Câinele-erou Zura a plecat în Turcia să salveze vieți. Poveste emoționantă!

Ultima actualizare:

Luni, în jurul orei locale 4:17 dimineața, locuitorii provinciilor turce Osmaniye şi Sanliurfa, aflate la granița cu Siria, au fost treziți din somn de un seism puternic. Cutremurul, cu magnitudinea de 7.8 pe scara Richter, s-a produs la doar 10 km adâncime.

Zura face în aprilie 7 ani (Foto: IGSU)
Zura face în aprilie 7 ani (Foto: IGSU)

Citește și: Se repetă istoria din 1977? Gheorghe Mărmureanu, despre anul producerii unui cutremur major în România „Sunt o mulțime de factori”

Autoritățile au anunțat cel puțin 1.100 de morți, iar imaginile surprinse după dezastru sunt apocaliptice. Mii de oameni se află încă sub dărămâturi. Românii au sărit în ajutor și au trimis echipaje de salvare. Printre ei, și Zura, câine-erou care a plecat, împreună cu stăpânul său, să ajute la căutarea victimelor din Turcia.

Cei mai norocoși au ieșit cu ce-au avut pe ei din case și spun că nu au mai văzut niciodată un dezastru de asemenea proporții. „Nu am mai văzut așa ceva în viața mea. Ne-am legănat aproape un minut. I-am spus familiei mele: «Este cutremur, măcar să murim împreună în același loc». A fost singurul lucru care mi-a trecut prin minte”, a declarat, pentru BBC, Nilüfer Aslan, un bărbat care locuiește la etajul al cincilea al unui bloc din Adana, sudul Turciei. Abia după ce cutremurul s-a oprit, Aslan a fugit afară și a văzut în jurul său patru clădiri prăbușite. „Nu am putut lua nimic cu mine, stau afară în papuci”, a mai spus el, conform adevarul.ro.

Vezi și: De ce a murit Toma Caragiu la cutremurul din 1977. Greșeala fatală pe care a făcut-o marele actor

Am crezut că a venit apocalipsa. Așa ceva vezi doar în filme”, a scris un supraviețuitor turc pe Twitter. Autoritățile au anunțat cel puțin 1.100 de morți, în Turcia și  în Siria. Peste 6.000 de oameni au fost răniți și mii de clădiri s-au prăbușit în urma cutremurului.

Seismul a durat aproximativ un minut, a avut epicentrul în districtul Pazarcik din provincia Kahramanmaras și s-a simțit până în Egipt, Liban și Cipru, iar o avertizare de tsunami a fost emisă pentru scurt timp de autoritățile din Italia, de-a lungul coastei țării. A fost urmat de 78 de replici, potrivit Serviciului de prospectare geologică a Statelor Unite ale Americii (USGS). Autoritățile turce sunt îngrijorate de numărul crescut de oameni prinși în continuare sub dărâmături și susțin că bilanțul negru ar putea crește în următoarele zile. Regiunea unde s-a produs seismul are o populație de aproximativ 2 milioane de locuitori și găzduiește un număr mare de refugiați sirieni. USGS a transmis că există o probabilitate de 47% ca numărul morților să ajungă până la 10.000 de persoane, potrivit CNN.

România a trimis echipe de pompieri și medici

Un câine salvator este la fel de eficient ca o echipă de căutare umană (Foto: IGSU)
Un câine salvator este la fel de eficient ca o echipă de căutare umană (Foto: IGSU)

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că „echipe de căutare și salvare au fost trimise imediat” în zonele afectate de cutremur. „Sperăm că vom trece împreună de acest dezastru cât mai curând posibil și cu cele mai mici pagube”, a scris el pe Twitter. Erdogan a îndemnat oamenii să nu intre în clădirile avariate din cauza riscurilor. Cel puțin 1.000 de salvatori voluntari au fost dislocați în toată Turcia.

Iată și: Cutremur devastator în Indonezia. Cel puțin 46 de morți și peste 700 de răniți

Și România a trimis în Turcia o echipă RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU. În urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU. Potrivit unui comunicat al Guvernului, sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce. Echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București, alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MApN, au fost pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni.

