Salvări miraculoase în Turcia, la mai bine de 100 de ore de la cutremurele violente

Ultima actualizare:

La șapte zile de la cutremurele care au devastat Turcia și Siria, miracolele continuă să apară. În orașele transformate în ruine, sute de oameni nu vor să renunțe la speranță și așteaptă ca cei dragi să apară în viață de sub dărâmături. Printre sutele de cadavre pe care salvatorii le scot de sub ruine, în ultimele ore, au fost scoși la lumină, în viață, câțiva copii despre care doar Dumnezeu știe cum au supraviețuit fără mâncare, fără apă, imobilizați între betoane și suportând zile și nopți de temperaturi sub zero grade.

Salvatorii caută neîncetat supraviețuitori printre ruine. Mai mulți copii au fost salvați miraculos
Salvatorii caută neîncetat supraviețuitori printre ruine. Mai mulți copii au fost salvați miraculos

Imaginile cu un tată din Hatay, unul dintre cele mai grav afectate orașe de seismele violente, care plânge după copiii lui au făcut înconjurul Pământului. Ține în mână un pachet de biscuiți și spune că nu poate să manânce, că îi așteaptă pe copii.

Un bărbat așteaptă ca fiii lui să fie găsiți sub dărâmături, în Hatay. Foto: Profimedia
Un bărbat așteaptă ca fiii lui să fie găsiți sub dărâmături, în Hatay. Foto: Profimedia

”Ce aveți în mână?, întreabă reporterul pe omul care se zguduie de plâns. „Un pachet de biscuiți dar nu îi pot mânca. ”, răspunde omul.

Bărbatul plânge în timp ce privește operațiunea de salvare
Bărbatul plânge în timp ce privește operațiunea de salvare

„Nu pot să-i mănânc. Voiam să le dau copiilor. Nu a ieșit nimeni!”, spune omul uitându-se disperat spre mormanul de moloz din fața lui, care în urmă cu o săptămână era un bloc cu multe etaje. Salvatorii sapă cu îndârjire pentru că dinăuntru se aud voci.

image

Câteva ore mai târziu, salvatorii scot de sub dărâmături un copil. Este în viață. Omul aleargă să vadă dacă este al lui. Este fiul lui cel mai mic. Se îmbrățișează și plâng împreună.

Tatăl își îmbrățișează copilul cel mic scos de sub dărâmături
Tatăl își îmbrățișează copilul cel mic scos de sub dărâmături

Imaginile au fost postate pe rețelele sociale și au înduișat milioane de oameni. În Turcia și În Siria, sunt încă mii de oameni prinși sub dărâmături, la șase zile de la cutremurele devastatoare.

A stat cinci zile pe burtă, cu o placă de beton pe ea

La o săptămână de la cutremurele din Turcia eforturile echipelor de salvare continuă. La câtă durere este în jur și ei se roagă ca atunci când dau peste un om să fie în viață. Și pentru că minuni încă se întâmplă, salvatorii sapă cu îndârjire în căutarea supraviețuitorilor. Iar eforturile lor au ca rezultat o îmbrățișare strânsă a omului scos speriat și slăbit de sub dărâmături.

O minune a fost și cu Ikbal Cil, o adolescentă, în vârstă de 15 ani, care a fost salvată de sub ruinele unui bloc de zece etaje prăbușit în orașul Kahramanmaras, acolo un de a fost epicentrul celor două cutremure de 7,8 și 7,6.

Imaginea în care îl ține strâns în brațe pe salvatorul ei au impresinat lumea. Rob Davies, liderul echipei de salvare a organizației caritabile britanice SARAID, un pompier de 52 de ani ieșit la pensie cu multe experinețe în căutarea vicyimelor în urma dezastrelor, a fost salvatorul fetei.

Ikbal Cil a fost scoasă de sub dărâmături după cinci zile
Ikbal Cil a fost scoasă de sub dărâmături după cinci zile

"Tot ceea ce o interesa, binecuvântată să fie, erau cărțile ei cu Harry Potter. A trebuit să le dăm la o parte ca să ajungem la ea, dar ea a spus printr-un translator: "Puteți să-mi aduceți și cărțile cu mine, vă rog?", a declarat el pentru The Mirror.

Ikbal Cil a supraviețuit printr-o minune, fiind prinsă sub o placă de beton, cu fața în jos, Au trecut cinci cinci zile și patru nopți, când temperaturile au scăzut sub - 10 grade până a fost scoasă la lumină.

Rob a relatat ulterior cum s-a deruat acțiunea de salvare: "Am fost foarte îngrijorat. Am cerut liniște totală, am atașat senzori la diferite părți ale molozului și am început să batem. Oamenii știu că bătaia este o acțiune umană de sus, așa că vor bate și ei înapoi. Am putut auzi o bătaie slabă. Probabil că și Ikbal țipa, dar era atât de adânc îngropată încât nimeni nu ar fi auzit-o. Echipamentul de localizare a sunetului uneori nu recepționează țipetele din cauza frecvențelor. Și se afla sub un metru și jumătate de beton armat, cu moloz și deasupra ei."

Tot în Kahramanmaras, a fost scos după 119 ore și Kamil Can Agas, un adolescent în vârstă de 16 ani, iar în provincia Hatay, Ozlem Yilmaz, în vârstă de 35 de ani, și fiica sa Hatice, în vârstă de șase ani, au fost găsite în viață în ruine după 117 ore.

Salvatorii din România și din alte țări fac minuni în Turcia 

O femeie a fost scoasă în viață dintre dărâmături la 170 de ore
O femeie a fost scoasă în viață dintre dărâmături la 170 de ore

Pentru o femeie în vârstă de 40 de ani din Gaziantep, Sibel Kaya, ziua de 12 februarie este ziua în care s-a născut a doua oară. A fost salvată de sub dărâmături la 170 de ore după primul cutremur devastator de luni. A stat imobilizată între plăci de betoane. Se afla la parterul blocului când a început cutremurul, iar etajele superioare s-au prăbușit, îngropând-o de vie. Salvatorii au reușit să ajungă la ea și au scos-o în viață.

În localitatea Besni din Adiyaman, a fost salvată o fată de 13 ani, Hanim Gullu, după 145 de ore sub dărâmături.

Printre cei salvaţi duminică în Turcia se numără şi un bărbat de 35 de ani din Antakya, Mustafa Sarigul. El a fost scos de sub dărâmături de salvatorii români.

Potrivit agenției de presă Anadou, echipele de intervenţie au salvat cel puţin 41 de persoane care au rezistat sub dărâmături între 141 de ore și 163 de ore de după cutremurul de la începutul săptămâniii trecute. Iar astfel de cazuri fericite ridică moralul tuturor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net