Cutremur devastator în Turcia. Mii de morți și blocuri prăbușite. Imagini apocaliptice

Ultima actualizare:

Cutremur puternic în Turcia. Un seism cu magnitudinea de 7,8 a lovit provinciile turce Osmaniye (sud) şi Sanliurfa (sud-est). Bilanțul tragediei este înfiorător: cel puțin 5.000 de morți și peste 20.000 de răniți.

Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit, luni, 6 februarie, sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, a raportat Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

Seismul a avut loc la ora locală 04.17 (01.17 GMT), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri. Cutremurul a provocat un dezastru uriaș. Bilanțul victimelor în Turcia este de peste 3.400 de morți și 20.000 de răniți. Primul cutremur a fost resimțit puternic și în Siria, unde au fost anunțate peste 1.500 de decese, potrivit BBC.

Un al doilea seism s-a produs la o distanță de circa 100 de kilometri de epicentrul primului, la ora 13.25. Acesta a avut magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter.

Cutremur puternic în Turcia. Seismul a avut 7,8 grade pe scara Richter

Vicepreședintele Turciei a anunțat că numărul morților în această țară din cauza cutremurului a ajuns acum la 3.419, relatează Reuters. Astfel, bilanțul total din ambele țări, Siria și Turcia, trece de pragul de 5.000.

Au fost confirmate până în prezent 5.021 de persoane decedate în Turcia, Siria și zonele controlate de rebeli din Siria. Sute de persoane sunt încă prinse sub dărâmături.

Potrivit datelor oficiale, 5.775 de clădiri s-au prăbușit. Turcia a trimis peste 24.400 de salvatori în zonele afectate de cutremurele de luni.

Președintele Erdogan spune că acesta este cel mai mare dezastru cu care se confruntă ţara după anul 1939.

Un alt cutremur a avut loc la 11 minute de la primul dezastru

Un alt cutremur cu magnitudinea 6,7 grade pe scara Richeter s-a produs în centrul Turciei la orele 04.28 (01.28 GMT), la o adâncime de 9,9 kilometri, potrivit USGS. Seismele au fost resimţite în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru.  

Președintele Turciei, Recep Erdogan, a postat un mesaj pe Twitter: „Sperăm că vom trece împreună de acest dezastru cât mai curând posibil și cu cele mai mici pagube”, a precizat Erdogan, citat de BBC.

Cinci cutremure s-au produs în România, în ziua tragediei din Turcia

Țara noastră a fost lovită de cinci seisme în noapte trecută. Cel mai puternic a avut magnitudinea de 4,5 pe scara Richter. A fost urmat de alte patru seisme, toate în zona Vrancea, Buzău.

Primul din seria de cinci cutremure s-a produs la ora 03:26 a României, în zona seismică Vrancea Buzău. Acesta a avut magnitudinea de 4,5 pe scara Richter, la adâncimea de 20km. Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 74km NE de Ploiesti, 94km V de Braila, 98km E de Brasov, 99km V de Galati, 114km NE de Bucuresti, 136km S de Bacau, 160km E de Pitesti, 177km N de Ruse, 195km NV de Constanta, 211km E de Sibiu.  

Celelalte patru seisme înregistrate în noapte de duminică spre luni au avut o intensitate mult mai mică.

Anul trecut, cel mai mare cutremur din România s-a produs în data de 3 noiembrie şi a avut magnitudinea de 5,4, în timp ce în 2021 a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7 pe Richter.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net