Povestea extraordinară de viață a prințului Philip. S-a născut pe masa din bucătărie și a fugit în exil ascuns într-un coș de fructe
A murit prințul Philip, soțul Reginei Elisabeta a II-a, iar vestea a venit ca un trăznet chiar dacă avea 99 de ani și era foarte bolnav. Este doliu nu numai la Casa Regală, nu numai în Marea Britanie, ci în întreaga lume.
Primii ani. Exilul.
Prințul Philip s-a născut pe 10 iunie 1921, pe masa din bucătăria casei familiei sale, care locuia în vila Mon Repos, din insula grecească Corfu. El a fost al cincilea copil și singurul băiat al părinților, prințul Andrew de Grecia și Danemarca și prințesa Alice de Battenberg. Strămoșii săi din partea tatălui proveneau din Grecia, Danemarca, Rusia și Prusia, iar bunica sa maternă, prințesa Victoria de Hesse, era nepoata reginei Victoria. Practic. Prințul Philip a fost vărul al treilea al Elisabetei a II-a.
Nașterea lui Filip s-a produs în timpul Războiului greco-turc (1919-1922) care a mers prost pentru Grecia. La 22 septembrie 1922, unchiul lui Filip, Regele Constantin I al Greciei a fost forțat să abdice, iar Prințul Andrew împreună cu alții a fost arestat de guvernul militar. Comandantul armatei, generalul Georgios Hatzianestis, și cinci politicieni au fost executați.
În decembrie, un tribunal revoluționar l-a expulzat pe Prințul Andrew din Grecia pe viață. Nava britanică Calypso i-a evacuat familia, iar micul Filip a fost transportat în siguranță într-un coș de fructe. Familia lsa a plecat în Franța și s-au stabilit într-o suburbie a Parisului, într-o casă împrumutată de la mătușa sa, Prințesa Marie Bonaparte.
Educația prințului Philip
După ce a ajuns în Marea Britanie, Philip a fost trimis în Scoţia pentru a învăţa mai întâi la şcoala Gordonstoun, în apropiere de Elgin, iar apoi, din 1939, a studiat la Royal Naval College din Dartmouth, Anglia. Din ianuarie 1940 până la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, a luptat pentru Marina britanică în mai multe bătălii navale care au avut loc în Marea Mediterană şi în Oceanul Pacific.
La 28 februarie 1947, Philip a devenit cetățean britanic, renunțând la tronurile grecești și daneze și luând numele de familie al mamei sale, Mountbatten. (Numele familiei tatălui său fusese Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.)
Prințul Philip a renunțat la titluri din dragoste pentru Elisabeta
Prinț al Greciei și al Danemarcei, Philip a renunțat la acest titlu din dragoste pentru Elisabeta, iar la scurt timp după căsătorie a preluat numele bunicilor materni devenind cunoscut ca Locotenentul Philip Mountbatten. A doua zi după căsătorie a fost numit Duce de Edinburgh, Conte de Merioneth și Baron Greenwich. Regina Elisabeta l-a numit Prinț al Regatului Unit în 1957. În 2011, tot ea i-a acordat titlul de Înalt Amiral al Marinei Regale britanice cu ocazia împlinirii a 90 de ani.
A avut patru copii
Căsătoria sa cu verișoara sa îndepărtată, prințesa Elisabeta, a avut loc în Abația Westminster pe 20 noiembrie 1947. În ajunul nunții sale, el a fost desemnat Înălțime Regală, a primit titlurile de Cavaler al Jartierei, baronul Greenwich, contele de Merioneth și ducele de Edinburgh.
Primul copil al cuplului, Charles Philip Arthur George, s-a născut în 1948. I s-au alăturat Anne Elizabeth Alice Louise (născută în 1950), Andrew Albert Christian Edward (născut în 1960) și Edward Anthony Richard Louis (născut în 1964).
Devine prinț al Regatului Unit
Philip a continuat serviciul activ în Marina Regală comandând fregata Magpie până la urcarea pe tron a Elisabetei, la 6 februarie 1952. Din acel moment, prințul Philip începe să participe activ la viața oficială și publică a Reginei, fiindu-i tot timpul aproape și însoțind-o aproape peste tot. Astfel, Philip a participat în medie la 350 de angajamente oficiale pe an în numele Casei Regale.
În 1957 Regina l-a desemnat prinț al Regatului Unit, iar în 1960 numele lui de familie a fost combinat în mod oficial cu numele de familie al reginei, devenind Mountbatten-Windsor şi fiind atribuit de atunci membrilor cu ranguri mai mici în ierarhia familiei regale britanice.
Prințul Philip, un mare filantrop
Prinţul Philip s-a implicat şi în numeroase angajamente filantropice. A fost preşedintele World Wildlife Fund (WWF) din 1981 până în 1996, iar programul său International Award a permis unui număr de peste 6 milioane de tineri adulţi să participe la servicii comunitare, cursuri de dezvoltare a aptitudinilor manageriale şi activităţi fizice.
El a doborât în 2009 recordul de longevitate al consorţilor monarhilor britanici, deţinut până atunci de Charlotte, soţia regelui George al III-lea. În 2011, pentru a sărbători momentul în care soţul ei a împlinit vârsta de 90 de ani, regina Elisabeta a II-a a acordat titlul de Lord Mare Amiral al Marinei Regale.
În mai 2017, Palatul Buckingham a anunţat că prinţul Philip, care a fost unul dintre cei mai activi membri ai casei regale, participând la peste 22.000 de apariţii individuale la diverse evenimente, urma să renunţe la angajamentele sale publice începând din luna august. Ultimul eveniment public individual al prinţului Philip datează din 2 august 2017. De atunci, el a continuat totuşi să o însoţească pe regina Elisabeta a II-a la aumite evenimente oficiale.
Cuplul regal a celebrat în noiembrie 2017 nunta de platină la Castelul Windsor, situat la 30 de kilometri de Londra. Clopotele de la Westminster Abbey, unde Philip şi Elisabeta s-au căsătorit în 1947, au răsunat cu acea ocazie timp de trei ore, în semn de omagiu adus cuplului regal.