Ce trebuie să faci neapărat în caz de cutremur major. Îți poate salva viața

Ultima actualizare:

Pentru locuitorii lumii din zonele expuse seismelor, situaţia catastrofală din Turcia şi Siria după cutremurul uriaş din 6 februarie, dau fiori reci. Un asemenea dezastru poate avea loc în multe zone ale lumii, foarte populate. România este una dintre ţările care a cunoscut dezastrul după un cutremur major, iar spaima de un nou seism este permanent prezentă.

Bilanţul cutremurului din  6 februarie este tragic:   23.000 de morţi  şi  75.000 de răniţi
Bilanţul cutremurului din 6 februarie este tragic: 23.000 de morţi şi 75.000 de răniţi

Am văzut ce a făcut un cutremur de magnitudine 7,8 în Turcia şi Siria. Dezastrul este catastrofal: mii de clădiri puse la pământ, peste 22.000 de morţi şi 75.000 de răniţi. România nu ar fi departe la un seism puternic.

În cazul unui cutremur major în România, vor fi grav avariate peste 350.000 de clădiri rezidenţiale, iar numărul de persoane grav rănite sau decedate va fi de peste 45.000. Aceasta este predicţia pe care statul român, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă din MAI, o face în cel mai recent document intitulat “Concepţia naţională de răspuns post seism”, elaborat la finalul anului 2021, informează digi24.ro. Un alt document, realizat de Curtea de Conturi şi publicat în luna ianuarie 2022, atrage atenţia asupra faptului că instituţiile statului NU sunt pregătite pentru un cutremur major. 

Oricât ar părea de ciudat, nu Bucureştiul este locul care ar avea cel mai mult de suferit în cazul unui cutremur major în România, ci judeţele Buzău, Prahova şi Galaţi. Pe lângă faptul că mii de clădiri s-ar putea prăbuşi la o mişcare tectonică puternică, o altă problemă majoră este că nu suntem educaţi şi pregătiţi pentru o asemenea situaţie.

Cei mai pregătiţi oameni de pe planetă sunt japonezii care au dezvoltat o adevărată conştiinţă seismică. În societatea niponă, copiii primesc lecţii de prevenţie încă din grădiniţă, de aceea japonezii ştiu cel mai bine cum să reacţioneze în cazul unui cutremur. 

Harta seismică a României. Cea mai  periculoasă zonă  este în sud-estul ţării
Harta seismică a României. Cea mai periculoasă zonă este în sud-estul ţării

Primul sfat: fii pregătit!

Primul sfat este să fii pregătit şi să deţii cunoştinţe despre cum poţi acţiona pentru viaţa ta. Cel mai mare duşman este teama care ne blochează acţiunile, iar specialiştii spun că lupta cu frica nu poate fi combătută decât prin conştientizarea riscurilor, prin dialog cu familia, prietenii, apropiaţii, colegii, vecinii, dar şi prin pregătire, scrie Antiseismic District.

Vă puteţi proteja dacă planificaţi împreună şi exersaţi periodic modul în care trebuie să vă comportaţi, crescând astfel probabilitatea de a lua cele mai bune decizii atât înainte, cât şi după încetarea mişcării seismice.

Cum te protejezi în casă 

Nu există clădiri fără risc seismic. Orice clădire expertizată se încadrează în clase de risc seismic, de la I la IV. Multe persoane sunt grav rănite în timpul unui cutremur tocmai din cauza spargerii sau deplasării bruşte a unor obiecte. Ce trebuie să faci: ancorează bibliotecile, rafturile, dulapurile, aparatura electronică, oglinzile sau orice alt tip de mobilier înalt cu dispozitive de suspendare şi sisteme de prindere.

În ce poziţie eşti mai ferit

Când începe cutremurul adu-ţi aminte ce ai de făcut. Lasă‑te la pământ, sprijinindu‑te pe mâini şi genunchi. Această poziţie te ajută să nu fii doborât de mişcările bruşte, îţi protejează organele vitale şi îţi permite să te deplasezi la adăpost.

Nu te mişca, nu ieşi din casă

Nu încerca să te deplasezi mai mult de 1–2 metri. Nu este recomandat să ieşi din clădire sau să cobori scările atâta timp cât pământul se mişcă şi nici imediat după cutremur. Japonezii spun că se simt mai în siguranţă în turnuri decât afară. 

Cele mai sigure locuri dintr‑o încăpere sunt sub o piesă solidă de mobilier (ex.: birou, masă) sau lângă un perete interior.

Trusa de prim ajutor 

Fiecare familie  trebuie să aibă  aşa ceva în casă
Fiecare familie trebuie să aibă aşa ceva în casă

Pregătirea unei truse de supravieţuire trebuie să fie o prioritate pentru fiecare locuitor dintr‑un oraş vulnerabil seismic. Trusa de supravieţuire trebuie să conţină un minim necesar dar care te ajută să te descurci pe cont propriu în primele 72 de ore după producerea unui cutremur major. Îţi trebuie medicamente de prim ajutor, şerveţele umede, lanternă, baterii, vase de unică folosinţă, pungi de plastic, fluier, iar apa este un produs vital. 

Dacă eşti prins între dărâmături

Dacă eşti blocat în interior, poţi folosi un fluier, faci zgomot să te poţi face auzit. Nu aprinde chibrituri sau bricheta chiar dacă este întuneric, pentru că e posibil să provoci un incendiu sau o explozie, dacă există scurgeri de gaz printr‑o ţeavă avariată. Evită să împingi în dărâmături sau să inhalezi praf şi acoperă‑ţi nasul şi gura cu o bucată de haină. Este foarte important ca în timpul cutremurului să nu fugi. Dacă eşti afară caută un loc deschis, cât mai departe posibil de stâlpi, cabluri electrice, copaci, clădiri, semne de circulaţie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
ambulanta jpg
loc de munca, 700 de lei pe zi, freepik jpg
miel pixabay jpg
man at supermarket jpg
Kate Middleton si Printesa Charlotte jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net