Planta care a ajuns să coste cât muşchiul de porc în magazine. A atins prețuri uriașe, iar polonezii o adoră

Pătrunjelul, leguma banală din țara noastră, a ajuns să coste în Polonia cât mușchiulețul de porc din magazinele cu discount. Drept urmare, unii vânzători necin­stiţi încearcă să înşele clienţii vânzându-le păstârnac drept pă­trunjel. 

Prețul pătrunjelului în Polonia Foto: Shutterstock
Prețul pătrunjelului în Polonia Foto: Shutterstock

Pătrunjelul, scump în Polonia

Maciej Kmera, expert de la piaţa angro din Bronisze, lângă Varşovia, explică faptul că legumele şi fructele tinere devin din ce în ce mai ieftine, dar cu totul alta este situaţia în cazul legumelor mai vechi. Cazul pătrunjelului este deosebit de evident în acest sens.

Cât plătesc polonezii pentru pătrunjel

Pentru rădăcinile de anul trecut, polonezii plătesc până la 11 zloţi (2,57 euro)/kg angro. În maga­zine şi pieţe, preţurile sunt ameţi­toare. Într-unul din magazinele din Varşovia, preţul pătrunjelului era de 21,99 zloţi/kg. La acest preţ poate fi cumpărat muşchi de porc într-un magazin de discount. Cumpărătorii trebuie să fie ex­trem de vigilenţi, deoarece vân­ză­torii necinstiţi profită de pre­ţurile foarte mari. Uneori, aceştia le oferă clienţilor păstârnac în loc de pătrunjel.

Deşi pătrunjelul este în prezent extrem de scump, acesta este încă departe de record. În 2019, preţul în comerţul cu ridicata a fost de 16-17 zloţi/kg.  Maciej Kmera explică faptul că pe piaţă a apărut deja pătrunjel tânăr. O grămadă costă 5-6 zloţi cu ridicata, dar clientul primeşte pătrunjel proaspăt şi câteva rădăcini de dimensiuni medii. Pătrunjelul tânăr va opri creşterea preţurilor celui din recolta de anul trecut, adaugă expertul.

Multe nereguli în piețele din Polonia

Tot în Polonia, unii comercianţi falsifică ţara de origine a căpşunelor. Potrivit tuwroclaw.com, Inspecţia pentru Calitate Agricolă şi Alimentară avertizează că unele căpşune vândute la tarabe ca fiind poloneze au fost, de fapt, importate din alte ţări.

Conform legii, fiecare vânzător cu amănuntul de căpşune din Polonia este obligat să plaseze într-un loc vizibil informaţii scrise despre ţara de origine şi calitatea comercială a fructelor. Nefurnizarea acestor informaţii duce la amenzi. În această lună, în anumite oraşe poloneze, pe cele mai mari pieţe de fructe şi legume, autorităţile au efectuat o inspecţie a calităţii comerciale a produselor oferite. Rezultatele inspecţiei nu au fost surprinzătoare: atât fructele, cât şi legumele prezentau diverse nereguli.

Fructe etichetate incorect

Conform sad24.pl, o inspecţie la complexul comercial Rybitwy din Cracovia a arătat că loturile de căpşuni erau etichetate incorect. S-a dovedit că acestea proveneau din Grecia, fiind comercializate drept poloneze.

Sancţiunea financiară pentru astfel de nereguli este de cinci ori valoarea beneficiului financiar obţinut sau cea care ar putea fi obţinută prin introducerea pe piaţă a acestor produse. Suma minimă a amenzii este de 500 de zloţi (117 euro).

supermarket 949913 1280 jpg

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Michael Jackson si Jennifer Batten FOTO Getty Images (2) jpg
image
image
image
image
image
image
albania jpeg
Ciubar Voda jpg
Captură de ecran din 2024 06 30 la 11 03 41 png
Oraşul Bălan   panoramio jpg
Ce este dezvoltarea personala 1536x864 jpg
dacia 1300 jpg
IMG 20240627 113558 jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net