Papa Francisc: "Câtă durere şi câţi morţi pe acest continent!"
Într-un discurs adresat, marţi, Consiliului Europei, Papa Francisc a criticat felul în care Europa "aspiră la pace, dar revine cu uşurinţă la tentaţiile de altădată".
Liderul de la Vatican este dezamăgit de faptul că pacea este afectată în lume şi în Europa, unde unde tensiunile nu încetează, într-o aluzie la conflictul ucrainean. Aşa că a făcut apel la cele 47 de state membre a Consiliului Europei să îşi continue acţiunea în căutarea unei soluţii politice la crizele aflate în desfăşurare, amintind că această instituţie a fost creată după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a promova pacea, democraţia şi drepturile omului. "Câtă durere şi câţi morţi pe acest continent, care aspiră la pace, dar revine cu uşurinţă la tentaţiile de altădată", a afirmat el în faţa Consiliului Europei, conform Mediafax.Papa Francis a criticat şi "alte forme de conflict, precum terorismul religios şi internaţional care întreţin un dispreţ profund pentru viaţa umană şi care doboară fără discernământ victime nevinovate". Acest terorism este "foarte des alimentat de traficul de arme", a precizat el.
Europa, o bunică
Tot marţi, liderul de la vatican a ţinut un discurs critic şi în faţa Parlamentului European, al cărui sediu se află la doar câteva minute de cel al Consiliului Europei, o organizaţie diferită de Uniunea Europeană, care are 47 de membre, inclusiv Rusia şi Turcia. În faţa eurodeputaţilor, Papa Francisc a deplâns o Europă cu imaginea îmbătrânită. "Unei Uniuni mai extinse, mai influente, pare (...) să i se adauge imaginea unei Europe puţin îmbătrânite şi comprimate, care tinde să se simtă mai puţin protagonistă", a declarat el. Impresia generală oferită de Vechiul continent este "cea a unei bunici, a unei Europe care nu mai este fecundă şi vie", în timp ce lumea a devenit "din ce în ce mai eurocentrică". "A venit momentul să abandonăm ideea unei Europe înspăimântate şi repliate înspre ea însăşi", care să fie "un punct de referinţă preţios pentru toată umanitatea", a mai afirmat liderul religios.De asemenea, Papa Francisc crede că Europa trebuie să se extindă către Balcani, "care au suferit foarte mult din cauza conflictelor trecute".
A condamnat avortul şi eutanasia
El a denunţat în discursul său individualismul şi consumatorismul, lipsa de solidaritate, birocraţia, care reduc bărbaţii şi femeile la "zalele unui angrenaj care îi tratează ca obiecte de consum". În plus, a condamnat direct eutanasia şi avortul, citând "cazul unor persoane în fază terminală, bătrâni abandonaţi şi lăsaţi fără îngrijire, copii care sunt ucişi în pântec de mamele lor".Papa Francisc a afirmat, de asemenea, că "creştinismul nu reprezintă o ameninţare pentru caracterul laic al statelor sau pentru independenţa instituţiilor Europei, ci mai degrabă o îmbogăţire", în timp ce unii eurodeputaţi au protestat în numele laicităţii faţă de venirea sa.