Revoluția din Kazahstan: fostul șef al securității naționale, reținut

Autoritățile din Kazahstan au anunțat că l-au reținut pe Karim Massimov, fostul șef al comitetului pentru securitate națională al țării. Acestuia i-au fost aduse acuzații de trădare. 

Zeci de oameni au murit în timpul protestelor Foto: AFP
Zeci de oameni au murit în timpul protestelor Foto: AFP

Anterior, Karim Massimov a fost concediat în timpul acestei săptămâni ca urmare a protestelor violente din Kazahstan. Acum, acesta fost reținut împreună cu un număr de alți oficiali din Kazahstan. Anunțul a fost făcut de reprezentanții comitetului pentru securitate națională. Nu a fost dat numele celorlalți oficiali reținuți alături de Masimov. De asemenea, nu au fost date nici alte detalii cu privire la situație.  

Karim Massimov a fost văzut ca fiind un apropiat al fostului președinte, Nursultan Nazarbaev. Acesta a fost prim-ministru de două ori și s-a aflat și în fruntea administrației prezidențiale, iar ulterior a condus Comitetul pentru Securitate Națională.

Ieri, preşedintele kazah Kasim-Jomart Tokaiev a spus că autorizează forţele de ordine să deschidă focul ”fără avertisment” asupra protestatarilor, cu scopul de a pune capăt revoltelor care zguduie ţara. De asemenea, Tokaiev respins vehement orice fel de negocieri cu protestatarii. Zeci de oameni au murit în timpul protestelor.

«Teroriştii contnuă să distrugă bunuri şi să folosească arme împotriva cetăţenilor», a declarat preşedintele kazah Kasim-Jomart, într-o conferință de presă televizată. Lichidarea acestora va avea loc în scurt timp, a ameninţat acesta.

Germania a oprit exportul de armament către Kazahstan

Germania a anunțat că oprește exporturile de armament către Kazahstan, ca urmare a protestelor violente care au loc în această țară de la sfârșitul săptămânii trecute.  

Anul trecut, au fost acordate 25 de licenţe pentru livrări de arme către Kazahstan, în valoare totală de aproximativ 2,2 milioane de euro

Protestele din Kazahstan au început duminică, după ce prețul la gazul natural lichefiat (GPL) a crescut. Inițial, manifestațiile au început în oraşul Janaozen, în vestul ţării, înainte de a se extinde spre marele oraş regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî. Nemulțumirea publică era, însă, mai veche.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net