Speranțe pentru victimele cutremurului din Turcia. Cum se pot implica românii care vor să ajute

În Turcia şi în Siria, oamenii nu mai au putere nici să plângă. Zeci de mii de turci şi sirieni care au supravieţuit cutremurului devastator de luni îşi plâng copiii, părinţii rudele sau prietenii care au pierit sub dărâmături. Bilanţul este sfâşietor: peste 16.000 de morţi şi din păcate numărul creşte de la o zi la alta. Sub dărâmături, mii de alţi oameni aşteapă să fie găsiţi, însă şansele de supravieţuire scad cu fiecare oră care trece. 

fotografii: profimedia, twitter, IGSU
fotografii: profimedia, twitter, IGSU

Supravieţuitorii suportă temperaturi foarte scăzute, nu au haine, încălţări şi nici hrană. Toată viaţa lor a rămas blocată sub mormanele de moloz şi betoane. Românii nu rămân indiferenţi. În timp ce echipe de salvatori ajută la găsirea victimelor, în ţară se organizează campanii de ajutorare a sinistraţilor din cele două ţări afectate.

Muftiatul Cultului Musulman din România a anunţat organizarea unei campanii de ajutorare a sinistraţilor din Turcia şi îi îndeamnă pe toţi cei din comunitate să fie solidari cu durerea lor. Orice ajutor le-ar aduce un pic de alinare.

„Acum e momentul să fim uniţi, acum e momentul sa întindem o mână de ajutor celor aflaţi în suferinţă”, a spus Muftiul Muurat Iusuf, citat de adevarul.ro. E nevoie de pături, pilote, perne, prosoape, lenjerii de pat (noi), transmite Muftiatul, care anunţă că acestea pot fi aduse la sediul Muftiatului din Constanţa, strada Bogdan-Vodă, numărul 75.  

 Copilul a fost filmat  când primea apă în capacul  de la o sticlă
Copilul a fost filmat când primea apă în capacul de la o sticlă

Şi Ambasada Turciei, în colaborare cu TIAD (Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci din România) s-a mobilizat pentru a veni în sprijinul celor care suferă pe străzi, în Turcia şi în Siria. Se adună obiecte de prim ajutor şi toate cele necesare oamenilor rămaşi doar cu hainele de pe ei.

Toate acestea vor fi donate direct Autorităţii pentru Managamentul Dezastrelor Naturale (AFAD). Se caută, în special, haine de iarnă destinate adulţilor şi copiilor (paltoane, geci, pelerine de ploaie, ghete-cizme, pulovere, pantaloni, mănuşi, fulare, eşarfe, căciuli, ciorapi, şosete, lenjerie de corp), dar şi alte articole precum corturi, paturi de campanie, saltele (pentru cort), pilote, pături, saci de dormit, reşouri, radiatoare, lămpi pe gaz, butelii, termosuri, lanterne, baterii externe, generatoare, cutii cu alimente (produse alimentare neperisabile - conserve), mâncare pentru bebeluşi, scutece, produse de igienă şi curăţenie, produse de igienă feminine. 

Comunitățile turce din România  au început să strângă ajutoare
Comunitățile turce din România au început să strângă ajutoare

Fedbi Osman, preşedintele Uniunii Democrate a Turcilor din România, a declarat că şi ei au demarat o campanie umanitară pentru a-i ajuta pe cei afectaţi de cutremure. Toate produsele pe care le vor strânge vor fi direcţionate către sediul Muftiatului. În Dobrogea, donaţiile de haine şi alte bunuri noi se pot face în intervalul orar 10.00-17.00, la sediul Romtextil SA, strada Aurel Vlaicu 125, Constanţa.

Citește și - Cutremurul, povestit de un fotbalist: „Copilul a zis că un monstru ne ia casa”

Alte locaţii pentru donaţii în bunuri: Bucureşti: Aprodex Maşini SRL (Titan Maşini de Precizie), Bulevardul 1 Decembrie 1918, 1G, contact: Sever Raşid  +40 755 042 304, Constanţa: Romtextil SA, str. Aurel Vlaicu, nr 125, contact:  Selahattin Süsli +40 743 064 813, Cluj-Napoca, Consulatul Onorific al Turciei, Str. 1 Mai, nr. 8, loc. Apahida, cod poştal: 407035 jud. Cluj (cladirea Vitacom), contact: Kertesz Levente 0728503576, Takacs Emoke 0728503501, Vita Vasile 0728503503. Mai multe detalii pentru punctele de donaţii pot fi obţinute la tel. +40 730 360 129 sau e-mail tiad@tiad.ro. 

