Roboţii iau locul asistentelor medicale

image
Produc─âtorul de ma┼čini Toyota a inventat cel mai bun ajutor posibil pentru pacien┼úiFoto: Ap

Nu are nevoie de pauze, nici de salariu! Robotul-asistent─â poate fi programat s─â fac─â absolut tot ce face o asistent─â medical─â ├«n carne ┼či oase, ├«n spitale. D─â ap─â, medicamente ┼či ├«ngrije┼čte cu brio pacien┼úii.

Munce┼čte non-stop ┼či nu vrea ┼čpag─â! Robo┼úii-asistente medicale pot fi folosi┼úi ├«n spitale sau ├«n locuin┼úe pentru ├«ngrijirea bolnavilor. Sunt programa┼úi s─â interac┼úioneze cu ace┼čtia, s─â le dea ap─â, m├óncare ┼či medicamente, exact la ora care trebuie. Numit Human Support Robot, sau pe scurt HSR, robotul-asistent─â a fost inventat de un colectiv de la compania japonez─â Toyota, condus de Kouichi Ikeda, din Nagoya.

Are ├«n─âl┼úimea de 1,35 metri ┼či greutatea de 140 de kilograme ┼či se descurc─â de minune la ├«ndeplinirea tuturor sarcinilor pe care le au asistentele medicale. Ba mai mult, pot fi programa┼úi s─â ridice pacien┼úii din pat ┼či s─â-i duc─â la toalet─â, s─â-i pun─â sau s─â-i scoat─â din c─âruciorul cu rotile. Bra┼úele sunt foarte puternice ┼či manipuleaz─â frecvent greut─â┼úi de circa 1,2 kilograme.

Se mi┼čc─â ├«ncet, dar pot atinge  viteza maxim─â de 0.8km/s. Au toate mi┼čc─ârile destul de lente, dar nu dau niciodat─â gre┼č. Mecanismele folosite pentru a apuca sunt confec┼úionate din material moale ca s─â nu doar─â sau s─â nu distrug─â obiectele. Robo┼úii folosesc camere de luat vederi pentru a se deplasa ┼či a detecta ce au de ridicat. Sunt controla┼úi cu ajutorul unei tablete sau smartphone de la distan┼ú─â.

Prin intermediul unui ecran situat ├«n partea superioar─â a robotului, pacien┼úii pot comunica direct cu persoana care ├«l comand─â sau cu membrii familiei. S-au f─âcut deja experimente cu HSR ├«n spitale ┼či pacien┼úii au fost foarte mul┼úumi┼úi. 

simeon stalpnicul png

Click! spune

Au mai fost inventa┼úi robo┼úi v├ónz─âtori, robo┼úi recep┼úioneri de hotel, robo┼úi muncitori ├«n construc┼úii ┼či al┼úii. Partea bun─â este c─â ma┼čin─âriile pot ├«nlocui omul ├«n munci dificile ┼či obositoare. Cercet─âtorii se tem ├«ns─â c─â tehnologia ar putea ajunge ├«n m├óna terori┼čtilor care este posibil s─â creeze robo┼úi capabili s─â provoace mari distrugeri oamenilor.

charlene printul albert2 jpg
alex velea ruby jpeg
FotoJet jpg
Catrinel Sandu
David Popovici la revenirea in tara dupa ce a devenit dublu campion mondial la inot la Budapesta (9) jpg
Young Jack Sparrow in new Pirates of the Caribbean movie trailer jpeg
 Recensamant / autorecenzare Inquam Photos / Octav Ganea
arsinel actor jpg
image
image
image
image
george simion freza noua iunie 2022 jpg
calendar ortodox 2021 28 iunie sf chir ioan png
foto1 copy jpg
fosssto1 copy jpg
 Recensamant / autorecenzare Inquam Photos / Octav Ganea
image png