Studiu. Iată de ce unii dintre noi fac forme grave de Covid-19

Ultima actualizare:

    Specialiştii au analizat ADN-ul pacienţilor aflaţi în stare gravă, în secţiile de ATI
Specialiştii au analizat ADN-ul pacienţilor aflaţi în stare gravă, în secţiile de ATI

Una dintre marile spaime care ne urmăreşte de la începutul pandemiei este legată de întrebarea ”oare cât de grav mă pot îmbolnăvi?”. Statisticile arată că, în multe cazuri, persoane tinere şi fără probleme de sănătate au fost practic „doborâte” de către virusul Sars-CoV-2. Un studiu realizat de experţii Royal Infirmary-Edinburgh explică de ce unele persoane infectate cu noul coronavirus pot fi asimptomatice, iar altele pot face forme severe ale bolii, care necesită internarea la terapie intensivă.

Cercetătorii au analizat cazurile a 2.200 de pacienţi îngrijiţi în secţiile de terapie intensivă şi au descoperit că aceştia au gene specifice care duc la forme severe ale COVID-19. Descoperirea este extrem de importantă deoarece va duce, în final, la punerea la punct a unor tratamente eficace împotriva bolii provocate de SARS-CoV-2. „Vaccinurile ar trebui să scadă drastic numărul cazurilor de COVID-19, dar este probabil ca medicii din întreaga lume să trateze în continuare boala în terapie intensivă timp de câţiva ani, aşa că trebuie să găsim urgent noi tratamente“, a declarat doctor Kenneth Baillie, care a şi coordonat cercetările, potrivit adevarul.ro. Timp de câteva luni, specialiştii au analizat ADN-ul pacienţilor din peste 200 de unităţi de terapie intensivă care funcţionează în spitalele din Marea Britanie. Au fost scanate genele fiecărei persoane, inclusiv cele responsabile de combaterea infecţiilor. Aceste genomuri au fost apoi comparate cu ADN-ul oamenilor sănătoşi pentru a identifica diferenţele, arată nature.com. Astfel, a fost descoperit că o genă numită TYK2 poate fi „defectă“. „Din această cauză, celulele imune ajung să fie mai «furioase» şi foarte inflamatorii“, a explicat Kenneth Baillie.

Din fericire, există o clasă de medicamente antiinflamatoare, utilizate deja pentru afecţiuni precum artrita reumatoidă, care vizează acest mecanism biologic. Diferenţe genetice s-au mai găsit şi la o altă genă, numită DPP9, care joacă un rol în controlarea inflamaţiilor. În plus, din cauza anomaliilor descoperite la o altă genă, organismul infectat produce mai puţin interferon, fapt care oferă noului coronavirus un avantaj, permiţându-i să se înmulţească rapid, ducând la o boală mai severă. Astfel, interferonul poate fi administrat ca tratament, cu toate că, iniţial, un studiu clinic al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a concluzionat că nu a ajutat prea mult pacienţii foarte bolnavi. „Administrat în primele două, trei, patru zile de infecţie, interferonul ar funcţiona, deoarece în esenţă ar furniza molecula pe care pacientul nu o produce“, a declarat profesorul Jean-Laurent Casanova, de la Universitatea Rockefeller din New York.  Vanessa Sancho-Shimizu, un genetician de la Imperial College din Londra, a declarat că descoperirile genetice oferă o perspectivă fără precedent asupra principiului după care funcţionează COVID-19. „Constatările acestor studii genetice ne vor ajuta să identificam anumite căi moleculare care ar putea să ne ajute în intervenţia terapeutică“, a precizat experta. 

17% șanse să vă îmbolnăviţi de COVID-19 în familie

Riscul de a lua COVID-19 de la un membru al familiei este de 17%. Cercetătorii de la Universitatea din Florida au descoperit că în cazul membrilor aceleiași familii care stau în izolare la domiciliu după ce unul dintre ei a fost testat pozitiv pentru COVID-19 este de 16,6%. De la începutul pandemiei au fost realizate 54 de studii pe 77.000 de participanți și s-a ținut cont inclusiv de rata de contaminare în cazul asimptomaticilor, al copiilor și de numărul de persoane cu care bolnavul a intrat în contact pe durata izolării. Cercetătorii americani au subliniat că studiile realizate au ținut cont inclusiv de condițiile atmosferice și de temperatură din spațiile interioare. Trebuie menționat că 34% dintre participanți au menționat că au purtat mască pe perioada izolării acasă alături de membrul de familie bolnav de COVID-19. 73% dintre voluntari au respectat zilnic normele de igienă și au dezinfectat suprafețele cu care bolnavul intra în contact.

Infecțiile din spitale, vinovate pentru numărul mare de decese 

România e una dintre ţările în care se înregistrează o rată uriaşă de deces în rândul pacienţilor intubaţi în secţiile de Terapie Intensivă. Dacă în străinătate rata de supravieţuire a acestor pacienţi se apropie de 50%, în spitalele din ţară procentul e înfiorător. Răzvan Cherecheş, profesor universitar în SUA la Iowa University şi director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, e tranşant în explicații. „La noi mortalitatea e mai mare pentru că există multe infecţii nosocomiale, pentru că intubarea pacienţilor atrage după sine infecţii nosocomiale şi acolo depinde de proceduri şi de o mulţime de alţi factori. În România variază chiar de la un spital la altul. Dacă ar fi un epidemiolog bun în fiecare dintre locaţii care să insiste pe protocoale, standard de igienă, asta ar face diferenţa. Noi de asta avem probleme pentru că protocoalele nu sunt respectate”, spune Cherecheş, citat de adevarul.ro. 

Flash News

  • Cafenea. 20 de persoane au fost găsite de polițiști într-o cafenea din Constanța, anunță Mediafax. Întrucât orașul este în carantină, atât cafegiii, cât și proprietarul localului au fost sancționați contravențional cu o amendă totală de 10.000 de lei. 
  •  Mască. Nu scăpăm de masca de protecție nici după apariția vaccinului anti-COVID. Organizația Mondială a Sănătății recomandă persoanelor care s-au vaccinat să poarte în continuare masca și să respecte distanțarea. Chiar dacă vaccinul îi face imuni la dezvoltarea bolii, odată ce virusul este în organismul lor, ei ar putea totuși să răspândească microbul și să-i infecteze pe cei din jur. 
  • Studiu. Trei profesori americani în sănătate publică susțin că noul coronavirus nu se transmite așa ușor de pe suprafețe. Într-un articol publicat în Washington Post, ei arată că virusul se transmite mai ales pe cale aeriană și spun că nu e nevoie de o dezinfectare constantă a suprafețelor, în măsura în care ne spălăm pe mâini regulat.  
  • Sondaj. Potrivit unui sondaj recent, peste 80% dintre români vor petrece Crăciunul în familie, din cauza pandemiei, iar 70% vor sta acasă și de Revelion. De asemenea, o treime dintre respondenți au declarat că reduc bugetul de vacanțe și de cadouri, pentru a face economii. 10% dintre ei vor cheltui mai puțin din cauza faptului că au rămas fără un loc de muncă. 
  • Controale. În perioada 2 noiembrie – 13 decembrie, în urma unor controale la nivel național, poliţiştii de la Rutieră au aplicat mii de amenzi și au reținut permise de conducere. Potrivit News.ro, 11.435 dintre amenzi au fost pentru nerespectarea prevederilor privind prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net