Statul român a trimis deja mai  multe avioane pline cu alimente,  haine și paturi de campanie
Statul român a trimis deja mai multe avioane pline cu alimente, haine și paturi de campanie

«Au fugit de război şi au fost loviţi de cutremur»

Şi sirienii stabiliţi în România sunt din nou cu ochii pe Siria. După o lungă perioadă în care războiul a fost capul de afiş, de această dată i-a adunat cutremurul care a afectat nordul Siriei şi sudul Turciei. Peste 3.000 de persoane au fost raportate până acum decedate în nordul Siriei. 

Reprezentanţii comunităţii sirienilor din Timişoara au demarat o acţiune de strângere de fonduri, pentru a achiziţiona pături, corturi, haine călduroase, alimente şi alte obiecte de care au nevoie cei afectaţi de cutremur. „Este o tragedie foarte mare. Cutremurul a fost devastator, cel mai mare din istoria ţării. Acum mi-a venit informaţia, în nordul Siriei, într-un orăşel, 85 de case sunt la pământ. Nu există nici un utilaj care să scoată victimele de sub dărâmături. E frig, plouă şi e tragic ce e acolo.

Noi ne-am apucat să strângem bani pentru a cumpăra cele necesare. Guvernul României a acţionat exemplar, a trimis în zona calamitată opt tone de echipament de salvare. Această informaţie e transmisă şi de televiziunile Al Jazira şi Al Arabia”, a spus Ziad el Massalmeh, preşedintele Asociaţiei Siria Liberă. După o lungă perioadă în care războiul a fost capul de afiş, ani întregi în care sirienii din Timişoara au trimis ajutoare refugiaţilor, de această dată i-a adunat cutremurul, care a afectat nordul Siriei şi sudul Turciei.

„Eu am o cumnată în sudul Turciei, e refugiată acolo. A fost scoasă de sub dărâmături, împreună cu cei cinci copii. Dumnezeu a fost cu ei şi sunt teferi. În sudul Turciei este o mare comunitate de refugiaţi din Siria, care au fugit de război. Iată că acum suferă din nou. Sunt foarte multe imobile care s-au dărâmat pentru că erau construite tocmai de refugiaţi, fără a se ţine cont de anumite reguli”, a mai spus Ziad el Massalmeh.  

Mulți sinistrați s-au refugiat în corturi,  în ciuda vremii deosebit de reci
Mulți sinistrați s-au refugiat în corturi, în ciuda vremii deosebit de reci

Peste 16.000 de morţi

Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în cutremurele produse luni, 6 februarie, în Turcia şi Siria a depăşit 16.000, potrivit autorităţilor locale, care au stabilit numărul răniţilor din ambele ţări la peste 68.000, transmite joi, 9 februarie, EFE.

Ieri dimineaţa, salvatorii români au reuşit să scoată în viaţă de sub dărâmături un băiat de 16 ani, însă pe măsură ce timpul trece scad şi speranţele de a se mai găsi supravieţuitori. Experţi locali apreciază că mii de oameni se află în continuare prinşi sub dărâmăturile clădirilor prăbuşite, cu toate că nu există informaţii privind situaţia în majoritatea localităţilor din cele 10 provincii turce cel mai grav afectate de seisme. 

În Siria, numărul oficial total al morţilor este de 3.162 şi al răniţilor de 5.235, iar operaţiunile de salvare continuă în cele cinci provincii ale ţării grav afectate de seisme. 

image

Atenţie la fraude! 

Cutremurele catastrofale care au afectat Turcia şi Siria au dat curs mai multor scheme de fraudă. Mai multe persoane au pretins că sunt angajaţi ai Ministerului Educaţiei, au sunat la directori de şcoli şi profesori, şi au cerut bani în contextul situaţiei de calamitate. „Având în vedere că mai multe cadre didactice şi directori au primit apeluri prin care se solicită sume de bani de la persoane care se recomandă ca fiind angajaţi ai Ministerului Educaţiei, vă informăm că acestea nu aparţin şi nu reprezintă ministerul”, se arată într-un comunicat de presă. Oficialii le recomandă celor care au fost contactaţi în acest mod să se adreseze instituţiilor competente.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
image
image
image
image
image
locuri jpg
Emitere tichet de reciclare jpg
where is the snowman in the picture jpg
trandafiri, freepik jpg
stefan cel mare GettyImages 878490466 jpeg
carte veche jpg
branza jpg
sebastian si roberta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net