Rezultate referendum Grecia. Ministrul de Finanţe şi-a anunţat demisia
Grecii au respins măsurile de austeritate impuse de creditorii internaţionali. În urma referendumului, organizat duminică ( 5 iulie), tabăra premerului Alexis Tsipras s-a impus cu o majoritate covârşitoare. Rezultate referendum Grecia: din datele oficiale, 61 la sută dintre greci au votat împotriva planului dur al creditorilor, în timp ce numai 39 la sută s-au arătat dispuşi să se supună măsurilor de austeritate.
Victoria tabretei premierului Alexis Tsipras vine la pachet şi cu o demisie la vârful Guvernului. La câteva ore de la anunţarea rezultatelor, ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, a declarat luni dimineaţă că demisionează, relatează Reuters în pagina electronică. Decizia sa de a părăsi Executivul intervine în condițiile în care referendumul convocat pe tema măsurilor de austeritate s-a soldat cu o mare victorie a Guvernului, iar premierul Alexis Tsipras anunțase, duminică seara, că vrea să reia negocierile cu creditorii internaționali, dar în alte condiții. Din câte se pare, ministrul de Finanţe s-a decis să-şi dea demisia după ce se vehiculează că acesta nu mai este dorit de liderii eurogrupului la masa negocierilor.
Rezultate referendum Grecia. Yanis Varoufakis i-a acuzat pe creditori de "terorism"
La referendum Grecia 2015, organizat la data de 5 iulie, cetățenii au votat dacă sunt sau nu de acord cu măsurier de austeritate. În acest context, cu câteva zile în urmă Ministrul de Finanțe al Greciei îi acuză pe creditori de „terorism” și de faptul că ar intenționa să îi umilească pe greci. Declaraţiile au fost făcute cu numai o zi înainte ca cetățenii să voteze pro sau contra ultimelor propuneri de acord ale creditorilor.
„Ceea ce fac cu Grecia are un nume: terorism”, a spus Varoufakis. Mai mult, acesta este nemulțumit de măsura în privința închiderii băncilor și crede că aceasta a fost doar o metodă pentru a speria oamenii înainte de referendum. "De ce ne-au obligat să închidem băncile? Pentru a le insufla oamenilor teamă. Și când este vorba despre a răspândi frica, numim acest fenomen terorism”, a adăugat acesta, referitor la creditorii Atenei, Fondul Monetar Internațional, Banca Centrală Europeană și Uniunea Europeană.
Rezultate referendum Grecia. Yanis Varoufakis şi-a anunţat demisia pe blogul personal
Ciudat este că cu o zi în urmă, ministrul grec de Finanțe, Yanis Varoufakis, a confirmat că va demisiona dacă la referendumul de duminică se va vota în majoritate cu „da”, ceea ce nu s-a întâmplat. Deşi s-a înregistrat o victorie a taberei lui Alexis Tsipras, ministrul de Finanţe a fost deranjat de alte aspecte.
"La puțin timp după anunțarea rezultatului referendumului, am fost informat despre o anumită preferință a unora dintre membrii Eurogrupului și a partenerilor asociați (...) pentru absența mea de la reuniuni, o idee pe care premierul Alexis Tsipras a considerat-o potențial utilă pentru obținerea unui acord. Din acest motiv, părăsesc Ministerul de Finanțe azi”, a explicat Varoufakis pe blogul său. "Referendumul de la 5 iulie va rămâne în istorie ca un moment unic în care o mică ţară europeană s-a ridicat împotriva sclaviei datoriilor“, a scris Yanis Varoufakis pe site-ul său. "Ca toate luptele pentru drepturi democratice, această respingere istorică a ultimatumului Eurogrupului din 25 iunie vine cu un preţ. Prin urmare, este esenţial ca imensul capital acordat Guvernului nostru de splendidul NU să fie imediat investit într-un DA pentru o soluţionare adecvată - un acord care implică restructurarea datoriei, mai puţină austeritate, redistribuirea în favoarea celor nevoiaşi şi reforme reale", a adăugat el. Deşi dezamăgit, ministrul şi-a exprimat în continuare sprijinul pentru premierul Alexis Tsipras. "Consider că este datoria mea să îl ajut pe Alexis Tsipras să exploateze, aşa cum consideră potrivit, capitalul pe care poporul grec ni l-a acordat prin referendumul de ieri. Şi voi purta dezgustul creditorilor cu mândrie. Îl voi susţine deplin pe premierul Tsipras, pe noul ministru de Finanţe şi Guvernul nostru. Efortul supraomenesc de a onora curajosul popor al Greciei şi faimosul OXI (NU) pe care l-a spus democraţilor din toată lumea este abia la început“, a conchis el.
Rezultate referendum Grecia. Care a fost întrebarea pentru care grecii s-au prezentat la urne
Întrebarea adresată la referendum a fost: "Ar trebui acceptată propunerea formulată către Eurogrup, pe 25 iunie, de Comisia Europeană, de Banca Centrală Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional?" Prima căsuţă pe buletinul de referendum a fost "nu", iar a doua "da".
Referendumul de duminică a fost organizat la iniţiativa premierului de extremă-stânga al Greciei, Alexis Tsipras, care a vrut să afle opiniile majorităţii cetăţenilor despre măsurile de austeritate propuse de creditorii ţării. Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional nu vor lua nicio decizie privind situaţia din Grecia înainte de referendum. Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a încheiat marţi, aceeaşi zi în care statul elen trebuia să facă o plată de 1,6 miliarde de euro către FMI. Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE), iar de la începutul lunii se află în incapacitate de plată.