Peste 100 de români, blocați pe Aeroportul Cancun din Mexic. Avertizarea Ministerului Afacerilor Externe

image
Peste 100 de români sunt blocați în Mexic Sursă foto: Captură video

Peste o sută de turiști români au rămas blocați încă din 30 ianuarie pe aeroporturi din Mexic, după ce autoritățile le-ar fi luat actele și telefoanele și nu le-au permis intrarea în această țară. Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a acuzat miercuri atitudinea autorităților mexicane de a bloca „arbitrar” sute de turiști români pe Aeroportul din Cancun, unde au fost ținuți în condiții improprii și a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, care sunt pașii pe care îi urmează MAE în această situație de criză.

Românii sunt blocați în aeroportul din Cancun de aproape 5 zile. Pasagerii a două avioane ajunse în orașul turistic din Mexic sunt blocați în aeroport din 30 ianuarie. Ministerul român de Externe susține că autoritățile mexicane au invocat motive de securitate pentru interzicerea accesului, însă este de părere că acestea ar trebui să fie mai bine fundamentate. 

Jumătate dintre românii reținuți sub pază pe aeroportul din Cancun au fost repatriați în cursul zilei de mierucuri. Ceilalți așteaptă intervenția autorităților. Ministrul român de Externe a luat legătura cu omologul mexican și a trimis la fața locului doi consuli. Mai mult decât atât, a participat la o conferință de presă în care a vorbit despre pașii care sunt făcuți de către autoritățile din România. 

Mesajul Ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu 

„Suntem profund preocupați de situația cu care s-au confruntat cetățenii români care planificau vacanța în Mexic și care sunt afectați de deciziile recente ale autorităților mexicane. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă, este o atitudine neprietenoasă din partea autorităților mexicane față de cetățenii români. Este o situație care riscă să ducă Mexicul la pierderea de turiști, de bani și de credibilitate ca destinație de călătorie prin astfel de acțiuni”, a afirmat ministrul român de Externe.

image
Bogdan Aurescu a luat legătura cu omologul său pentru a soluționa rapid situația

„Noi am semnalat deja acest lucru ambasadorului mexican la București în cursul zilei de ieri, solicitând în regim de urgență clarificarea motivelor acestor decizii și sistarea acestor măsuri arbitrare în cele mai multe cazuri. Ambasada României la Mexico City a făcut demersuri hotărâte pe lângă autoritățile mexicane și în cursul zilei de astăzi voi transmite un mesaj omologului meu mexican în care voi reitera faptul că aceste decizii nu pot să fie arbitrare, trebuie să fie foarte clar fundamentate, să aibă la bază evaluări individuale de la caz la caz. Am solicitat și voi continua o abordare transparentă și predictibilă mai ales în contextul pandemic actual”, a adăugat Aurescu.

Apelul MAE: "Evitați călătoriile în Mexic"!

„Faptul că un stat suveran decide cu privire la accesul străinilor pe propriul teritoriu nu trebuie și nu poate să încalce drepturile acestora în procesul de implementare în astfel de decizii. Trebuie să fie eliminate situațiile ofensatoare, cetățenii români trebuie tratați cu respect. Apelul MAE este ca pentru moment să se evite călătoriile în Mexic”, a atras atenția Bogdan Aurescu.

Turiștii blocați în aeroport susțin că au fost supuși abuzurilor

Bogdan Aurescu a mai spus că românii blocați pe Aeroportul din Cancun au acuzat abuzuri ale polițiștilor de frontieră: discuțiile le-au purtat doar în limba spaniolă, au acuzat lipsa apei și a hranei pe durata așteptării, dar și spațiile improprii în care sunt plasați.

image
Peste 100 de români sunt blocați în aeroporturile din Mexic Sursă foto: Facebook

Mai mult, decât atât, o turistă, blocată în aerport a vorbit despre momentele dificile prin care a trecut. O turistă povestește cum au fost despărțite familii în mod brutal, fără să apuce să-și împartă acte și bani. Doar cu pașapoartele și fără posiblitatea de a mai lua legătura cu membrii familiei, întrucât și telefoanele le-au fost luate în urma unui control. 

anamaria prodan3 png
1 meghan kate jpg jpeg
bravo ai stil foto facebook 40288700 (1) webp
goia voltaj jpg
lacul vidra PNG
Vladimir Putin epa-efa Sankt Petersburg
IMG 0810 jpg
ioana ginghina cu fiica jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
foto1 front medvedev epa efe jpg
inchisoare shutterstock 1030254055 0 jpeg
1 meghan kate jpg jpeg
lacul vidra PNG
Vladimir Putin epa-efa Sankt Petersburg
Printul Charles in Transilvania Viscri Valea Zalanului (2) jpg