Provocările prin care va trece România odată cu întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă
Odată cu întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă, România va trece prin multe provocări. Liderii țării trebuie să fie atenți la primele ordine executive pe care le va da Trump odată întors acolo. Prima provocare a României cu Trump la Casa Albă va fi, potrivit specialiștilor, alocarea unui buget de 5% din PIB pentru apărare „în contextul problemelor bugetare ale României”.

Donald Trump, părere despre NATO
Vrea o creştere a bugetelor Apărării la 5% din PIB, asta în contextul în care angajamentul actual al statelor europene este la nici măcar jumătate din această cifră. 2%. Anul trecut, România a cheltuit nici 1% din PIB pentru înzestrarea Armatei şi mai puţin de 2%, în 2023.
Şi pentru că orice decizie a lui Trump în privinţa Europei are implicaţii direcţie şi pentru ţara noastră, nu putem să nu ne întrebăm şi ce se va mai întâmpla cu războiul din Ucraina, un conflict la graniţă ajuns deja la ziua 1.062. Analiştii pun la îndoială securitatea naţională a ţării noastre, în contextul în care orice decizie a preşedintelui american de reducere a ajutorului acordat Ucrainei ar putea înseamna o înrăutăţire a situaţiei pe tot flancul estic.
Provocarea pentru România
De fapt, chiar Donald Trump a declarat la începutul lunii că războiul Ucraina-Rusia este mult mai complicat, după ce iniţial promisese încetarea conflictului în 24 de ore de la realegerea lui ca şef de stat. O altă provocare pentru România vine din zona taxelor vamale pe care există riscul ca Trump să le impună Europei şi care vor genera consecinţe negative indirecte foarte mari şi asupra industriei şi economiei noastre.
În cazul în care vom discuta despre o piaţă volatilă, specialiştii spun că ne-am putea aştepta la scăderi de burse, la creşterea dolarului, la majorări ale costurilor de finanţare, printre altele. De altfel, ei mai preconiează că măsurile nu vor face decât să încetinească o creştere economică a Europei, în contextul în care oricum ultimii ani au adus o accelerare slabă în zona euro.
Să monitorizăm primele ordine
Negociatorul-șef al PE privind bugetul multianual al UE spune că SUA este principalul partener al UE și „vrem să rămână” în continuare așa. „De aceea, în următoarele zile, va fi foarte important să monitorizăm primele ordine executive ale lui Donald Trump pentru a vedea dacă sunt un sprijin pentru noi, dacă reprezintă un risc pentru Uniunea Europeană sau dacă nu au niciun impact asupra noastră”, este de părere europarlamentarul PNL.