Poze sfâșietoare. Tatăl care ține mâna fiicei moarte în molozul de la cutremur. Un alt copil născut în haos aduce speranță

Ultima actualizare:

Un bebeluș născut sub dărâmăturile unui oraș aplatizat a fost dus ieri în siguranță, dând salvatorilor o sclipire de speranță pe fondul consecințelor unui cutremur despre care se teme că ar fi dus la moartea a 20.000 de oameni.

Cutremur în Turcia FOTO Profimedia

Fata, cu cordonul ombilical încă atașat, a fost scoasă din resturile de la Jenderes, în Siria. În mod tragic, s-a raportat că mama ei a murit la scurt timp după naștere, în timp ce era blocată sub dărâmături de mai mult de 24 de ore.

În Turcia vecină, Mesut Hancer ținea mâna fiicei sale, Irmak, în vârstă de 15 ani. Ea murise în orașul Kahramanmaras. Localnicii săpaseră frenetic cu burghii, polizoare și apoi cu mâinile goale. Dar era prea tarziu.

Irmak s-a numărat printre cele peste 5.000 de victime deja confirmate după un cutremur de 7,8 grade, cel mai mare din 1939.

În orașele din zona afectată - cum ar fi Antakya din sudul Turciei - morții au fost așezați pe trotuare, în timp ce rudele alergau să-i găsească cei dragi.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat stare de urgență pentru trei luni în epicentrul cutremurului, Gaziantep, și în alte nouă orașe.

Imagini dureroase după cutremurele din Siria și Turcia
Imagini dureroase după cutremurele din Siria și Turcia

„Apartamentele s-au prăbușit ca un tort de nuntă”

În orașul portuar Iskenderen, cerul s-a înnegrit când sute de containere au luat foc. În Diyarbakir, un oraș de 1,8 milioane din centrul Turciei, salvatorii s-au luptat pentru a găsi supraviețuitori într-un bloc de opt etaje prăbușit.

Zeci de lucrători de urgență purtând căciulă de protecție au continuat să se desprindă pentru a-și pune urechile la metalul răsucit, dar au fost întâmpinați de o tăcere de moarte.

Citește și - Cutremurul, povestit de un fotbalist: „Copilul a zis că un monstru ne ia casa”

Un salvator a spus: „Apartamentele s-au prăbușit ca un tort de nuntă. Oamenii dormeau înăuntru.”

Pe fondul unor replici terifiante, care amenință să aplatizeze clădirile rămase, un rezident a spus: „Abia am dormit de la primul cutremur. Niciunul dintre noi nu a făcut-o.”

Un efort global de salvare este în plină desfășurare, ministrul britanic al dezvoltării, Andrew Mitchell, promițând să facă totul pentru a ajuta.

El a spus: „Marea Britanie este întotdeauna acolo prima și are puterea de a ajuta atunci când au loc aceste catastrofe îngrozitoare. Și de data aceasta vom fi acolo.”

O echipă de 76 de specialiști în căutare și salvare cu patru câini sniffer a fost deja trimisă din Marea Britanie. Dar eforturile de salvare au fost îngreunate de alte cutremure, precum și de căderea zăpezii și de temperaturile înghețate.

Se crede că peste 13 milioane de oameni au fost afectați.

Povești cutremurătoare

James Elder, de la organizația de caritate pentru copii Unicef, a spus că cutremurul „s-ar putea să fi ucis mii de copii”.

Copilul Raghad Ismail a fost târât din dărâmături însângerat și amețit în Azaz, un oraș din nordul Siriei, ținut de rebeli.

Mai târziu, tânăra de 18 luni a fost văzută mestecând o bucată de pâine în timp ce stătea sub o pătură în frigul iernii.

Cu toate acestea, unchiul ei, Abu Hussam, a dezvăluit: „Tatălui îi este teamă că i se rupe spatele, fiica lui tânără este bine.

„Soția lui însărcinată, fiica lui de cinci ani și fiul său de patru ani au fost uciși.”

Familiile au avut schimburi sfâșietoare cu cei dragi prinși în capcană.

Nurgul Atay, din Antakya, a spus că putea auzi vocea mamei sale sub o clădire prăbușită, dar nu era disponibil niciun echipament greu care să o elibereze.

Nurgul a adăugat: „Dacă am putea ridica placa de beton, am putea ajunge la ea.

Mama mea are 70 de ani. Ea nu va putea rezista mult timp.”

Cei îngropați de vii au trimis mesaje vocale îngrozitoare

Au apărut imagini cu un rezident care aude vocea unei femei care cere ajutor. În întuneric, bărbatul spune: „După cum vezi, aici este un cadavru. Este mort și nimeni nu l-a îndepărtat. Și vocea unei femei se aude de dedesubt.”

Femeia este din nou auzită strigând și lovind în metal, dar rezidentul nu poate ajuta fără mașini grele.

Unii dintre cei îngropați de vii au trimis mesaje vocale îngrozitoare.

Jurnalistul turc Ibrahim Haskologlu a spus că i s-au trimis videoclipuri prin care se cere ajutor.

Reporterul din Istanbul a adăugat: „Ne spun unde sunt și totuși nu putem face nimic”.

Mii de turci din nordul țării zboară spre sudul afectat pentru a lucra ca voluntari, în timp ce alții sunt mângâiați de echipajul de cabină în timp ce călătoresc pentru a aduce un ultim omagiu celor dragi.

5.000 de decese confirmate și peste 20.000 de răniți

Primul cutremur uriaș a avut loc luni la ora 4.17, în timp ce o furtună de iarnă a făcut ravagii, lăsând o urmă de distrugere care se întinde pe sute de mile de-a lungul graniței Turciei cu Siria.

A urmat un cutremur cu magnitudinea de 7,5, ceva mai puțin puternic luni după-amiază, și apoi a avut loc un seism cu magnitudinea de 5,6 ieri.

Au existat peste 285 de replici, lăsând locuitorii îngroziți că mai multe clădiri se vor prăbuși.

Pe lângă peste 5.000 de decese confirmate, cel puțin 20.426 sunt raportate până acum răniți, cu cel puțin 11.302 de clădiri distruse.

Echipele de căutare au scos deja peste 8.000 de oameni din dărâmături.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lucian mandruta jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net