scrie soundofscience.info.
Se învârte în jurul Soarelui, în același timp ca Terra
Acest tip de orbită este destul de întâlnit în sistemul nostru solar, Saturn având doi sateliţi care se deplasează astfel. Ce este unic la Cruithne este modul în care îşi schimbă traiectoria atunci când ajunge în preajma lui Venus şi Marte. Se învârte în jurul Soarelui o dată la un an, dar face o rotaţie completă în jurul Terrei o dată la aproape 800 de ani.
3753 Cruithne are doar 5 km diametru, cam cât cometa Churyumov-Gerasimenko, iar provocările tehnice ar fi similare pentru a trimite o sondă acolo. Dacă ar lovi Terra, ar fi un eveniment cataclismic ce ar duce la o extincţie, dar din fericire nu ne va lovi prea curând. S-ar apropia destul de mult peste abia 2.750 de ani. Peste 8000 de ani va fi foarte aproape de Venus.
În literatura științifico-fantastică, Cruithne este locul central al acțiunii din romanul "Timpul", de Stephen Baxter, publicat în 1999.