Turcia, în ruină după cutremur! Clădiri istorice, moschei și blocuri, transformate într-un morman de moloz

Două cutremure uriașe și o serie de replici au lovit, luni, Turcia, Siria și regiunea înconjurătoare, ucigând peste 9.000 de oameni și provocând distrugeri pe scară largă.

Moscheea Yeni Camii din Malatya a fost pusă la pământ de cutremur (Foto: Shutterstock/Profimedia)
Moscheea Yeni Camii din Malatya a fost pusă la pământ de cutremur (Foto: Shutterstock/Profimedia)

Citește și: Imaginile care au emoționat toată planeta! Un tată îşi ţine de mână fetița prinsă sub dărâmături după cutremurul din Turcia

Primul cutremur, care a avut loc la 04:18 ora locală pe 6 februarie, a fost înregistrat ca 7,8 grade pe scara Richter, fiind  clasificat drept un seism „major”. Epicentrul său a fost lângă Gaziantep - un oraș turc cu peste două milioane de locuitori. Intensitatea cutremurelor a doborât și blocuri-turn și clădiri publice din nordul Siriei, iar cutremurul a fost simțit până în Cipru și Liban, ambele la aproximativ 400 km de epicentru. Al doilea cutremur, de 7,5 grade pe scara Richter, a lovit Kahramanmaras la aproximativ nouă ore după primul.

Vezi și: Scenarii pentru România în cazul unui seism devastator! Ce s-ar întâmpla în țara noastră

Imaginile din satelit arată amploarea distrugerilor

În Turcia, peste 7.000 de persoane au murit, zeci de mii de oameni au fost răniți și mii de clădiri distruse. Doar ruine au rămas în urmă. Imaginile din satelit arată amploarea provocării pe care o au de înfruntat echipajele de urgență în zilele următoare. Ele arată în detaliu distrugerea care a avut loc în orașele și satele din Turcia. Peste noapte, oamenii s-au trezit că locul pe care îl cunoșteau drept acasă a fost distrus complet. Supraviețuitorii nici măcar nu se consideră norocoși, întrucât nu mai au unde să doarmă, să mănânce sau să se roage. Totul a fost făcut scrum.

Iată și: «Ei strigă de sub dărâmături, dar noi nu-i putem salva». Imagini și povești apocaliptice din Turcia și Siria, după cutremurele devastatoare

Una dintre cele mai avariate monumente istorie este Moscheea Yeni Camii, din Malatya, situată la 160 km de epicentrul cutremurului. A fost distrusă aproape complet. Cupolele sale s-au prăbușit, lăsând-o expusă cerului de iarnă. Pare fi destinul ei, însă. Moscheea a fost distrusă de un cutremur uriaș și în 1894, iar după reconstrucție, a fost avariată de un alt cutremur în 1964. Acum, ce a mai rămas din ea trebuie reconstruit.

Află și: Un nou cutremur a lovit Turcia. Au fost deja 120 de replici de la seismul devastator de luni, 6 februarie

Catedrala Bunei Vestiri, cunoscută și sub denumirea de Biserica Catolică Alexandriană, este o clădire religioasă aparținând Bisericii Catolice și care funcționa drept catedrală a Vicariatului Apostolic al Anatoliei din İskenderun, în partea eurasiatică a Turciei. A fost construită între 1858 și 1871 de Ordinul Carmeliților. După un incendiu din 1887, a fost reconstruită între anii 1888–1901.  Acum, în locul unde se înălța lăcașul de cult au mai rămas doar ruine, iar reconstruirea sa probabil va dura ani buni.

Te-ar putea interesa și: Câinele-erou Zura a plecat în Turcia să salveze vieți. Poveste emoționantă!

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net