Premiile Nobel 2021. Abdulrazak Gurnah din Zanzibar a câștigat Nobelul pentru Literatură

Ultima actualizare:

    Vineri, 8 octombrie, va fi anunțat câștigătorul Premiului Nobel pentru PaceSursa foto: nobelprize.org
Vineri, 8 octombrie, va fi anunțat câștigătorul Premiului Nobel pentru PaceSursa foto: nobelprize.org

Premiul Nobel pentru Literatură din 2021 a fost câștigat de scriitorul Abdulrazak Gurnah din Zanzibar, potrivit Academiei Suedeze. Premiul pentru Literatură este al patrulea Nobel decernat anul acesta. Vineri, 8 octombrie, urmează decernarea Premiului Nobel pentru Pace

Premiul Nobel pentru Literatură din 2021  a fost câștigat de scriitorul Abdulrazak Gurnah din Zanzibar, pentru „abordarea fără compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor în prăpastia dintre culturi şi continente”, potrivit Academiei Suedeze.


    Abdulrazak Gurnah a câștigat Nobelul pentru Literatură pentru publicarea mai multor volume în care a scris despre situația refugiaților din lume
Abdulrazak Gurnah a câștigat Nobelul pentru Literatură pentru publicarea mai multor volume în care a scris despre situația refugiaților din lume

Cine este Abdulrazak Gurnah

Abdulrazak Gurnah s-a născut în 1948, în Zanzibar, și a sosit în Anglia ca refugiat la sfârşitul anilor 1960. Până să se pensioneze recent, Gurnah a fost profesor de limba engleză şi literatură post-colonială la Universitatea din Kent.

A început să scrie la vârsta de 21 de ani, în Marea Britanie, şi a publicat zece romane şi mai multe povestiri, iar tema recurentă este situaţia refugiaţilor în lume. În 1994, cu „Paradise”, a fost inclus pe lista scurtă pentru premiul Booker. Cel mai recent volum al lui, „Afterlives”, a apărut în 2020.

Abdulrazak Gurnah, laureatul premiului Nobel pentru Literatură pe 2021, s-a dovedit a fi necunoscut pentru mare parte din public, după ce Academia Suedeză a lansat pe reţelele de socializare un sondaj în acest sens.

Abdulrazak Gurnah, un autor aproape necunoscut

Academia Suedeză a întrebat joi, pe Twitter, la scurt timp după anunţarea laureatului: „Aţi citit ceva scris de Gurnah?”.

Din peste 7.000 de respondenţi la sondaj, până la acest moment, 93% au spus că nu au citit nimic. Cei mai mulţi se întreabă cine este, cer recomandări de lectură şi unii subliniază că „din fericire, Nobelul nu este despre popularitate, ci despre alte calităţi”.

Mesaje de tipul „nu am auzit de el până acum”, „abia aştept să îl citest”, „pare să fi fost citit doar de academicienii suedezi”, „cine este el?” continuă să fie publicate pe contul Academiei. 

„Nu îl cunoşteam, dar i-am citit CV-ul literar şi nu mă interesează să îi citesc cărţie, nu e pentru mine”, a punctat unul dintre internauţi.

În 2020 Premiul Nobel pentru Literatură a fost câștigat de poeta americană Louise Gluck pentru „vocea sa poetică caracteristică, care, cu frumusețea sa austeră, face universală existența individuală”.

Între anii 1901 şi 2020 au fost acordate 113 premii Nobel pentru Literatură. Numărul laureaţilor de până acum este de 117. Cel mai tânăr laureat a fost Rudyard Kipling, care a primit distincţia în 1907, la vârsta de 41 de ani, iar cel mai în vârstă, Doris Lessing, care a primit-o în 2007, la vârsta de 88 de ani. Niciun scriitor nu a primit premiul Nobel pentru Literatură de două ori.

Premiile Nobel 2021. Câștigători la alte discipline 

Premiul Nobel pentru Medicină a fost decernat luni, 4 octombrie, oamenilor de știință americani David Julius și Ardem Patapoutian pentru descoperirea receptorilor pentru temperatură și atingere.

Marți, 5 octombrie, au fost anunțați câștigătorii Premiului Nobel pentru Fizică: Klaus Hasselmann (Germania), Syukuro Manabe (Japonia-SUA) și Giorgio Parisi (Italia) pentru „contribuțiile lor revoluționare la înțelegerea noastră asupra sistemelor fizice complexe”.

Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat miercuri, 6 octombrie,  cercetătorilor Benjamin List (Germania) și David MacMillan (SUA) pentru dezvoltarea organo-catalizei asimetrice.

Laureatul premiului Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice, acordat în memoria lui Alfred Nobel, va fi anunţat pe 11 octombrie

Premiile Nobel 2021 vor continua vineri, cu premiul pentru Pace.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
rit vechi1 jpg
terci cu legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net