Sfâșietor! Cum se îmbrățișează singur un pui de urangutan orfan
Nimic nu este mai sfâșietor decât dramele pe care le trăiesc maimuțele scoase din mediul lor natural și ținute ca animale de companie. Un pui de urangutan, rămas orfan, se îmbrățișează fără încetare, încercând să recupereze căldura și dragostea mamei.
Un ghem de blană roșu, cu ochii mari, umezi, plini de teamă. Se trântește cu fundul de podeaua încăperii unde a fost adus de salvatorii săi, International Animal Rescue (IAR), împreună cu Natural Resources Conservation Agency, în Parit Deri, Ketapang, Borneo, relatează Daily Express.
Își cuprinde umerii cu labele lungi, încercând parcă să recupereze îmbrățișarea caldă și drăgăstoasă a mamei. Durerea este atât de mare, încât puiul de maimuță se izbește cu capul de zid. Nimic din ceea ce fac sau spun îngrijitorii nu-l poate liniști. Pare să coopereze doar atunci când vede biberonul cu lapte. Însă numai pentru câteva secunde. După ce înțelege că nu este laptele mamei, puiul de urangutan își reia jocul trist al îmbrățișărilor.
”Acest filmuleț cu Joss este atât de emoționant, încât am ezitat să-l fac public, însă aceasta este realitatea crudă. Asta se întâmplă în Indonezia”, a decarat Alan Knight, directorul IAR.
”Probabil că micuța Joss și-a văzut mama ucisă cu brutalitate înainte să fi fost luată din pădurea tropicală și vândută ca animal de companie. E atât de mică! E suficient să te uiți la ea ca să vezi prin ce coșmar a trecut. Medicii noștri veterinari din Ketapang fac toate eforturile pentru a o ajuta, însă nu mai timpul ne va arăta dacă Joss va reuși să treacă peste acest tragic început.”
Trauma pierderii mamei a avut un impact devastator asupra micuței Joss, explică veterinarul Jaclyn Eng, care a examinat-o și a ținut-o pe Joss sub observație. ”Joss se îmbrățișează singură tot timpul, pentru că îi lipsește contactul fizic și confortul asigurat de prezența mamei. Probabil că existența ei a fost foarte traumatizantă până acum, de se comportă astfel”, a explicat specialistul.
”De obicei, animalele dezvoltă comportamente stereotipe, ca un mecanism de apărare în situații stresante. Totuși, echipa noastră n-a văzut niciodată un asemenea comportament la un pui de urangutan. Este foarte dureros, pentru că reflectă întocmai trauma emoțională pe care a suferit-o Joss”, a adăugat Eng.
Joss a fost cumpărată cu echivalentul a 25 de lire de un bărbat pe nume Dahlan, pentru că acestuia i s-a făcut milă de ea și nu știa că este ilegal să dețină maimuțe ca animale de companie. acasă, copiii bărbatului au privit maimuța ca pe un animal de pluș. S-au jucat cu ea, au îmbrățișat-o și au alintat-o, fără să înțeleagă că toate astea îi provocau micuței Joss foarte mult stres.
Dahlan a dus singur puiul de maimuță la IAR, când și-a dat seama că ceea ce făcuse era ilegal, însă pentru Joss, schimbarea încă o dată a mediului i-a provocat și mai mult stres.
”La început, am încercat s-o liniștim și s-o ținem în brațe, dar nu voia să fie atinsă. Am încercat apoi cu un urs de pluș uriaș, dar nici asta n-a ajutat-o. nu făcea decât să se trântească pe jos și să se dea cu capul de zid”, a povestit veterinarul.
Joss este al 99-lea urangutan pe care IAR încearcă să-l integraze în centrul de reabilitare din Indonezia. Numărul lor este însă în creștere, în urma incendiilor devastatoare, care au distrus pădurile tropicale, habitatul natural al urangutanilor. Reintegrarea lor în sălbăticie reprezintă însă o problemă spinoasă. Este vorba despre un efort care poate dura ani de zile, pentru că urangutanii asemenea lui Joss trebuie să se vindece de traumele fizice și psihice.