Sărbători de iarnă în plină pandemie. Olanda și Germania, în carantină. Italia, lockdown parțial. Franța, aproape închisă. Recomandări OMS

Ultima actualizare:
În Olanda, bilanțul deceselor a depășit 10.000
În Olanda, bilanțul deceselor a depășit 10.000

Se apropie primele sărbători de iarnă în plină pandemie de coronavirus, însă bucuria ne este umbrită de un nou val de restricții impuse pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Majoritatea țărilor europene iau noi măsuri, unele dintre ele chiar foarte dure. Olanda intră pentru cinci săptămâni în carantină, Germania la fel, Italia se închide și ea parțial, Anglia instituie așa zisa „bulă de Crăciun”, Franța se află în carantină parțială și lockdown nocturn.

Sărbători de iarnă în plină pandemie. Crăciunul în Europa

Crăciunul și Anul Nou, sărbători de iarnă atât de așteptate în anii trecuți, vor fi cele mai triste pe care le vom trăi. Atât noi, cât și restul lumii - unde s-au impus deja noi restricții. 

În Republioca Cehă se închid restaurantele și barurile, iar vacanța elevilor începe mai repede
În Republioca Cehă se închid restaurantele și barurile, iar vacanța elevilor începe mai repede

Olanda, 5 săptămâni de carantină 

În prag de sărbători, în Olanda se instituie cea mai dură măsură de la începutul pandemiei: a început perioada de cinci săptămâni de carantină. Premierul Mark Rutte a anunțat că se încearcă astfel limitarea infectiilor cu coronavirus, scrie agerpres.ro. „Olanda se va închide timp de cinci săptămâni”, a declarat Rutte într-o intervenţie televizată de la sediul guvernului din Haga, în faţă căruia erau adunaţi protestatari. „Nu avem de-a face cu o simplă gripă aşa cum cred oamenii din spatele nostru”, a comentat prim-ministrul olandez situaţia, referindu-se la protestatari. Cetăţenilor olandezi li se recomandă să rămână acasă şi să primească maximum două persoane pe zi, a spus premierul, adăugând că aceste măsuri vor dura până pe 19 ianuarie. Iată ce măsuri au fost luate: 

  • Toate magazinele neesenţiale, cu excepţia supermarketurilor, a magazinelor alimentare şi a farmaciilor, au fost închise începând de marţi. 
  • Școlile și-au închis porțile miercuri.
  • Muzeele, cinematografele, sălile de spectacole şi sălile de sport, precum şi grădinile zoologice vor fi, de asemenea, închise. 

Premierul olandez le-a cerut concetăţenilor săi să reducă ieşirile, să nu călătorească în străinătate şi să limiteze la unu, maxim doi, numărul invitaţilor cu ocazia sărbătoririi Crăciunului.

Acest anunţ a fost făcut deoarece numărul contaminărilor a înregistrat o creştere bruscă şi bilanţul deceselor a depăşit 10.000. Măsurile anunţate sunt cele mai severe de la începutul pandemiei noului coronavirus. În martie, Olanda a aplicat „izolarea inteligentă”, menţinând deschise magazinele şi închizând şcolile, transmite 

În Italia, carantina nocturnă se va prelungi cu două ore în noaptea de Revelion
În Italia, carantina nocturnă se va prelungi cu două ore în noaptea de Revelion

Cehia:restricții de circulație pe timp de noapte, baruri și restaurante închise

Guvernul ceh a anunţat luni că reintroduce interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii, între orele 23:00 și 5:00, şi închide din nou restaurantele şi barurile din ţară, începând de vineri, inclusiv în perioada Crăciunului. Măsurile au fost luate după o creştere semnificativă a numărului de infecții cu noul coronavirus, relatează Agerpres.

De asemenea, sunt interzise reuniunile a mai mult de șase persoane, fie că este vorba de interior, fie în aer liber. Începând cu 18 decembrie nu mai este permis nici consumul de alcool în aer liber, iar vacanța școlară va începe mai devreme.  Magazinele şi serviciile vor rămâne, totuși, deschise, a anunțat premierul Andrej Babis.

„A fost o decizie foarte greu de luat, deoarece ştim că va avea un impact mare asupra vieţii oamenilor”, a declarat el presei.

Exasperaţi de noile restricţii, proprietarii de baruri au ameninţat că le vor menține deschise, cu excepţia cazului în care guvernul promite despăgubiri pentru pierderea veniturilor.

Germania a intrat în carantină până la 10 ianuarie
Germania a intrat în carantină până la 10 ianuarie

Italia se închide aproape total înainte de sărbători

Pe 4 decembrie, autoritățile italiene au decis să înăsprească restricțiile în perioada sărbătorilor de iarnă.Pârtiile de schi din întreaga țară sunt închise până după 6 ianuarie, călătoriile între regiuni sunt interzise din 21 decembrie. Carantina nocturnă - în mod normal între 22:00 și 05:00 - va fi cu două ore mai lungă în noaptea de Revelion.

Chiar și turiștii străini sunt descurajați să vină în Italia prin introducerea carantinei obligatorii de 14 zile la sosirea de oriunde din străinătate.