Romică a antrenat-o de la două luni și jumătate

Și Zura a plecat să ajute la găsirea victimelor din Turcia. Este vorba despre un câine antrenat special pentru a salva oameni. Nu este singură. Ci împreună cu stăpânul, Romica Daniel Chințoi, dar și cu o întreagă echipă de căutare-salvare formată din pompieri și medici români. Este un câine metis și are aproape 7 ani. Încă de la 2 luni și jumătate, Zura a fost atrenată pentru a salva vieți omenești. Face parte din Clubul “Câinilor Utilitari” și a primit atestat pentru căutarea sub dărâmături.

,,Zura a mai participat la câteva misiuni de căutare de suprafață (în pădure). La aceste căutări, echipa, formată din stăpân și câine de la Clubul “Câinilor Utilitari”, are de acoperit o anumită arie de căutare în funcție de indicațiile autorităților. Câinele poate acoperi o suprafață mult mai mare decât un om și poate intra în zone dificile, cum sunt tufișurile dese/boscheții, arbuștii cu spini sau pantele mai abrupte. Cu privire la căutarea în dărâmături, Zura este atestată pe acest tip de căutare la centrul Câinologic din Sibiu, la fel ca și colegul ei, Akim. Ei au participat împreună la numeroase exerciții alături de autorități, cel mai mare de care îmi amintesc este exercițiul NATO Vigorous Warrior din 2019”, a declarat pentru Click! soția lui Romică, Alina Chințoi Filimon.

Te-ar putea interesa și: Cutremur în Japonia. Tokyo s-a zguduit la 5,9 grade.VIDEO

Zura este sensibilă și lipicioasă

,,Zura face în aprilie 7 ani. O avem de când avea două luni și jumătatea și am antrenat-o prin joacă, practic câinele învață să caute omul care stă în poziții nefirești, culcat sau ghemuit, iar când găsește „victima” să latre până când vine handlerul lângă el, și atunci „victima” recompensează câinele fie cu mâncare, fie cu o jucărie preferată. Prin antrenament câinele ajunge la performanța de a indica unde se află o victimă, chiar dacă nu o vede, el va semnaliza (lătra) mirosul de om”, ne-a povestit Alina. ,,Zura, pe lângă faptul ca este câine de salvare, este un animal de companie minunat. Este sensibilă, iubitoare și lipicioasă. Ca o glumă, de când o avem mă cert mai puțin cu soțul meu, pentru că ea mereu încearcă sa ne împace, nu îi plac conflictele. Ne înțelegem minunat, acum că avem și un bebeluș trebuie să mai mediem furatul mâncării din mâna copilului, dar în rest este câinele perfect”, a spus Alina Filimon.

Specialiștii arată că un câine salvator este la fel de eficient ca o echipă de căutare umană formată din 50 de persoane. Clubul “Câinilor Utilitari” din care face parte și Zura este, de fapt, un ONG care antrenează patrupedele pentru operațiuni de salvare și căutare. Este nevoie de peste 1.000 de ore de antrenament pentru a putea forma echipe om-câine.

Zece români au cerut ajutorul MAE

Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgență al misiunii diplomatice de către un grup de români, studenți Erasmus, care erau cazați la un hotel din localitatea Kahraman Maraş, Turcia, afectată de cutremur, a transmis Ministerul Afacerilor Externe (MAE).  Din grupul de cetățeni români fac parte nouă studenți și un profesor coordonator. Grupul a cerut asistență consulară și sprijin pentru repatriere.

Castelul Gaziantep a devenit o ruină

Cetatea Gaziantep a fost avariată (Foto: Profimedia)
Cetatea Gaziantep a fost avariată (Foto: Profimedia)

Catelul Gaziantep, obiectiv din patrimoniul UNESCO, a fost grav avariat după cutremurul din Turcia Unele dintre bastioanele din părțile de est, sud și sud-est ale castelului istoric Gaziantep din districtul central Șahinbey au fost distruse de cutremur, iar resturile au fost împrăștiate pe șosea”, a relatat agenția turcă de știri de stat Anadolu.Turcia se află într-una dintre cele mai active zone cu cutremure din lume. În 1999, peste 17.000 de oameni au fost uciși după ce un seism puternic, de magnitudine 7.6 pe scara Richter, a zguduit nord-vestul țării.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
sorina pintea jpeg
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net