Revoluţie în Kazahstan. Forţele de ordine au deschis focul asupra demonstranţilor. 8 persoane au murit

Protestele din Kazahstan s-au amplificat miercuri iar în întreaga ţară a fost decretată starea de urgenţă.

În Kazahstan a fost declarată stare de urgență Sursă foto: Profimedia
În Kazahstan a fost declarată stare de urgență Sursă foto: Profimedia

Forţele de ordine au deschis focul asupra protestatarilor. Un grup de manifestanţi a pătruns în clădirea principală a administraţiei din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, scena unor proteste fără precedent provocate de o majorare a preţului la gaz. Internetul a fost oprit în întreaga țară, iar autoritățile încearcă să găsească o soluție rapidă pentru a potoli spiritele.

Orașul Almatî, sub controlul protestatarilor

Potrivit relatărilor unor jurnaliști independenți, orașul Almatî, capitala economică a Kazahstanului este „aproape” sub controlul total al protestatarilor. Aceștia transmit că în oraș s-a instalat haosul.

Potrivit datelor de trafic aerian, mai multe avioane private pleacă de pe aeroporturile din Kazahstan și zboară spre Moscova și Europa.

Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a promis miercuri un răspuns „ferm“ la tulburările fără precedent care zguduie această ţară din Asia Centrală, în cursul cărora manifestanţii au luat cu asalt şi incendiat clădiri guvernamentale, relatează AFP.

Președintele a decretat stare de urgență

Preşedintele a decretat miercuri stare de urgenţă pe întreg teritoriul după ce manifestaţiile declanşate din cauza unei creşteri bruşte a preţului la gaze şi combustibil au degenerat în violenţe, mulţimea luând cu asalt clădiri guvernamentale, dintre care unele au fost incendiate.

Miercuri după-amiază, mii de manifestanţi au luat cu asalt clădirea administraţiei municipale, reuşind să pătrundă în interior, în pofida tirurilor poliţiei cu grenade lacrimogene.

8 protestatari au fost uciși

În oraşul Almati se aud focuri de armă, în timpul intervenţiei forţelor speciale de securitate, conform relatărilor presei independente din Kazahstan. Cel puţin opt persoane au murit, informează Reuters.  

Președintele a cerut ajutor Rusiei

Preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev, a cerut miercuri ajutorul Rusiei şi al aliaţilor săi pentru a reprima revoltele care afectează ţara sa şi care sunt opera, în opinia sa, a „teroriştilor” antrenaţi în străinătate, relatează AFP.

Astăzi le-am cerut şefilor de stat ai Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) să ajute Kazahstanul să învingă ameninţarea teroristă”, a declarat preşedintele kazah la televiziunea de stat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net