Record de temperatură. O țară înregistrează valoarea istorică de 48,2 grade Celsius pentru aprilie

Pentru prima dată de la începutul înregistrărilor meteo, o țară se confruntă cu o căldură insuportabilă pentru luna aprilie. În ocalitatea Chauk din Myanmar a fost doborât recordul de temperatură pentru o zi din luna aprilie, cu valoarea de 48,2 grade Celsius, a anunţat luni Institutul Naţional de Meteorologie din această ţară, informează AFP.

Pentru prima oară în 56 de ani

48,2 grade Celsius, cea mai mare temperatură înregistrată vreodată de această țară în luna aprilie
48,2 grade Celsius, cea mai mare temperatură înregistrată vreodată de această țară în luna aprilie

De la începutul înregistrărilor, în urmă cu 56 de ani, această țară nu a cunoscut asemenea temperaturi pentru o zi de aprilie.

Acest vârf termic se înscrie într-un val de căldură extremă care afectează de mai multe zile Asia de Sud şi Asia de Sud-Est, obligând milioane de locuitori să rămână în casele lor pentru a-şi proteja sănătatea.

"Era atât de cald aici, încât am rămas toţi în casă", a declarat un locuitor din Chauk, un oraş situat în câmpiile aride din centrul acestei ţări.

"Nu putem face nimic când e atât de cald", a continuat el.

Cu o zi înainte, termometrul a indicat 44 de grade Celsius

Mercurul a urcat duminică în termometre până la 44 de grade Celsius în Mandalay, al doilea oraş ca mărime din Myanmar, şi până la 40 de grade Celsius în capitala sa economică, Rangoon, potrivit datelor oficiale.

Pe întregul teritoriu din Myanmar, temperaturile din ultimele zile au fost cu 3-4 grade Celsius peste valorile medii din luna aprilie, a raportat o companie media de stat.

Temperaturile globale au atins niveluri record anul trecut, iar Organizația Meteorologică Mondială a ONU a declarat că Asia se încălzește într-un ritm deosebit de rapid, impactul valurilor de căldură în regiune devenind mai sever. În 2023 a înregsitrat cel mai călduros an din istoria măsurătorilor, a precizat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM).

Cercetările științifice au arătat că schimbările climatice determină valuri de căldură mai lungi, mai frecvente și mai intense.

Cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră provenite din activităţile antropice, schimbările climatice sporesc intensitatea, durata şi frecvenţa caniculelor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
new caledonia 1434179 1280 jpg
insula oi jpg
jocuri acum 100 de ani  jpg
Salariu - calcule - facturi - bani - facturi FOTO Shutterstock
zucchini 2166696 1280 jpg
marin preda captura video jpg
cimitir catolic bellu jpg
pensie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net