Peste 90 de persoane care fugeau de o epidemie de holeră au murit tragic. Nava în care se aflau s-a scufundat

Ultima actualizare:

96 de persoane, dintre care mulţi copii, au murit după scufundarea unei nave în Canalul Mozambic. Alţi 26 de pasageri sunt daţi dispăruţi. Ambarcațiunea s-ar fi scufundat deoarece era supraaglomerată. 

90 de persoane au murit în naufragiu Foto: Profimedia
90 de persoane au murit în naufragiu Foto: Profimedia

De ce s-a scufundat ambarcațiunea 

Oficialii din provincia Nampula au declarat că au fost salvate doar cinci persoane dintre cele care se aflau la bord. Aceştia fugeau de o epidemie de holeră, a declarat secretarul de stat din Nampula, Jaime Neto. Printre morți sunt și mulți copii, a adăugat el. „Ambarcațiunea s-a scufundat deoarece era supraaglomerată şi nepotrivită pentru a transporta pasageri", a declarat Neto. O înregistrare video neverificată postată pe reţelele sociale arată zeci de cadavre care zac pe o plajă. Se pare că ambarcaţiunea călătorea de la Lunga către Insula Mozambic.

Oamenii fugeau de epidemia de holeră 

Provincia Nampula a fost una dintre cele mai afectate de epidemia de holeră, care s-a răspândit în mai multe ţări din Africa de Sud începând cu luna ianuarie a anului trecut. Potrivit UNICEF, epidemia actuală este cea mai gravă din ultimii 25 de ani. Din octombrie 2023, Mozambic a raportat 13.700 de cazuri confirmate şi 30 de decese.

O insurecţie islamistă în provincia vecină Cabo Delgado a provocat moartea a cel puţin 4.000 de persoane şi strămutarea a aproape un milion de alte persoane de când a început, în urmă cu peste şase ani. Timp de aproape 400 de ani, insula Mozambic a fost capitala Africii de Est portugheze, când regiunea se afla sub dominaţie colonială. Insula a fost desemnată sit al patrimoniului mondial UNESCO pentru arhitectura sa colonială şi istoria sa bogată ca punct comercial. 

Țări afectate de epidemia de holeră 

Alte țări afectate de epidemia de holeră sunt Zambia, Zimbabwe, Malawi, Tanzania, Africa de Sud și Republica Democrată Congo. În noiembrie anul trecut, Zimbabwe a trebuit să declare stare de urgență în capitala sa, Harare, pentru a încerca să limiteze decesele.

Șase țări sunt în prezent clasificate ca fiind în „criză acută” de către Organizația Mondială a Sănătății. „Creșterea fără precedent a frecvenței, numărului și amplorii focarelor în regiune este agravată de impactul schimbărilor climatice, care exacerbează situația prin limitarea accesului la apă potabilă și canalizare, declanșând mișcări ale populației (cu dovezi ale holerei care se răspândesc cu ușurință peste granițe) și pun presiune asupra sistemelor de sănătate slabe”, transmite UNICEF.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net