Pașaportul Covid, pe ultima sută de metri. Ce este și ce informații conține certificatul verde digital

Ultima actualizare:

    Pașaportul anti Covid-19 sau certificatul verde digital ar putea deveni în curând documente oficiale pe întreg teritoriul UESursa foto: dw.com
Pașaportul anti Covid-19 sau certificatul verde digital ar putea deveni în curând documente oficiale pe întreg teritoriul UESursa foto: dw.com

Comisia Europeană propune introducerea pașaportului anti Covid-19 pentru a facilita călătoriile în interiorul UE. Vor primi un astfel de certificat verde digital persoanele vaccinate, cele care au trecut prin infecția cu coronavirus și cele care prezintă un test negativ. Anunţul a fost făcut într-o conferinţă de presă de preşedinta CE, Ursula von der Leyen.

Pașaportul anti Covid-19 este documentul cu care vom putea călători liber în Europa

„Comisia Europeană propune crearea unui certificat verde digital pentru a facilita circulația liberă în condiții de siguranță în interiorul UE în timpul pandemiei COVID-19. Certificatul verde digital va fi o dovadă că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ al testului sau a fost recuperată după COVID-19”, anunță Comisia într-un comunicat.

Pașaportul anti Covid-19. Cum va arăta și ce informații va conține

Potrivit Comisiei Europene, certificatul va fi disponibil gratuit, în format digital sau pe hârtie și va include un cod QR pentru a asigura securitatea și autenticitatea certificatului. Acestea vor conține informații minime, cum ar fi numele, data nașterii, data eliberării, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic al certificatului, iar datele pot fi verificate numai pentru a confirma și a verifica autenticitatea și valabilitatea adeverințelor.

Certificatul verde digital, o măsură temporară 

Reprezentanții Comisiei Europene precizează că sistemul de certificate electronice verzi este o măsură temporară. Această măsură va fi suspendată de îndată ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va declara sfârșitul urgenței la nivel internațional în domeniul sănătății cauzate de COVID-19.

De asemenea, Comisia va construi o poartă de acces pentru a se asigura că toate certificatele pot fi verificate în întreaga UE și va sprijini statele membre în implementarea tehnică a certificatelor. Statele membre vor putea decide fiecare ce restricții de sănătate publică pot ridica pentru călători, dar vor trebui să aplice astfel de derogări în același mod pentru călătorii care dețin un certificat verde digital.

”Certificatul verde digital oferă o soluție la nivelul UE pentru a se asigura că cetățenii UE beneficiază de un instrument digital armonizat pentru a sprijini libera circulație în UE. Obiectivele noastre cheie sunt să oferim un instrument ușor de utilizat, nediscriminatoriu și sigur, care să respecte pe deplin protecția datelor”, a spus Věra Jourová, vicepreședinte.

Propunerea trebuie aprobată de Parlamentul European

Certificatul verde digital va acoperi trei tipuri de certificate: certificate de vaccinare, certificate de testare (test NAAT / RT-PCR sau test rapid de antigen) și certificate pentru persoanele care s-au recuperat după COVID-19. De asemenea, certificatele vor fi disponibile gratuit și în limba sau limbile oficiale ale statului membru emitent și în engleză.

Propunerea Comisiei Europene va trebui discutată și aprobată de Parlamentul European și de statele membre, care vor pregăti și implementarea logistică a eliberării și verificării certificatelor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Planete, Pixabay (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Depresie jpg
iasi oras romania jpg
image png
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
George Simion și paraclisul   în fundal   al nunții sale de la Măciuca Vâlcea Foto captură video jpg
Satul Criscior si centrul minier Barza Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Parcul arheologic Pompeii (foto: Pixabay)
5465654 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net