Salt excepțional de temperatură în Suedia: +50 de grade, în patru zile, după un record de -43 de grade

Record după record în Suedia. După ce zilele trecute, meteorologii anunțau cea mai joasă temperatură din ultimele aproape trei decenii, -43 de grade Celsius, marți, Suedia a înregistrat 8,3 grade Celsius, o creștere cu circa 50 de grade în doar câteva zile. Saltul excepțional de temperatură este fără precedent și crează mare îngrijorare.

image

Record de -43,6 grade, pe 3 ianuarie

Orașul Nikkaluokta, din nordul Suediei, a înregistrat marți dimineața o temperatură de 8,3°C. Cu toate acestea, pe 5 ianuarie, termometrul indica... -42,9°C. Cu două zile în urmă, la câțiva kilometri distanță a fost înregistrat un record de -43,6°C. Prin urmare, regiunea a cunoscut o creștere de peste 50°C în doar câteva zile. În timp ce nordul se încălzește, sudul țării continuă să fie rece, relatează Le Figaro.

Un salt excepțional, spun specialiștii.

La câțiva kilometri distanță de orașul Nikkaluokta, din nordul Suediei, la stația Kvikkjokk-Årrenjarka, s-a înregistrat pe 3 ianuarie un record de -43,6°C, cea mai scăzută temperatură înregistrată în ultimii 25 de ani pentru luna ianuarie în Suedia. În timp ce nordul se încălzește, sudul țării continuă să fie rece, cu temperaturi de până la -16°C.

-42.9 °C on 5th January (near monthly record)+8.3 °C this morning (January record +8.6 °C)The change in temperature at Nikkaluokta, Swedenhttps://t.co/G75xvvGJ7Rhttps://t.co/UM7nIffneshttps://t.co/uPv0cczPIh pic.twitter.com/EIsqngGuXr

— Zdenek Nejedly (@ZdenekNejedly) January 9, 2024

O masa de aer polar în toată Europa

De la începutul lunii ianuarie, în nordul Europei a fost foarte frig, iar în Suedia și Norvegia au căzut cantități masive de zăpadă. Câteva sute de mașini au fost blocate joi, 4 ianuarie, în Suedia și Danemarca și a fost nevoie de intervenția armatei.

În Danemarca, zăpada depusă a măsurat peste jumătate de metru, cea mai mare din 2011, potrivit institutului meteorologic DMI.

În Norvegia, în ținuturile lapone din nordul îndepărtat al Kautokeino, termometrul a scăzut la -41,6°C peste noapte.

Masa de aer rece de origine continentală care a lovit Scandinavia săptămâna trecută a ajuns în Franța în ultimele zile, potrivit La Chaîne Météo, când a avut loc o scădere semnificativă a temperaturilor în toată țara.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net