«Ei strigă de sub dărâmături, dar noi nu-i putem salva». Imagini și povești apocaliptice din Turcia și Siria, după cutremurele devastatoare
Salvatorii depun eforturi supraomeneşti pentru a găsi cât mai multe persoane în viaţă, însă vremea rea le îngreunează misiunea de a scoate persoanele de sub dărâmăturile provocate de cutremurele din Turcia și Siria.
Cel puţin 5.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în Turcia şi Siria, iar alţi 20.000 au fost răniţi, în urma cutremurului devastator de luni dimineaţă. Autorităţile se aşteaptă ca bilanţul să crească în continuare, întrucât numeroase persoane se află încă sub dărâmături. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că numărul deceselor ar putea depăşi 20.000.
Turcia a trimis peste 24.000 de salvatori în zonele afectate de seism. Conform datelor oficiale, 5.775 de clădiri s-au prăbuşit în această ţară. Temperaturile extrem de scăzute, zăpada şi ploaia au împiedicat eforturile de căutare a supravieţuitorilor în timpul nopţii. Deşi cei aflaţi sub dărâmături strigă după ajutor, salvatorii nu îi pot scoate. Un bărbat din Hatay, sudul Turciei, a povestit plângând în ploaie despre aşteptarea chinuitoare a salvatorilor. „Ei fac zgomote, dar nu vine nimeni. Suntem devastaţi. Doamne... Ei strigă, dar nu îi putem salva”, a spus Deni, pentru Reuters. Între timp, primii salvatori români care au ajuns în Turcia s-au dus să ofere ajutor în provincia Hatay, marţi dimineaţă.
Echipa de sprijin din România este formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici şi asistenţi SMURD şi personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari. Ieri la orele prânzului, echipele de căutători români însoţite de câini antrenaţi se aflau într-o misiune de identificare şi recuperare a unei familii (soţ, soţie şi copil) surprinse sub dărâmături, în oraşul Antakya.
„Părinţii răspund la comunicările cu echipa noastră. Clădirea este prăbuşită complet, iar din spusele localnicilor aceasta ar fi avut 9 etaje. Salvatorii români se află în permanentă legătură cu autorităţile turce, reprezentanţii AFAD (Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă) fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acţiune a intervenţiei echipelor venite în sprijin”, informează IGSU.
Seismul cu magnitudinea de 7,8 pe scara Richter, produs în Turcia, a fost urmat de cel puţin 100 de replici cu magnitudinea de 4,0 sau mai mare, a transmis Serviciul Geologic al Statelor Unite, citat de CNN.
Replicile s-au întins pe o distanţă de peste 300 de kilometri de-a lungul zonei de falie din sudul Turciei, orientată de la sud-vest la nord-est şi care se întinde de la graniţa cu Siria până în provincia Malatya. Încă un cutremur cu magnitudinea 5,7 a lovit marţi estul Turciei, a anunţat Centrul Seismologic Mediteranean European (EMSC). Seismul a avut loc la o adâncime de 46 km.
O femeie a născut sub dărâmăturile unei clădiri, în Siria, în regiunea Alep. Mama şi-a protejat bebeluşul cu propriul trup, până în ultima clipă. Medicii şi voluntarii au reuşit să salveze nou-născutul, însă din păcate pentru mamă nu s-a mai putut face nimic. Coordonatorul umanitar al ONU în Siria, El-Mostafa Benlamlih, a afirmat pentru CNN că misiunea de căutare şi salvare este îngreunată de lipsa de echipamente.
Un alt moment emoţionant a fost salvarea unei pisici din Turcia, de sub resturile unei clădiri prăbuşite. Imaginile cu felina agăţându-se disperată de salvatorul său au devenit virale în mediul online, iar gestul a fost văzut drept un simbol al umanităţii şi al speranţei. „Moment tandru în negura tragediei” – aşa a fost descrisă pe Twitter imaginea cu pisicuţa albă salvată.
Adelheid Marschang, ofiţer superior pentru situaţii de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a declarat marţi că aproximativ 23 de milioane de oameni, inclusiv 1,4 milioane de copii, au fost afectaţi de cutremur în Turcia şi în Siria. Astfel, OMS a anunţat că va trimite provizii de urgenţă în ambele ţări, inclusiv truse chirurgicale pentru traumă şi urgenţă. De asemenea, activează o reţea de echipe medicale de urgenţă.
«Cutremurul din Turcia nu a fost mare»
Seismele din Turcia s-au produs la mică adâncime, în medie 10 kilometri, iar experţii susţin că din cauza aceasta au provocat un dezastru de asemenea proporţii. Cu epicentre mai apropiate de suprafaţa solului, la cutremurele de mică adâncime forţele descărcate acţionează pe suprafeţe mai mici, dar într-un mod devastator. „Pot spune că, deşi puternic (magnitudine 7,8 -n.red.), pentru ce poate Turcia acest cutremur nu a fost unul mare“, a explicat profesorul Gheorghe Mărmureanu, pentru adevarul.ro. El a precizat că seismele din Turcia sunt mult mai periculoase decât cele înregistrate în zona Vrancea, de exemplu, care sunt cutremure de mare adâncime. Dar nu numai puterea cutremurului din Turcia a fost de vină pentru dezastru.
Acest incident a avut loc la primele ore ale dimineţii, mai exact la 4:17, când oamenii se aflau în casele lor şi dormeau. Iar soliditatea clădirilor este, de asemenea, un factor important. „Din păcate, infrastructura rezistentă este neregulată în sudul Turciei şi în special în Siria, aşa că salvarea de vieţi acum se bazează în mare parte pe răspunsul salvatorilor. Primele 24 de ore sunt cruciale pentru a găsi supravieţuitori. După 48 de ore numărul supravieţuitorilor scade enorm”, a explicat pentru BBC dr. Carmen Solana, expert în vulcanologie şi comunicare a riscurilor la Universitatea din Portsmouth. Aceasta a fost o regiune în care nu a existat un cutremur major de mai mult de 200 de ani sau nici un semn de avertizare, astfel încât nivelul de pregătire a fost mult mai mic, faţă de cel al unei regiuni care este obişnuită să facă faţă cutremurelor.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!