Este sau nu holeră în Italia? Declarații contradictorii după un caz care a provocat panică în Sardinia
Îngrijorare în Italia, după ce un bătrân de 71 de ani a fost diagnosticat cu holeră, o boală care nu și-a mai făcut apariția în Peninsulă de mai bine de 50 de ani. Cazul de holeră confirmat este în Cagliari, Sardinia și tot aici bărbatul este internat, scrie presa italiană.
Un locuitor de 71 de ani din Arbus, localitate din sudul insulei, este internat de aproape o săptămână în secția de boli infecțioase a spitalului Santissima Trinità din Cagliari, informează autoritățile sanitare. Condițiile lui se îmbunătățesc acum, relatează ziarul italian Il Fatto Quotidiano.
Cu toate acestea, circumstanțele particulare ale infecției nu sunt cunoscute momentan - bărbatul suferă de boli de inimă și nu a călătorit recent în străinătate. Pacientul a declarat medicilor că a consumat midii crude înainte de a începe să se simtă rău.
Primele simptome, pe 4 iulie
Investigațiile epidemiologice sunt în desfășurare pe membrii familiei sale, care locuiesc în zona Medio Campidano. Până acum autoritățile sanitare au declarat că niciunul dintre cei investigați nu prezintă vreun simptom, dar nu sunt gata toate rezultatele testelor efectuate, adaugă autoritățile sanitare.
Autoritățile sanitare au intrat în alertă pe 4 iulie, când bătrânul a ajuns la spital după înainte a stat internat într-o altă unitate medicală. Se plânsese de probleme gastrointestinale și nu avusese niciun succes cu tratamentele „clasice”.
În acel moment, a apărut ipoteza unui caz de holeră, iar medicii au început investigațiile. În consecință, bărbatul a fost transferat la secția de boli infecțioase și, în scurt timp, diagnosticul de holeră a fost confirmat după ce s-a stabilit prezența bacteriei, numită „vibrio cholerae”. Acesta este primul caz oficial din regiune din 1973.
Două zile mai târziu, autoritățile anunță că holera nu e holeră
Autoritățile italiene au anunțat populația că e cazul să se liniștească. pentru că pacientul din Arbus nu are holeră.
Acest lucru a fost constatat de experții Institutului Superior de Sănătate chemați să dea un răspuns cert după verificările efectuate pe insulă, relatea agenția de știri italană ANSA.
Tulpina bacteriană în cauză aparține speciei Vibrio cholerae, dar nu și serogrupurilor care provoacă holera. Tulpina găsită este destul de comună în mediile acvatice salmastre și în mod normal nu provoacă simptome”, se arată într-o notă a Institutului de sănătate.
La scurt timp și șefii secției de boli infecțioase a spitalului unde este internat pacientul de 71 de ani au revenit asupra declarațiiolor inițiale spunând că holera nu se confirmă.
„Tulpina bacteriană de Vibrio cholerae, trimisă de Spitalul Universitar din Cagliari a fost izolată pe 3 iulie dintr-o probă de scaun a unui pacient internat. A fost analizată de Departamentul de boli infecțioase al ISS pentru a confirma diagnosticul de holeră. Confirmarea diagnosticului de holeră trebuie efectuată conform indicațiilor definiției de caz stabilite de ECDC în 2018, adică „orice persoană care prezintă diaree sau vărsături și de la care a fost izolată o tulpină” a Vibrio cholerae purtând antigenele O1 sau O139 și gena care codifică enterotoxina sau enterotoxina însăși. Deci verdictul: Nu este holera”,a transmis Institutul Superior de Sănătate.
Pacientul se află în continuare internat la spitalul Santissima Trinità din Cagliari, iar medicii spun că starea lui este bună.