Cum îi întărâtă piloții de vânătoare ruși pe cei români. Ce fac deasupra Mării Negre

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

De la începutul războiului, piloții români de F-16 Fighting Falcon, dar și colegii lor din NATO detașați la Borcea sau Mihail Kogălniceanu au ridicat avioanele de peste 150 de ori pentru a intercepta aeronave rusești care dădeau târcoale spațiului aerian al României deasupra Mării Negre.

Piloţii români s-au ridicat în aer la comanda Centrului de Operaţii Aeriene al NATO de la Torejon
Piloţii români s-au ridicat în aer la comanda Centrului de Operaţii Aeriene al NATO de la Torejon

De la începutul războiului din Ucraina, piloții militari români care operează aeronave de luptă F-16 Fighting Falcon și colegii lor britanici, canadieni sau italieni detașați în România au trebuit să-și ridice aeronavele de la sol pentru a executa 153 de misiuni de Poliție Aeriană Întărită, „enhanced Air Policing”, de tip „Alpha Scramble”, transmite Adevărul.ro. Cele mai multe dintre aceste misiuni au fost provocate de aeronave rusești care se apropiau de spațiul aerian al României, deci și al NATO.  

Conform Ministerului Apărării Naționale (MApN), greul a stat pe umerii piloților români, ei fiind alarmați de 90 de ori. Piloții aliați au acționat în peste 60 de misiuni, iar cei care au decolat cel mai des au fost cei britanici, care au ridicat de la sol aeronavele Eurofighter Typhoon ale „Royal Air Force” de peste 40 de ori în câteva luni.

În paralel, la astfel de misiuni au mai participat și piloții italieni ai „Aeronautica Militare”, care au implicat circa 30 de decolări ale aeronavelor Eurofighter Typhoon sau canadieni ai „Royal Canadian Air Force”, care au efectuat o decolare a unui avion de luptă CF-188 Hornet.

Toate aceste misiuni au fost ordonate de Centrul NATO de Operații Aeriene (CAOC) Torrejon - Spania și coordonate la nivel național de Centrul de Raportare și Control din Comandamentul Componentei Aeriene, în colaborare cu organele de trafic aerian civile.

„Majoritatea misiunilor au fost generate de activitatea aeronavelor militare aparţinând Federaţiei Ruse, în bazinul Mării Negre. Niciuna dintre aeronavele aparţinând Federaţiei Ruse nu a pătruns în spațiul aerian al României sau al altei țări NATO din aria de responsabilitate. Au fost executate și misiuni de însoțire a unor aeronave civile care au declarat situații de urgență (alertă cu bombă, întreruperea comunicațiilor etc.), în spațiul aerian național”, a precizat MApN. Mai trebuie precizat că, în paralel, piloții români și cei aliați au mai participat și la misiuni de patrulare de rutină în cadrul conceptului Vigilență Aeriană Întărită (enhanced Vigilance Activity) sub comandă NATO.

În prezent, alături de piloții români F-16 Fighting Falcon de Baza la 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” Borcea pleacă în misiunile de luptă piloți italieni, cu aeronave Eurofighter Typhoon, și spanioli, la manșa unor aeronave F/A-18 Hornet, recent certificați la nivel NATO. „Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Italiene, Spaniole și Române”, au comunicat Forțele Aeriene Române.

În ultimele zile, piloții de luptă români care operează avioane F-16 Fighting Falcon, dar și colegii lor care sunt la manșa unor avioane militare de transport de tip C-27J Spartan și C 130 Hercules au efectuat o serie de exerciții ieșite din comun. Concret, ei au efectuat zboruri de instrucție la înălţimi mici, aproximativ 150-1.000 de metri faţă de sol, mai ales în zonele de est și sud-est ale țării.

Forțele Aeriene Române susțin că aceste exerciții au fost planificate cu un an înainte și sunt executate în „conformitate cu Planurile de Instruire în Zbor şi în concordanţă cu reglementările aeronautice în vigoare, având drept scop creşterea nivelului de antrenare a personalului navigant”.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net