În Londra a apărut o nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2
În Londra a apărut o nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2

Carantină în Germania

Germania a intrat azi, 16 decembrie, în carantină, iar până la 10 ianuarie vor fi închise majoritatea magazinelor. Barurile, restaurantele, barurile și centrele recreative fuseseră închise încă din noiembrie. Excepție fac magazinele alimentare, supermarketurile, farmaciile și băncile. Școlile vor fi închise în această perioadă pentru că elevii se află în vacanță. Angajaților li se va cere să lucreze de acasă. Se închid și saloanele. 

În Austria, de Crăciun și Revelion carantina nocturnă ar putea fi ridicată
În Austria, de Crăciun și Revelion carantina nocturnă ar putea fi ridicată

Bula de Crăciun din Marea Britanie

Între 23 și 27 decembrie, Marea Britanie va relaxa restricțiile pentru a permite oamenilor să se bucure de Crăciun.Pe perioada acestor 3 zile, membrii a trei familii pot forma o „bulă de Crăciun” și pot interacționa în spații închise, private. În aceste cinci zile nu vor exista restricții de călătorie. Dar chiar și pentru o „bulă” există reguli: membrii nu pot merge la bar împreună și dacă vor să interacționeze cu persoane din afara bulei, atunci o pot face doar afară, în spațiu deschis, și cu respectarea distanțării.Pentru a-și permite această relaxare, Marea Britanie a trecut printr-o perioadă de 30 de zile de carantină extrem de strictă, transmite Europa Liberă România.

CITEȘTE ȘI: O nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2 face ravagii în Marea Britanie

În Ajun de Crăciun se ridică lockdown-ul nocturn
În Ajun de Crăciun se ridică lockdown-ul nocturn

Austria nu a luat încă o decizie

Ministrul Sănătății a anunțat că ordonanța cu regulile pentru sărbătorile de iarnă urmează să fie definitivată, totul depinde de evoluția numărului zilnic de cazuri. Planul inițial prevedea ca între 24 și 26 decembrie, carantina nocturnă să fie ridicată, la fel și în noaptea de Revelion.

În aceste zile, întâlnirile ar fi putut cuprinde grupuri de 10 persoane inclusiv copii. Deși a anunțat că vrea să țină pârtiile deschise, pentru turiști accesul este practic imposibil. Austria a impus carantină obligatorie oricărui străin dintr-o țară cu incidență peste 100/100.000 de locuitori, hotelurile și restaurantele sunt închise până pe 7 ianuarie, așa că numai localnicii pot merge pe pârtie.


    În Ajun de Crăciun se ridică lockdown-ul nocturn
În Ajun de Crăciun se ridică lockdown-ul nocturn

Franța, în carantină parțială

Planul francez prevedea ridicarea carantinei stricte după 15 decembrie pentru sărbătorile de iarnă, dar condiția era ca numărul zilnic de infectări să ajungă sub 5.000 de cazuri. Ceea ce nu s-a întâmplat. Prin urmare, carantina totală se ridică, dar doar parțial.

  • Deplasările din cauză sunt permise și fără declarație și scop esențial, dar intervine lockdown nocturn între 20:00 și 06:00;
  • Cinematografe, teatre și instituții culturale rămân închise până în ianuarie;
  • La fel barurile, restaurantele și sălile de sport;
  • Singura excepție de la lockdown de noapte este Ajunul Crăciunului;
  • Stațiunile de schi sunt închise, iar Franța a impus și controale la frontieră pentru ca francezii să nu meargă la schi în Elveția, țară care permite acest sport.

Cum ne recomandă Organizația Mondială a Sănătății să ne petrecem Crăciunul

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ne recomandă să purtăm masca de protecţie la reuniunile în familie de Crăciun şi la sărbătorile de la sfârşitul anului, Reprezentanții OMS au avertizat că există un ”risc mare” de intensificare a pandemiei la începutul lui 2021, în contextul în care mai multe ţări din Europa se confruntă cu o intensificare a contaminărilor cu câteva zile înainte de de sfârşitul anului, relatează AFP. Având în vedere evoluţia pandemiei covid-19 în Europa, ”există un risc mare al unei noi intensificări în primele săptămâni şi luni ale lui 2021”, avertizează într-un comunicat filiala europeană a OMS.

OMS Europa îndeamnă la ”purtarea măştii de protecţie şi la distanţare socială” în timpul sărbătorilor de la sfârşitul anului.

”Poate părea incomod să se poarte o mască şi să se practice distanţarea fizică în prezenţa unor prieteni şi membri ai familiei, însă acest lucru contribuie în mare parte la garantarea faptului că toată lumea rămâne în siguranţă şi sănătoasă”, dă asigurări organizaţia.

În măsura în care este posibil, adunările este necesar să aibă loc afară, recomandă OMS.

În cazul în care au loc în interior, este importantă o limitare a numărului invitaţilor şi de o ventilare bună, în vederea limitării riscurilor, sfătuieşte organizaţia.

Regiunea Europa a OMS - din care fac parte 53 de ţări, inclusiv Rusia, a înregistrat peste 22 de milioane de cazuri şi aproape 500.000 de morţi din cauza covid-19 de la începutul pandemiei, potrivit organizaţiei.

În ultimele şapte zile, aproape 1,7 milioane de cazuri noi au fost înregistrate şi peste 34.500 de morţi.

Odată cu apropierea Crăciunului, noi ”baterii” de restricții intră în vigoare, miercuri, în mai multe ţări europene, în vederea opririi unui nivel de contaminare cu covid-19 considerat îngrijorător - Germania închide magazinele considerate neesenţiale, iar Regatul Unit închide puburile şi restaurantele.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net