Putin, anunțul care sperie Occidentul. Rusia renunță la ultimul tratat nuclear

Ultima actualizare:

Rusia își suspendă participarea la tratatul New START cu SUA, care limita arsenalele lor nucleare, afirmă Vladimir Putin, scrie Digi24.ro.

Rusia își suspendă participarea la acordul de dezarmare nucleară New Start Foto: Pixabay.com
Rusia își suspendă participarea la acordul de dezarmare nucleară New Start Foto: Pixabay.com

„Mă văd nevoit să anunț, astăzi, că Rusia își suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive”, a declarat Putin în fața legislatorilor. Tratatul de reducere a armelor strategice, care a fost semnat pentru prima dată în 1991, a limitat numărul de rachete balistice intercontinentale din SUA și Rusia. New Start este ultimul acord de arme nucleare rămas între Rusia și SUA.

Ce a declarat Putin despre New START

Putin califică drept „total absurde” solicitările occidentale de a inspecta instalațiile nucleare controlate de Rusia. El spune că SUA și NATO declară direct că obiectivul lor este de a învinge strategic Rusia.

Liderul de la Kremlin a mai susținut Occidentul este fie „cinic, fie prost” în ceea ce privește abordarea sa față de controlul armelor și față de Rusia, potrivit The Guardian. Liderul de la Kremlin a mai spus că relația dintre Rusia și SUA s-a deteriorat, iar „aceasta a fost inițiativa SUA”.

Președintele rus a spus că „pas cu pas au început să distrugă sistemul de securitate mondială și controlul armelor”. Cu toate acestea, Putin a exclus posibilitatea ca Rusia să facă un prim atac nuclear. El a precizat că Rusia va efectua noi teste nucleare dacă SUA vor face acest lucru.

Despre tratatul New START

Tratatul New START a fost semnat la Praga în 2010, a intrat în vigoare la 5 februarie 2011 şi a fost prelungit în 2021 cu cinci ani imediat după ce preşedintele american Joe Biden şi-a preluat mandatul. Tratatul limitează arsenalele nucleare ale Statelor Unite şi Rusiei la 800 lansatoare şi 1550 de focoase de fiecare parte. 

Rusia are cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume, de aproape 6.000 de focoase, potrivit experţilor. Împreună, SUA şi Rusia deţin în jur de 90% din numărul focoaselor nucleare la nivel global, suficiente pentru a distruge planeta de mai multe ori.

Ce a spus Putin la un an de război la scară largă în Ucraina

„Vorbesc într-un moment dificil-cheie pentru Rusia, într-o perioadă de schimbări cardinale peste tot în lume”, și-a începutul discursul liderul de la Kremlin.

Deloc surprinzător, Putin a reluat ideea Rusiei încercuite nevoite să se protejeze în fața Occidentului, insinuând astfel că a declanșat războiul din Ucraina ca răspuns la o provocare și amenințare existențială pentru țara sa.

„Noi am făcut tot posibilul să rezolvăm pe cale pașnică situația din Donbass, dar Occidentul s-a pregătit pentru un alt scenariu”, a susținut el.

„Kievul a purtat discuții cu Occidentul despre livrări de arme înainte (de declanșarea, n. red.) operațiunii militare speciale”, a continuat Putin, reluând termenul folosit pentru război în scopul de a induce în eroare opinia publică asupra scopului său: cucerirea țării vecine.

„NATO s-a extins până la granițele noastre, tot mai multe trupe au fost masate la granițele noastre”, a adăugat el.

Primul discurs despre starea Rusiei de după aproape doi ani

Discursul lui Putin, difuzat pe toate posturile publice de televiziune din Rusia, survine cu trei zile înainte de împlinirea unui an de când Kremlinul a lansat, la 24 februarie 2022, războiul din Ucraina, pe care îl numeşte „operaţiune militară specială”.

Acest discurs coincide cu data de acum un an când a recunoscut teritoriile separatiste Donețk și Lugansk, din estul Ucraina, ca state independente, înainte de a le anexa la Rusia pe fondul tulbure al războiului.

Cele două regiuni au fost anexate la Rusia împreună cu provinciile Zaporojie şi Herson, din sudul Ucrainei. Însă Rusia nu controlează în întregime niciunul dintre cele patru teritorii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
ambulanta jpg
loc de munca, 700 de lei pe zi, freepik jpg
miel pixabay jpg
man at supermarket jpg
Kate Middleton si Printesa Charlotte jpg
primarul orasului vascau din bihor florin porge nu va mai putea candida pentru un nou mandat jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net