Cutremurul, anunțat cu 10 secunde înainte de telefoanele cu Android. Cum se activează funcția?

Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 grade pe Richter s-a produs, joi dimineaţă, 3 noiembrie, la ora 6,50, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, conform informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). 

Cutremurul a avut loc la ora 6.50, în dimineața zilei de joi, 3 noiembrie
Cutremurul a avut loc la ora 6.50, în dimineața zilei de joi, 3 noiembrie

Nu au fost transmise mesaje Ro-Alert

Raed Arafat, șeful DSU, a declarat joi că nu au fost trimise mesaje RO-ALERT cu privire la cutremurul de dimineaţă, iar cele apărute în mediul online ar proveni de la aplicaţiile de telefoane mobile.

Este vorba despre dispozitivele care utilizează sisteme de operare Android, produse după 2020. În acel an, sistemul de operare a fost îmbunătățit cu funcția de alertă a cutremurelor, fiind vizate regiuni din SUA, cum ar fi California, Japonia sau Filipine.

Aparent, în cazul unor utilizatori de Android, acest sistem a funcționat și joi de dimineață. Pentru a activa această funcție, trebuie accesate setările dispozitivului, apoi selectat meniul „Safety and emergencies”, adică „Siguranță și urgențe”. Aici există opțiunea „Earthquake alerts”, mai precis „Alerte de cutremur”. Dacă utilizați un sistem Android, asigurați-vă că această funcție este pornită.

În cazul cutremurului din România, produs joi de dimineață, unii utilizatori de telefoane cu sistem Android din zonele afectate au primit alertă de cutremur cu aproximativ zece secunde înainte de producerea seismului. 

„A fost cutremur (5.3), probabil asta știți deja. Întrebarea este dacă voi ați primit înainte alerta de cutremur. Eu am primit mesaj cu vreo 10 sec înainte să danseze patul cu mine, deci aveam timp să ies din casă daca nu-i dădeam cu ignore”, a scris pe Facebook jurnalistul Stelian Muscalu. 

De asemenea, telefoanele mobile, indiferent de sistemul de operare pot transmite asemenea alerte dacă sunt instalate aplicații dedicate. Sistemul Android are inclusă opțiunea fără s mai fie necesară instalarea unei aplicații suplimentare.

IGSU anunță că, în cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări anterior declanșării acestora: „Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”, a comunicat IGSU.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
448542067 7833042643424770 2443193394384490631 n jpg
image
image
image
image
image
image
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
foto1 litoral jpg
farmacie baza jpeg
Canicula FOTO Shutterstock jpg
image png
ambulanta jpg
insolatie shutter 219110659 jpeg
canicula jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net