Papa Francisc adresează o scrisoare papală de 86 de pagini. Condamnă vehement politicienii și "ura față de alte națiuni"
Papa Francisc a adresat o scrisoare, de 86 de pagini, în care abordează o serie de probleme actuale în societatea de astăzi. Suveranul a adus în discuție chestiunea discriminării, a rasismului, dar și a agenților economici însetați de putere. Iată care au fost principalele teme cărora Papa Francisc le-a acordat timp de reflecție.
Într-o scrisoare papală (enciclică) pe tema fraternităţii umane, Francisc a afirmat că proprietatea privată nu poate fi considerată un drept absolut în toate cazurile în care unii trăiesc extravagant în timp ce alţii nu au nici măcar mijloacele necesare subzistenței.
Numită ” Fratelli Tutti” (Fraţi cu toţii), scrisoarea a fost semnată sâmbătă la Assisi și face referire la fraternitate, imigraţie, decalajul dintre săraci şi bogaţi, nedreptăţile economice şi sociale, dezechilibrele din asistenţa medicală şi agravarea polarizării politice în multe ţări.
Papa s-a referit în mod direct la economia de disipare, teoria preferată de conservatori potrivit căreia facilităţile fiscale şi alte stimulente acordate marilor companii şi bogaţilor sunt benefice în final restului societăţii, prin investiţii şi crearea de locuri de muncă, relatează News.ro.
Francisc a denunţat ”această dogmă a credinţei neoliberale” care recurge la ”teoriile magice ale răspândirii ca fiind singura soluţie la problemele societăţii”. O politică economică bună, a spus el, ”face posibilă crearea de locuri de muncă şi nu reducerea acestora”.
Mai mult decât atât, Papa Francisc a repetat apelurile anterioare pentru redistribuirea bogăţiei pentru a-i ajuta pe cei mai săraci şi pentru un acces mai echitabil al tuturor la resursele naturale.
Papa Francisc critică acțiunile egoiste ale politicienilor din întreaga lume
Francisc a condamnat politicienii care ”caută popularitate apelând la cele mai rudimentare şi mai egoiste înclinaţii” sau care adoptă politici de ”ură şi teamă faţă de alte naţiuni”.
Papa Francisc, despre rasism
Cât despre o altă problemă a societății actuale, rasismul, Papa Francisc a susținut că Șeste un virus care se transformă rapid şi, în loc să dispară, se ascunde şi pândeşte în aşteptare”.