Singura țara situată în toate cele patru emisfere. Are o singură șosea și 23 de aeroporturi

Kiribati este un loc despre care nu a auzit foarte multă lume, însă acest mic stat din Oceania prezintă câteva caracteristici interesante. Este, de fapt, un arhipelag compus din 33 de insule, dintre care 21 sunt locuite. Una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Kiribati este faptul că este singurul stat situat în toate cele patru emisfere ale lumii.

Kiribati Foto: Facebook
Kiribati Foto: Facebook

Kiribati, singura țară situată în toate cele patru emisfere 

În lume, există o singură țară situată în toate cele patru emisfere. Țara la care facem referire este Kiribati, una dintre cele mai mici din lume. Are un nume mai puțin cunoscut și ocupă o suprafață de uscat de doar 811 kmp, fiind mai mică decât insula spaniolă Lanzarote (845 kmp).

Kiribati este un stat insular care se află în zona central-vestică a Oceanului Pacific, în nord-estul Australiei, la aproximativ jumătatea distanței față de Hawaii. Acesta este format din 33 de atoli de corali, dintre care 21 sunt locuiți. Insulele se găsesc în regiunile Pacificului de Sud din Polinezia și Micronezia și se întind pe o suprafață de peste 3,4 milioane de kilometri pătrați. Tocmai această separare largă face să fie singura țară din lume aflată în toate emisferele.

Kiribati are o singură șosea și 23 de aeroporturi 

În Kiribati există o singură șosea, situată în capitala țării, Tarawa, unde trăiește aproximativ jumătate din populație. Șoseaua are doar 36 de kilometri și face legătura dintre aeroportul situat în estul insulei și portul situat în vest.

Potrivit Băncii Mondiale, acest drum s-a aflat mulți ani într-o stare foarte proastă. Potrivit unui raport publicat în 2016, șoseaua nu mai fusese reabilitată din anii ’70, făcând deplasările riscante și lente. În timpul sezonului rece, pe drum se aduna foarte mult praf, care le cauza localnicilor boli respiratorii. Din acest motiv, la finalul anului 2019, Banca Asiatică pentru Dezvoltare și Banca Mondială au anunțat că au pregătit un proiect de reabilitare a drumului. Însă deși are o singură șosea, Kiribati are 23 aeroporturi, dintre care două internaționale.

Insulele Kiribati riscă să fie înghițite de ape 

Având altitudinea medie de doar doi metri deasupra nivelului mării, insulele din Kiribati riscă să fie înghițite de ape dacă nivelul oceanului va continua să crească. Până în 1999, două insule nelocuite au fost deja acoperite de ape. Ca măsură de protecție pentru populație, autoritățile din Kiribati au cumpărat, în 2014, 20 de kilometri pătrați de teren pe Insula Vanua Levu, din Fiji. La nevoie, populația afectată ar putea fi transferată în teritoriul nou achiziționat, situat la 2.000 de kilometri distanță de Kiribati.

Insula Crăciunului, situată în nordul țării 

Insula Crăciunului (sau Kiritimati), situată în nordul țării, este cel mai mare atol din Oceanul Pacific. Aici cuibăresc 18 specii de păsări marine, între care Bokikokiko, pterodroma albă (specie amenințată) și Nesofregetta fuliginosa.

Alte curiozități 

În decembrie 1941, atolul Tarawa a fost invadat de forțele japoneze, iar în noiembrie 1943 insula a fost eliberată de armata americană în urma Bătăliei de la Tarawa. Pe insulă există și astăzi urme ale conflictului: buncăre, cazemate, arme de apărare, vehicule amfibie și tancuri ruginite.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net